Ladă din lemn … sau bancă … aproape laiță

ladă din lemn

Acuma să ne înțelegem, scriu aici despre ladă din lemn pentru mine, ca să nu uit gândurile din ziua de azi, nu că ar fi un subiect de interes pentru tâmplari sau potențiali clienți. Treaba este simplă, ceva care seamănă cu o ladă din lemn este o laiță, cu spătar și brațe, construită tradițional sau veche, despre care am mai scris – Laiță din lemn – bancă tradițională cu spațiu de depozitare

Pentru laițe am primit cereri destule și pe toate le-am redirecționat către dl Szasz, sunt detalii în articolul de mai sus.

ladă din lemn aparent vechi
Ladă din lemn ... sau bancă ... aproape laiță 26

Treaba e simplă, spațiul de depozitare din ladă este punctul de interes, și pentru mine și pentru oricine. Un loc acoperit cu capac, adică de deasupra, din care nu cade nimic, cum e un dulap, în care poți înfunda ce vrei și ce nu vrei. Lomuri le zice la noi, precis e derivat din ceva cuvinte maghiare, habar n-am.

Însă e important, cu utilitate sau nu, că ții acolo pantofi bocanci, bețe de pescuit, scule, folii, obiecte sezoniere sau care nu vrei să le ai împrăștiate prin hol sau dormitor. Mda, se pune și dormitorul aici, deși nu suntem obișnuiți cu lăzi în încăperile de dormit.

Tehnic e definit așa, o ladă din lemn cu picioare se transformă automat în bancă. Nu noi am inventat laițele, nici nu suntem singurii care le au și le folosesc. Englezul îi spune fie trunk fie chest și se transformă în bancă, cum spuneam când are puțin mai mult spațiu sub ea. Acuma, fie că e cu aspect rustic și e ladă în toată puterea cuvântului fie este lucrată cu grijă, cu îmbinări în coadă de rândunică, cu sertare, cu firifanțuri lucrate migălos, costă neverosimil de mult, prin alte plaiuri, ne-mioritice.

Compară și tu, de pe Amazon Ladă din lemn sau Cufăr Amish:

Prima este din lemn vechi recuperat, a doua este produs Amish. Am pentru ambele respect deosebit, dar și cca 1500 de dolari mi se par sume … deloc de neglijat. Mai ales că dimensiunile nu sunt prea generoase.

Eu mi-am propus să țin minte câteva forme, de la care să pornesc, pentru că trebuie să construiesc curând la cabană și poate nu doar acolo, una-două piese din astea, care să salveze mobilarea în spații mici. Ai și bancă și loc de îndesat lenjerie de pat.

Și am un pont, pentru cei interesați de feronerie ca și la ultima ladă din lemn, de mai sus, la acelea de pe capete. Dacă le vreți, să știți că se numesc ”mâner cufăr”, le găsiți online și la noi cu denumirea asta, eu când am căutat am bolunzit 3 ceasuri, până m-am prins că așa sunt menționate.

manare de cufăr
Ladă din lemn ... sau bancă ... aproape laiță 27
mâner antichizat bronz
Ladă din lemn ... sau bancă ... aproape laiță 28

Am luat foarte ieftin, ceva de ordinul 3-4 lei bucata, de la o firmă din Galați, cred. Am comandat mai multe să merite cei 25 de lei pentru transport, nu mai știu numele firmei.

Pentru balama cu piston am găsit așa ceva:

balama cu piston pentru lada din lemn
Ladă din lemn ... sau bancă ... aproape laiță 29

S-aveți spor în tot ce faceți, deși nu știu dacă e de făcut sanie sau car, că nu-i sigur ce îi afară, iarnă sau primăvară?

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn
Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Ladă din lemn ... sau bancă ... aproape laiță 30
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.