Legendarium-ul din benzinariile MOL

Mures, Covasna, Harghita harta turistica

Acest articol nu este despre lemn, deși este lemn destul în toate punctele turistice de atracție ale ținutului secuiesc cuprins in Legendarium.

Pentru că acest blog reprezintă propria mea părere despre lemn în general, mă folosesc de ocazia de a putea publica și aprecia ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit. Am scris și despre cum să faci reclamă folosind imaginile cu tentă sexuală și Irina s-a inflamat și m-a certat, pentru că ”citeste și mama …”. Am scris și despre firmele românești care nu există în publicitatea din România, dar se promovează pe platforma Alibaba, aparținând chinezilor.

Astăzi vreau să vă arăt ceva ce mi-a atras atenția și admirația privitor la maghiarii din România. În Târgu Mureș, anul trecut am fotografiat această hartă, afișată pe exteriorul unei benzinării aparținând grupului maghiar MOL, o hartă ce reprezintă grafic punctele de interes turistic din cele 3 județe, Covasna, Harghita și Mureș unde comunitatea maghiară este majoritară. Noi suntem din Maramureș, și ne ținem români, și suntem români, dar avem la fel de bine mulți maghiari printre noi. Un fost coleg de servici a punctat foarte bine proporțiile privitor la populația Băii Mari, în anii 1940 erau 40.000 de locuitori aici dintre care 30.000 erau maghiari, acum sunt tot atâția maghiari în Baia Mare, doar populația a crescut la 130.000 de locuitori.

Am prieteni maghiari care vorbesc româna la perfecție, la Timișoara s-a aflat despre unul dintre ei ca e maghiar abia în anul 5 de facultate pentru că nu au realizat ca Alex este Sandor. Nordul țării a primit de la unguri cartea funciară (ca să poată ține evidența impozitelor regimul austro-ungar) dar și o influență puternică în bucătărie, în stilul de viață, în arhitectură. Dacă vizitați zona de nord, conacele foștilor grofi sunt mărturie că au umblat pe la Budapesta, Viena, Praga.

Și aici vroiam să ajung. Suntem superficiali când catalogăm relația român-ungur din prisma Vadim-Marko Bela. Românii și ungurii trăiesc bine împreună, am prieteni valoroși de ambele naționalități, oameni care de o parte și de alta nu fac diferențe, nu le promovează, nu sunt interesați de segregare. Suntem oameni, de ceva vreme Europeni cu acte în regulă, prieteni, neamuri.

Îmi pare rău ca nu înțeleg decăt câteva cuvinte, ca nu stiu încă o limbă străină, mai ales cu distanța asta mică până la graniță. Dar punctual, fără a susține discrepanțele pe care extremiștii le propaga și pe baza cărora se câștigă voturi în Parlament, apreciez când văd o inițiativă frumoasă.

Am căutat să găsesc ceva similar făcut de români, o hartă națională, atât de bine alcătuită și de detaliată încât să concureze cu Legendarium, dar nu am găsit. Sper să existe și să nu o fi văzut eu.

Legendarium-ul din benzinărie era scris, evident, cu denumirile localităților și a obiectivelor în maghiară prima dată, apoi în română, iar doar cele din afara zonei care se dorește separată aveau denumirile scrise invers. Precis, finanțatorii susțin ideile extreme, deși e un punct de vedere deformat, totuși realizarea practică este o hartă frumoasă.

harta Covasna, Harghita, Mureș - Legendarium
harta turistica a zonei maghiare din centrul tarii – Legendarium

Cu drag, de luare aminte.

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

harta Covasna, Harghita, Mureș
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.