Inox – oțel inoxidabil pentru holzșuruburi – 2 variante

Inox -ul a părut mulți ani un material greu accesibil. Șuruburi din inox se visa doar că vom folosi, azi însă am cabana și gardul prinse cu așa ceva

Șuruburi deck din inox C1

N-am știut că voi ajunge să scriu despre inox, legat de lemn, însă am fost nevoit să mă informez înainte de achiziția unor holzșuruburi pentru podelele din stejar. Adi Cramăr este vinovat pentru primele șuruburi de lemn din inox cu care am lucrat și am primit din mâna lui acum 3 ani 1200 de bucăți de șuruburi marca Eurotec, aduse din Belgia, pentru care am plătit 100 de €.

Cât costă șuruburile din lemn fabricate din inox?

8,3 eurocenți pe bucată sau 40 de bani românești este un preț senzațional, deși mulți n-ar concepe să plătească sume în 3 cifre pentru holzuruburi. Cu aceste șuruburi de lemn din inox am fixat toată fațada ventilată din lemn pe exteriorul cabanei de la Baia Sprie. Și acum, după 3 ani, pot fi manevrate, se poate scoate și reintroduce oricare dintre ele, nu li s-a schimbat deloc strălucirea suprafeței.

eurotec holzșurub pentru exterior
arderea scandurii
mâna de meșter – Adrian Cramar
arderea scandurii pentru fatade ventilate - fixarea cu suruburi inox Eurotec
prima scandura montata

Am nevoie acum de alte șuruburi pentru fixarea podelelor interioare, din stejar, în aceeași cabană. Nu mai vine repede Adi Cramăr de la Qual.be în România și marca Eurotec nu am găsit să fie distribuită de cineva. Am folosit între timp modelul Fast+ de la SEA, pentru fixări mai puțin pretențioase, însă am constatat că la exterior se rup extrem de ușor, la cele mai mici variații dimensionale ale scândurilor supuse intemperiilor. Sunt șuruburi din oțel zincat, nu inox, cu prețuri foarte decente, pe care nu îmi permit să le blamez, dar de la care nu am nici așteptări mari.

Surse Alternative

Am căutat Berner, mi-am amintit de acest brand văzând o mașină a unui agent inscripționată. Am cont pe site-ul lor, am citit descrierile tuturor șuruburilor din ofertă, nu mă așteptam să fie ieftine, dar nu am reușit să văd prețuri nicicum. Am parcurs toți pașii de înregistrare, dar nu știu căt de avansat trebuie să fie contactul cu ei pentru a putea cumpăra ca meșter câteva cutii de la ei. Că distribuitor nu vreau să fiu.

Tipuri de inox – martensintic

De acolo a pornit nebunia, șurubul pe care îl doream are la descriere – material – oțel martensitic. Caut online și găsesc mai multe detalii și un tabel concludent pe site-ul metal-inox.ro, românesc. Jos pălăria, am început să știu ce aș vrea să aflu mai departe.

Treaba e în felul următor cu acest tip de inox – oțel martensitic – este magnetic, are conținut de Cr între 11-18%, fără alte metale, are duritatea cea mai mare dintre oțelurile inoxidabile, fapt care îl recomandă pentru instrumente cu margini tăietoare. Șurubul acesta are o buză în vârf care-l ajută să intre în lemn fără pregăurire.

Se fac din acest oțel foarfeci și bisturie medicale, dar și șuruburi pentru lemn, care reacționează puțin sau deloc cu taninii din lemn. Contează să alegeți un oțel din clasa C în locul celor mai des întâlnite din clasa A ( austenice) dacă lemnul în care urmează să faceți fixarea trebuie evitat să nu se poate păta în jurul șurubului. Podelele mele din stejar sunt senzaționale, fibra este atât de frumoasă și am lucrat incredibil de mult la ele, drept urmare n-aș vrea ca ”urma de cui” din jurul metalului să apară pe lemn.

metal si lemn - pata de rugina - fier nu inox

Poate cei mai mulți colegi tâmplari vor ridica din umeri la ideea calității șuruburilor de lemn. Dacă sunt din zamac, cu cap Philips, așa cum se găsește în toate magazinele de bricolaj, la bucată, cu adaos de 500 % față de prețul de achiziție, sunt suficient de bune. La o căutare simplă pe Google – Images după termenii ”Berner șurub terasă” doar imaginea a 23-a se referă la răspunsul corect care include toți termenii. Până acolo Dedeman, LeroyMerlin și Emag plătesc bani grei să fie primii în rezultatele afișate. Google le vinde … nu are jenă să ofere rezultate plătite înaintea celor relevante.

Pentru uz personal, caut calitate la holzșuruburi, n-aș vrea să muncesc și să mă trezesc că sar scândurile ca pop-cornul de pe structura din lemn, în scurt timp. Regret că nu am făcut poze unei astereli din scândură de brad, prinsă pe structura de brad, cu șuruburi galbene, de mobilă, pățanie de acum 3 ani. După 2 săptămâni și 2 ploi de vară, înainte de montajul învelitorii, scândurile erau căzute de parcă metalul din șuruburi se topise.

Nu blamați capul Philips, așa cum am făcut-o eu, a fost imaginat în 1930, cu scopul centrării automate a bitului. Faptul că sare bitul la înfiletare vă semnalizează că s-a ajuns la cuplul maxim de strângere, aspect intenționat în vremea când înșurubarea cu mașini electrice nu avea limitatoare de cuplu.

Cu toate astea prefer TORX, cred ca T20 si T25 sunt cele mai folosite. Cu acest cap sunt cele 1000 de buc. comandate de pe Amazon.de – 5×80, clasa C1 de inox adică oțel martensitic. Costul transportului din Germania a fost de 28 de lei, comparabil cu 1 kg expediat în RO de la Baia Mare la Cluj. Prețul plătit e cel de mai jos, sub 50 % din valorile găsite online în spațiul .ro Dacă alegeam mai scurte sau mai subțiri, scădea considerabil prețul. Ceva similar în RO costa 85 de lei – 100 de buc. fără transport.

Șuruburi deck din inox C1

Am fost uimit să fac comanda marți 18.08 și să le primesc vineri 21.08. Cu 3 zile înainte de termenul declarat oficial de livrare. Le așteptam între 25.08 și 1.09. Aștept cu nerăbdare să nu mai existe redirect între amazon.ro și cel de .co.uk.

Voi folosiți șuruburi pentru lemn din inox? De unde le cumpărați?

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

P.S. Am avut până acum inox doar la Masa Sigma. Cred că de acum va mai fi în multe proiecte.

metal si lemn - pata de rugina
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.