Încălzire cu lemne – 2022 – soluția de back-up

încălzire cu lemne

Am pregătit pentru iarna 2022/2023 o soluție de încălzire cu lemne ca variantă de avarie dacă facturile vor să o ia razna. Sunt convins că în contextul potrivit, copiii o vor lua ca o aventură. Să nu ne plângem, poate fi și mai rău, aici nu cad bombe și nu ne vin oameni dragi în sicrie, ca-n Ukraina.

Nu te poți lua după ce spune mass media sau social media, sunt oameni alarmiști, și mă scârbește sentimentul de pomanagii cu care se văicărește orice prezentator TV, prezentând oameni nevoiași, clase sociale defavorizate, pensionari de stat …

Întrebări pe stradă, ca la pedagog de școală nouă – ”Nu-i așa că o să vă fie greu la iarnă? Cum o să vă descurcați, dvs care aveți o pensie așa de mică?” – și omul normal că răspunde, anagramat, bucuros de compătimire și de fulgerătoarea șansă pentru o efemeră celebritate.

N-am văzut prezentate soluții de rezervă, eu zic că ideea de încălzire cu lemne e cea mai la îndemână, pentru cei care au case. La apartamente trebuie alte variante, cum sunt bateriile de fotovoltaice și panouri termice de pe bloc.

Biomasa e soluție regenerabilă, așa cum au dus oamenii mere la stors și făcut suc, trebuiau să ducă și pănuși la tocat și făcut peleți, dacă autoritățile puneau la dispoziție o mașinărie. Era prea simplu, nu?

Toată vara lui 2022 am strâns tot ceea ce am putut din livadă, material lemnos, cu perspectivă de a arde. Eu o văd ca și soluție ecologică, adevărată, amprentă carbon 0, ce a strâns lemnul se dă înapoi, nu se generează în plus.

imagini cu lemn de foc
Încălzire cu lemne - 2022 - soluția de back-up 14

Am curățat gardul perimetral, un alun uriaș și o salcie uscată, s-au transformat în 12 roabe de crengi și lemn de foc. Am păstrat tot ce depășește 3 cm. Toate crengile de pruni bătrâni și rupți pe timpul verii de vânt s-au pus deoparte. S-a strâns așa, ușor, o stivă generoasă, care ieri, înaintea ploilor, a devenit lemn de foc.

Râdeam ieri cu soția și fiul meu cel mare în timp ce lucram toți, cot la cot.. Cred că este atipic printre cei de-o vârstă cu el, despre Tudor zic, a participat la alegerea toporului, s-a ambiționat acolo cu niște bușteni de păr sălbatic. Îi place munca, mai ales când percepe rostul ei. Știe să mânuiască și drujba, însă am insistat foarte mult pe Safety First. După ce am spart lemnele și le-am dus lângă cabană, a urmat o sesiune de Tetris live, fără conexiune la internet. Adică stivuit totul, la adăpost de ploaie, sa se usuce bine. A mâncat ca un urs și a dormit 10 ore. Sănătate curată.

încălzire cu lemne

Soba din fontă de la cabană e instalată, coșul de fum finalizat, interiorul mai are nevoie de doar câteva retușuri și mobilierul stă în cutii, așteptând să fie curat ca să se desfășoare. Apă caldă va fi dintr-un instant trifazic, dar nu e nevoie neapărat de el, se poate face baie și în oraș. Am încălzire cu lemne și n-am cumpărat nici o bucată. Mai așteaptă un stejar de 30 de metri să îi facem o toaletare și un castan secular, lovit de boală de la jumătate în sus. Plus vreo 3-4 pruni bătrâni, uscați. Cred că trecem 3 ierni cu ceea ce avem.

Dac-o fi rău, și vedem că la bloc contorul înnebunește … facem naveta de la cabană la școală și grădiniță.

Ascult că ne plângem însă nu văd soluții. În Baia Mare nu mai e încălzire centralizată de 20 de ani. Alții stau cu mâna întinsă la subvenții, la cât e giga-caloria. N-am prea văzut nici în Baia Sprie să coboare oamenii cu vreascuri din pădure, e plin de căzături. În schimb cântă drujbele prin curți mai abitir ca fanfara orașului. Se pare că toți caută să se asigure că n-a fi rău.

Nemții au epuizat deja sobele din magazine, soba mea, Globefire Pluto, azi e dublu la preț față de cât era când am luat-o eu, în mai. Se va livra peste 250 de working days – adică pentru iarna viitoare.

Globefire Pluto
Încălzire cu lemne - 2022 - soluția de back-up 15

Casele rezidențiale încălzite cu sobe și lemn de foc sunt o soluție controversată, pentru că nu știm dacă Biomasa – este lemnul sursă regenerabilă?

3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Fain articol.
    Faina cabana.
    Salutari din Oaș

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.