Încălzire la cabana din lemn – cazul meu real

încălzire cabana din lemn

Subiectul este dificil și doar dacă chiar îți pasă de banii tăi și măcar puțin de mediu ai să cauți o soluție de încălzire la cabana din lemn care să răspundă la mai multe întrebări.

Eu sunt chiar în fața faptului de a decide pe acest subiect și condițiile constructive plus cele de utilizare dictează alegerile înainte de cele financiare.

incalzire la cabana din lemn
Încălzire la cabana din lemn - cazul meu real 32

Cabana mea, de la Baia Sprie este construită pe structură din lemn, cu izolație de 20 de cm de vata bazaltică la parter și 10 cm în acoperiș. Vata este ”prinsă” între două folii, una de exterior pentru vapori iar la interior o membrană cu SD variabil.

Aș fi vrut să fac și sus 20 de cm de vată, dar m-am trezit târziu și constructiv nu am mai avut unde.

Peste folia de interior, lipită dumnezeiește cu scotch înfiorător de scump am fixat profile de rigips și plăci de 12 mm grosime, pe tot interiorul. Instalația electrică este în tub flexibil armat și în doze am făcut conexiunile cu conectori Wago, vi-i recomand cu mare căldură.

IMG 20210708 WA0007
IMG 20210708 WA0013

Placarea cu gips carton a fost alegerea noastră pentru că am nu ne-am dorit un interior complet cu lambriu. Am montat lambriu pe tavanele holului și a podului și pe peretele de lângă scară.

vedere din hol
Încălzire la cabana din lemn - cazul meu real 33
vedere din hol
Încălzire la cabana din lemn - cazul meu real 34
lambriu la etaj pe tavan
Încălzire la cabana din lemn - cazul meu real 35

Am scris anterior despre montajul scării – Scara din lemn pentru cabana este gata . Ușa culisantă care separă holul de baie am reușit să o montez cu Adriana în 30 noiembrie, vremea a fost blândă. Exteriorul cabanei este integral din lemn, acoperiș cu draniță și fațadă ventilată din scândură arsă și dată cu ulei de 3 cm.

exteriorul cabanei

Apoi a venit frigul și ne-a părut rău că nu am considerat un sistem de încălzire la cabana din lemn. Nu am mai putut lucra la interior, deși după avansul cu lucrările anterioare am fi căutat orice fereastră disponibilă să continuăm lucrările. Am luat legătura cu specialiști, ne-am sfărmat mintea și am săpat online după toate informațiile ca să alegem o soluție de încălzire la cabana din lemn care să se potrivească cu stilul nostru de a o folosi.

Ce am luat în calcul pentru un astfel de sistem:

 • Casele pe structură din lemn, cu izolație din vată bazaltică NU AU MASĂ TERMICĂ – asta înseamnă că chiar dacă sursa de căldură asigură un confort interior când funcționează, pereții sau pardoseala nu înmagazinează căldură și se răcește
 • Am exclus încălzirea cu energie electrică din cauza costului. Gazul nu este acceptabil ca sursă de energie, nu există la locație.
 • Am mers în direcția montării unei sobe, dar alegerea uneia potrivite este o sarcină dificilă, pentru a se putea utiliza eficient
 • Lemnul este disponibil acolo, avem din toaletarea livezii cantități suficiente.

Soba cu acumulare de căldură a fost prima alegere, însă nu voiam una construită in situ pentru că volumul ocupat poate fi mare.

Am căutat online sobe de fontă, placate cu steatită și nimic sub 2000 de euro nu are caracteristici suficient de bune. Am cerut meșterului Mircea Cernat de la Sobe-eficiente.ro o părere și ne-a oferit o soluție foarte convenabilă financiar. Să achiziționăm un focar din tablă și să construim un registru de înmagazinare a căldurii, pentru a evita evacuarea pe coș a energiei produse din arderea lemnului.

Aș vrea să înțelegeți că arzând lemn într-o sobă ca și cea din stânga legată la un coș de fum, veți ajunge să aveți să zicem 300-400 de grade în focar și nu cu mult mai puțin la ieșirea hornului. Foarte puțin eficient și aportul real de căldură utilizând doar soba este infim.


Sunt voci care denigrează lemnul ca și combustibil pentru încălzire, fără să știe că folosesc foarte greșit arderea. Dacă lemnul nu este bine uscat, va genera temperaturi și mai scăzute și va afuma coșul cu reziduurile arderii incomplete. Din nou argument pentru cei care sunt împotriva sobelor pe lemne.

Scurt pe doi este important ca soba să consume o cantitate de lemn potrivită astfel încât energia degajată prin arderea completă a acestuia să fie redată util în interiorul casei, în timp cât mai lung, iar pe coș să avem doar un abur, cu temperatură sub cea de fierbere a apei.

Este foarte important ca pentru construcția unei sobe pe lemne, indiferent de materialul din care este făcută să aveți un coș certificat și o sursă de aer externă care să alimenteze arderea. Primul se găsește și am notat o valoare de cca 3000 de lei, de la unul dintre producătorii respectabili. Coșurile ceramice sunt cea mai bună opțiune de echipare pentru un sistem de încălzire la cabana din lemn, deși nu am argumente contra celor din inox, cu izolație, care au ca avantaj incontestabil montajul facil, fără cunoștințe ridicate tehnice.

Conectarea sobei la o sursă externă de aer care să alimenteze arderea duce la un sistem relativ etanș, unde odată închisă ușa focarului vom avea un circuit de gaze prin sobă, fără a consuma oxigenul din încăpere. Pentru casele izolate cu folii, și dacă acestea au fost lipite bine, cu garnituri de etanșare la ferestre și ușile exterioare, problema aerului pentru ardere este una SERIOASĂ. Mai ales dacă cabana este mică.


Revin la Mircea Cernat, de la Sobe-eficiente.ro – am dus discuția spre o sobă cu masă termică, inspirându-mă din paginile web rusești și i-am cerut să imagineze o formă plată. Arată așa și este cam ceea ce ne-am dorit.

soba pentru încălzire la cabana din lemn

Conform schiței de mai sus am ales poziția coșului și a sobei astfel încât evacuarea fumului să fie prin partea cea mai puțin importantă a acoperișului, să nu fac o străpungere a draniței prin zona etanșă de interior.

Planurile cabanei le-am pus la dispoziție și anterior, le găsiți aici – Planuri PDF

Cu toate argumentele de mai sus, avem o problemă reală de funcționare la acest sistem de încălzire la cabana din lemn. Timpul până când o astfel de sobă produce efecte și emană căldură este foarte lung, dacă vorbim de temperaturi cum sunt acum afară de – 10 grade Celsius.

Dacă cabana nu este locuită decât sporadic e nevoie de o soluție care să dea căldură mai rapid, în maxim 2 ore. Pentru utilizarea cabanei pe timp rece, soluția de mai sus funcționează perfect dacă stau minim 3 zile acolo. Vineri dimineață să zicem că merg acolo, aș face focul, spre seară, pe la 16-18:00 aș avea confort și aș putea dormi liniștit fără să trebuiască să pun lemne pe foc decât cel mult o dată pe noapte.

Până când nu voi ajunge în acel regim de utilizare, pe timp de iarnă, soba cu masă termică nu-mi este de folos. Locuiesc la 15 minute de cabană, e ilogic să dorm acolo iarna cu 3 copii mici.

Soluția în acest regim de utilizare este o sobă de fontă, cu admisie de aer pentru ardere din exteriorul cabanei, care se dovedește a fi greu de găsit. Am tot respectul pentru Prity, am discutat cu ei și au recunoscut că nu produc sobe cu această caracteristică. Altora cărora le-am cerut informații nici nu au catadicsit să răspundă. Nici nu pot concepe o adaptare la soba lor, pentru că admisia aerului se face de regulă prin cenușar.

Singura soluție fezabilă, acum, este să găsesc în afara țării o sobă, chiar și second hand, care să corespundă cerinței mele, și care va funcționa temporar câțiva ani, până vom extinde timpul de utilizare a cabanei și vom construi soba cu masă termică. Nu exclud ca cele două să funcționeze în paralel, deși spațiul ocupat ar fi prea mare. Nu pot folosi soba de fonta ca focar și să-i construiesc doar un recuperator de căldură cu masă termică, pentru că nu știu dacă este eficientă arderea în focarul sobei și este imposibil de menținut focul 8 ore în soba de fontă ca să ajungă zidăria să înmagazineze suficientă căldură.

M-aș bucura să aflu părerea celor care au soluționat o astfel de dilemă!

Citește și – Încălzirea unei cabane sau a unei case de vacanță sau Convecția căldurii – când arzi lemne într-o sobă

Update Mai 2022 – am decis și am cumpărat asta – Soba din fontă pentru cabana

usa din stejar culisanta si scara interioara
20 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

7 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  eu am o cabana doar pe parter bucatarie 8,5 mp, baie 4 mp, living 16 mp, dormitor 10 mp. mi-am luat o soba norvegiana f compacta de fonta si incredibil de eficienta Jotul F602 eco cu care inclzesc intr-o ora tota cabana. consuma f putin. soba a costat 988 euro pe http://www.ofen.de plus 60 euro transportul (la noi aceeasi soba costa 1453 euro). am mai dat 200 lei pe o tabla de pus pe podeaua de lemn, 1200 lei pe cos si 800 lei montajul.
  apa calda fac cu boiler electric.

 2. #3 Comentariu nou

  Buna, mai exista si varianta cu incalzire cu motorina cu o varianta a sirocolului existent in cabina la camioane:
  https://www.youtube.com/watch?v=TEgoGjeN7cQ
  Putere 5 KW consum intre 0.3 si 0.5 l pe ora, porneste si opreste singur, mentine temperatura cu termostat. cu un pic de automatizare se poate porni de pe telefon in momentul in care porniti spre cabana. Sursa de energie se poate obtine dintr-un panou solar 200W + baterie ~ 100 A + controler solar cu care rezolvai totodata si iluminatul cabanei (se poate face pe 12v cu becuri sau banda LED) ca sa nu mai spunem de alimentarea unui sistem de camere video daca este nevoie 😛

  • Foarte buna ideea, am webasto pe autoturism si știu foarte bine cum merge, însă m-as feri de ideea de a depinde de combustibil petrolier. Lemn este suficient. Despre panouri solare … am retineri, doar daca sunt in cantitate suficienta cat sa compenseze (in)eficienta zonei si nici atunci nu au justificare economica.
   Apreciez sugestia si ca valoare este super bun. Tot asa se poate folosi un autogaizer, pe butelie, care face apa caldă. O mica pompa poate duce apa prin calorifere si tadaaam.
   Cred ca focul are farmecul lui.

 3. #5 Comentariu nou

  La noi solutia a fost o soba ieftina „weekend” si caramida pe perete la 10-20cm de soba (soba e pe colt si caramida pe cele doua laturi). Soba incalzeste foarte repede cabana si o parte (mai mica ce-i drept) se inmagazineaza in caramizile de pe perete. Avem si un recuperator de caldura din tabla cu care am scazut de la 300c la 200c gazele evacuate afara.

  • Din punctul meu de vedere acolo sunt 2 aspecte. Sobele ieftine se ”consuma ” repede, adica se arde tabla. Recuperatorul de caldura este eficient, insa trebuie sa va faca cineva un calcul de temperaturi pentru a evita formarea condensatului pe cos, mai ales daca e tabla. 300 de grade la cos e într-adevar mult, se pierdea multa caldura.

 4. #7 Comentariu nou

  https://www.pefoc.ro/produs/soba-pe-peleti-nina-75kw-negru-incastrabila_19838
  Aceasta solutie ma tenteaza in momentul de fata pentru o cabana in proiectare.
  Satisface cred si majoritatea cerintelor dumneavoastra. Singurul dezavantaj e pretul de achizitie si cel de operare (peleti).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.