Instructiuni de aplicare a uleiului de tung

ulei de tung Dulap vechi recondiționat cu ulei de tung

Anterior, în articolul – Finisajul lemnului masiv cu ulei – am prezentat uleiul de tung pentru prima dată.

De atunci am primit apeluri și emailuri nenumărate de la persoane interesate de acest finisaj, pentru partea lui ecologică. Am indicat mereu aceeași sursă de cumpărare, însă am înțeles că din păcate, nu mai au la cantitați mici, de 1 kg. Este important ca uleiu folosit să fie pur, fără aditivi de polimerizare. De asemenea ar fi bine ca uleiul folosit spă nu fie rafinat, sau măcar simplu rafinat. În ceea ce privește alergiile, care sunt astăzi la modă mai ceva ca și cancerul am citit că extragerea uleiului din nucile copacului de tung, anulează componenții care dau alergii la nuci și derivate de nuci. Cu condiția să nu folosiți pentru diluarea lui nici un fel de solvent, nici terebentină, nici petrol, care sunt cele mai uzuale, veți obține un produs total ecologic și Food Safe. În română e mai greu de scris.

Pentru renovări, uleiul de tung, aplicat ca la carte, este cloșca cu ouăle de aur, dar procesul, clasic, după metoda tradițională nu se pretează celor ce funcționează doar în viteză. La fel ca vinul, are nevoie de timp, iar termenul de finalizare a aplicării finisajului cu ulei de tung este de ordinul săptămânilor.

Aici aveți prezentat rezultatul renovării unui dulap vechi, de mobila antică cu ulei de tung.

ulei de tung
Dulap vechi recondiționat cu ulei de tung

Procesul de aplicare implică următorii pași:

 1. Curățarea suprafețelor de lemn cu diverse granulații de șmirghel, până la 180-200
 2. Îndepărtarea prafului și a firisporului înainte de aplicarea uleiului
 3. Verificarea uleiului înainte de aplicare dacă nu a format crustă la suprafață, caz în care nu se va folosi acel ulei pentru că a râncezit.
 4. Aplicarea primului strat de ulei de tung, folosind o cârpă din bumbac, fără fire destrămate, sau dacă e cazul împachetarea cârpei pentru a nu avea fire care pot lăsa urme.
 5. Uleiul se aplică începând cu colțurile cele mai inaccesibile, pentru a evita atingerea accidentală a suprafețelor deja tratate
 6. Aplicați uleiul prin mișcări de du-te / vino de-a lungul fibrei
 7. Puneți ulei întotdeauna pe cârpă, nu direct pe lemn. Chiar dacă pare un amănunt neglijabil, vă va ajuta să obțineți suprafețe uniform impregnate.
 8. Aplicați primul strat cu grijă, uniform pe întreg obiectul de lemn.
 9. Lăsați să treacă minim 24 de ore pentru uscare, într-un spațiu ne-ventilat, cu temperatură ambientală normala, de 20 de grade Celsius.
 10. Uleiul trebuie să se usuce perfect între cele două aplicări succesive și e nevoie de minim 3 straturi pentru a obține un finisaj calitativ. Orice strat suplimentar va ajuta foarte mult. Unii meșteri recomandă aplicarea de 6-7 straturi și cred că se referă la obiectele produse în interes propriu.
 11. Folosiți o hârtie abrazivă extrem de fină, granulație 300 e ok, pentru a freca întreaga suprafață pe care s-a aplicat ulei, înainte de aplicarea celui de-al doilea strat. Daca la frecare obțineți un praf alb, atunci stratul anterior este uscat și puteți continua. Dacă rezultatul frecării este un material gumat, opriți-vă și acordați stratului anterior mai mult timp pentru uscare. Timpul îndelungat de uscare este un indiciu bun privitor la caltatea uleiului, doar în recipientele care conțin ulei de tung aditivat sau diluat se introduc agenți de grăbire a uscării sau a polimerizării. Uleiul de tung nu se usucă ad-literam, ci are nevoie de contact cu aerul, cu oxigenul pentru a polimeriza natural, asta înseamnă că în interiorul masei uleioase se produc schimbări chimice proprii procesului de polimerizare care produc întărirea suprafeței acestuia sub forma unui lac neted, lucios.
 12. Nu vă facți griji în privința frecării cu șmirghel dintre straturi nu veți pierde luciu final.
 13. Doar după ce ați așteptat suficient și stratul anterior s-a uscat și l-ați șlefuit, treceți la aplicarea unui nou strat
 14. Rezultatul final, după aplicarea a cel puțin 3 straturi trebuie să fie similar cu al unui lac obișnuit, perfect ecologic, să nu se îngălbenească în timp, impermeabil, rezistent la agenții naturali de corodare cum sunt sucurile citrice sau lichidele alimentare ca vin sau cafea, și să păstreze o anumită flexibilitate în timp.

Sper să încercați măcar o dată, în regie proprie, pentru uzul propriu un astfel de finisaj, eu vi-l recomand mai ales pentru fundurile de lemn sau bolurile din care consumați alimente. Pentru lingurile de lemn este mai mult decât indicat.

Aveți aici și un videoclip de pe Youtube despre ce și cum, eu personal nu aș recomanda șlefuirea peste suprafața ne-uscata dată cu ulei, dar fiecare face cum consideră. Nu sunt un specialist, doar sper să inspir ca cei interesați să se documenteze și mai mult.

Documentar Video pentru aplicarea uleiului de tung

S-aveți spor la tot ceea ce v-ați propus să faceți !

Image credits goes to Canadian Woodworking

ulei de tung
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

22 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Buna ziua,

  Am niste intrebari.
  Vreau sa folosesc ulei de tung la stupi.
  Am dat un strat de ulei de in sicativat.
  Vreau sa dau inca un strat de ulei de tung.
  Oare merge asa? Din pacate nu stiam ca uleiul de in continea niste chestii ca sa usuca mai repede si asa mi-a fost recomandat. Dar sper sa prinda pe aia stratul de ulei de tung. La multe locuri se recomada cu terbentina, acuma am citi articolul si nu sunt convins cum si ce.

  Am vrut sa pastrezi culoarea naturala a stupului cu o nuanta galbena, portocalie adaugata.

  Si inca o intrebara, dupa finisaj cu tung oil vreau sa pictezi niste semne colorate peste urdinis. Ce ar fi recoimandat pe ulei de tung?

  Multumesc mult.

  • #2 Comentariu nou

   Buna ziua,

   De ce vreti sa folositi ulei de tung? Chiar daca ii spune ulei, este un produs bio, in cazul in care nu este amestecat cu alte substante/solventi.
   Straturile succesive de ulei de tung ajung sa formeze o pelicula similara lacului, daca se aplica, slefuiesc si li se acorda timp suficient pentru uscare.

   Uleiul de in, diluat cu terebentina, are alt rol, acela de a proteja fibra lemnului in profunzime, prin impregnare. Uleiul de in se mai aplica si prin imbaiere, caz in care patrunde in toti porii lemnului. Peste puteti aplica eventual produse pe baza de solventi petrolieri, daca le acordati timp suficient de uscare, nu va fi nici o problema cu albinele.

   Nu am experimentat toate variantele posibile, mai cititi, mai vedeti ce zic si altii.

   Succes si spor la albinarit.

 2. #3 Comentariu nou

  Bună ziua,
  Sunt la finisajele noii mele căsuţe şi vreau să protejez grinzile interioare din brad. Caut o variantă cât mai economică să naturală în acelaşi timp. Mă gândeam la uleiul de in, dar nu ştiu exact cum să-l folosesc. Cald sau rece, diluat sau nediluat? Uleiul de in sicativat poate fi luat în considerare?
  Mulţumesc!

  • Pentru uleiuri caracteristica de sicativare determina dacă și cât de bine face ”uscarea” uleiului să apară o peliculă.
   Uleiul de in este cel mai cunoscut, dar diluarea lui va face ca stratul efectiv de ulei sa fie minim si se pot da nenumărate mâini de ulei una peste alta. Cald va ajuta la impregnare, pentru că îl subtiază, fără a-l dilua.
   Mai poti lua in calcul si uleiul de tung, dar e mai scump si trebuie slefuit fiecare strat.
   Eu votez cu ulei de in incalzit.

 3. #5 Comentariu nou

  Daca aplic ulei de tung pe un tocator de lemn decorativ, mai poate fi pictat ulterior cu acrilic?

  • #6 Comentariu nou

   uleiul de tung este sicativ, adica formeaza pelicula dura in contact cu aerul. Dupa uscare va prezenta o suprafata tare, pe care se pot aplica alte finisaje.

 4. #7 Comentariu nou

  Buna am o intrebare la uleiu de tung am cumparat un ulei suta la suta pur si se usuca foarte greu chiar o saptamina

  • cred ca depinde de materialul pe care l-ati aplicat, in funcție de temperatură și de grosimea stratului. Incercați să-l ștergeți cu o cărpă, după fiecare strat aplicat. După ce se impregneaza în lemn și-l satureaza pelicula de suprafață ar trebui să se solidifice ca și un lac.

 5. #11 Comentariu nou

  Buna ziua
  Am făcut din nuc o masa de cafea live edge pentru terasa Am avut ulei de tung si am aplicat doua straturi(nu mai am ulei si doua straturi nu sunt suficiente – când pun ceașca de cafea calda rămân urme) Sa continui cu ulei de tung sau sa aplic un alt produs de finisare finala? Pe terasa nu ploua direct fiind acoperita(mai ajunge apa putina), dar soarele reprezintă o problema Ce alt lac sa folosesc pt a avea aderentă si nu vreau probleme de incompatibilitate ?
  Multumesc mult de sfat

 6. #12 Comentariu nou

  Buna ziua. Vreau sa tratez niste pahare din lemn pentru a putea fi utilizabile. Din ce am citit mai sus, uleiul de tung ar fi potrivit. E vorba de niste paharele de lichior, deci pentru bauturi alcooloice. Am cautat pe mai multe site-uri, dar cantitatile minime ar fi de 1l. Parca nu as lua 1l, mai ales ca nu e ieftin.
  1. Uleiul de tung intradevar se preteaza la ce vreu eu?
  2. Se gasesc undeva si in cantitati mai mici?
  Multumesc.
  O seara buna.

 7. #14 Comentariu nou

  Buna ziua,
  Am o scara cu niste trepte noi din lemn masiv de stejar natur si ma gandeam sa folosesc ulei de tung. Credeti ca e bine sa utilizez mai intai un izolator pe baza de apa pt lemn cu taninuri (gen Wood Sealer) o mana si apoi ulei de tung cateva straturi? Uleiul de tung pur are miros (ranced) si daca da in cat timp se duce? De unde as putea sa cumpar ulei pur de tung? Sau poate aveti alta recomandare (cu emisii cat mai mici) pt trepte de lemn masiv din stejar si pentru un blat de masa bucatarie tot stejar masiv natur. Trebuie sa ma decid cat mai repede. Multumesc mult! O zi frumoasa!

  • Buna ziua, incercati cu ulei pe baza de in, de la painteco.ro Uleiul de tung trebuie aplicat in mai multe straturi si slefuit intermediar, pana cand ajungeti la un strat superior care se intareste ca lacul. Teoretic uleiul de tung asta face … este sicativat.

 8. #16 Comentariu nou

  Buna ziua am o dilema am stabilizat niste lemne cu ulei de tung dar in opinia mea e prea gros si nu cred ca patrunde in lemn bine cu ce sal diluez sau sa incerc uleiu de in ca este mai fin dar uleiu de in formeaza la uscare o pelicula la fel de tare ca uleiu de tung multumesc o zi buna

 9. #17 Comentariu nou

  Ce valabilitate are uleiul de tung, o data ce recipientul a fost desfacut?

  Multumesc!

  • uleiul de tung este un ulei sicativ, adică în contact cu aerul formează o peliculă care se întărește. Sigilarea uleiului pentru a evita intarirea lui cred ca este vitală pentru păstrarea în bune condiții. Nu cred că apucăm să vorbim de o valabilitate, pentru deprecierea substanței inainte de intarirea lui.

 10. #19 Comentariu nou

  Aplicare pe blat de lemn ulei de tung și finisare cu rășină epoxy..se poate?

  • #20 Comentariu nou

   Teoretic uleiul de tung sicativează, adică la contactul cu aerul face o pelicula care se intareste. Ma indoiesc totusi ca sunt aderente cele doua substante, rasina si uleiul. Nu am facut ca sa pot spune din experienta.

 11. #21 Comentariu nou

  Buna ziua sunt intersat daca dupa folosirea uleiului de tung suprafata materialului (lemn de stejar ) ramane mata sau lucioasa . Este vorba despre o masa din lemn masiv (stejar) si as prefera ca suprafata mesei sa ramana mata dupa impregnarea uleiului de tung sau pentru a ramane mata suprafata ar trebui sa folosesc ulei de in ? Va multumesc si astept o indrumare.

  • Nu am aplicat ulei de tung direct, tocmai pentru ca procedura, ca să aibă succes trebuie făcută în condiții aparte. Temperatură constantă de cca 22 de grade, mai multe straturi succesive și șlefuire după întărire între straturi. Finisajele cu ulei le fac de regulă cu ulei Woca, care are o combinație de uleiuri în care predomină cel de in.
   Folosirea produselor pure, in, tung sau șhelac impune mai multă pricepere, nu merge ca amator.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.