Kotatsu – masa japoneză care te încălzește

kotatsu

Când am citit Kotatsu – heating table, m-am gândit că heating what?, mâncarea? Și mai scria că e din lemn. Lemnul nu ia foc? Se pare că nu. Și se pare că chiar asta face, te încălzește. Trebuie să ne înclinăm în fața japonezilor! Kotatsu este o masă joasă folosită exclusiv de ei, iar wikipedia îmi spune că există mese similare în Spania, numite brasero și în Iran, numite korsi.

kotatsu

Kotatsu datează din secolul al XIV-lea și este formată dintr-un cadru de masă din lemn, și mai nou se pare că pot fi folosite și alte materiale, peste care se pune o pătura grea, iar deasupra păturii se pune blatul. Sistemul de încălzire e așezat sub pătură și este adesea integrat în masă. Există două tipuri de sisteme de încălzire folosite în Japonia azi, cel electric și cel cu cărbune, dar se pare că cel electric e cel mai popular.

S-ar putea să-ți placă: Casa cu un petec de căldură. Casa scandinavă sau Copac înseamnă Ki în japoneză și se scrie 木 în Kanji

Masa care încălzește e de pe vremea când japonezii purtau hainele tradiționale, acele minunate kimono-uri cum vedeam prin filme ori prin muzee. Ei, stând cu picioarele sub masă, căldura urca de-a lungul corpului încălzindu-l. Majoritatea caselor japoneze nu sunt izolate și nu au sistem de încălzire central cum avem noi.

Familiile se așezau în jurul mesei să se încălzească, cum stăteam noi în jurul focului seara când eram plecați în tabere sau cu cortul. Era bună și pentru un somn de amiază, însă nu și pentru cel din timpul nopții. Poziția nu era potrivită, corpul nu era în întregime acoperit și mai exista riscul să te arzi. Copiii erau speriați că dacă dorm toată noapte sub kotatsu, vor răci. Sau cel puțin, așa spune tradiția.

kotatsu

Vara, pătura era îndepărtată, iar kotatsu devenea o masă normală. Mai mult, pătura era aleasă în așa fel încât să se potrivească cu designul casei. Dacă vă doriți una și pentru casa dumneavoastră, o puteți cumpăra de aici :).

Mie mi se pare minunată!

kotatsu

kotatsu

Dacă ești pasionat de inovațiile japoneze sau tradițiile lor poți citi și – Tenkara – pescuitul la musca în stil asiatic- japonez

kotatsu
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.