Leagan din lemn facut de un mester maramuresean

leagan din lemn

Atât am reușit să scot de la un meșter maramureșean pe care il urmăresc de ceva vreme, un leagan din lemn. Dacă cineva mai are îndoială că din prelucrarea lemnului nu se poate trăi decent, apoi să ia aminte la vorbele mele. M-am rugat de om să am acceptul de a-i publica lucrările de dulgherie pe care le face și le arată pe undeva pe internetul ăsta mare, ca să vadă lumea ce poate face. Mi-a spus că nu arată faza finală ci doar ipostaze din timpul lucrărilor, cu faze intermediare, pentru a respecta intimitatea beneficiarilor. Nu vrea ca construcțiile lui din lemn să fie recunoscute, pentru că ARE ATÂT DE MULT DE LUCRU ÎNCÂT NU VREA PUBLICITATE.

Leagan din lemn – prelucrarea elementelor

Așadar, acest leagan din lemn, cu motive sculptate, este în opinia lui, ceva suficient de mic pentru a putea fi prezentat, ca realizare din lemn, fără a fi semnat. Meșterul maramureșean este de aproape de mine, din Bârsana și am vorbit cu el telefonic să mă primească într-o zi de lucru să-i fiu ucenic. Va lucra porți maramureșene în viitorul apropiat și mi-ar place să țin dalta în mână. Mi-a rămas în minte ce a spus la un moment dat cum că el, om de 30 de ani, este întristat că nimeni nu vrea să se apuce să învețe meseria asta.

Din inimi de stejar s-a construit la Bârsana – O biserică construită din inimi de stejari

Ce ironie, ce soartă, noi orășenii tânjim după ocazia de a meșteri, iar cei de acolo, din spațiul rural, poate vor locuri de muncă la birou, lângă calorifer, în fața unui monitor. Partea și mai amară este că se câștigă și se muncește decent în acest domeniu, doar poate nu le place oamenilor să se murdărească pe mâini sau să stea sub cerul liber.

Forma finala

Am scris anterior despre Balansoare din lemn dar nu sunt formele cele mai agreabile din punctul meu de vedere pentru legănat. Cu singuranță sunt curți unde se folosesc și astfel de construcții cu caracter extrem de rustic, însă prefer de fiecare dată, chiar dacă e vorba de un simplu leagan din lemn să fie o piesă ”lucrată”, cu îmbinări lemn pe lemn și ceva autentic din zona de unde provine. Sigur că este asigurat cu elemente metalice, dar ce mult îmi place dranița de pe acoperis. De sculptură, să nu mai zic.

Voi ce părere aveți?

leagan din lemn
16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.