Lemn de satin – Satinwood – un termen mult prea marketat

lemn de satin

Tacticile de vanzări și tehnicile de marketing împing comercianții să folosească excesiv termeni cu impact pentru potențialii clienti, iar lemn de satin sau Satinwood în engleză este unul dintre ele. Fac azi referire la acest tip de lemn doar pentru exemplificare și pentru că denumirea este una ușor de ținut minte, însă nu este un produs întâlnit în România. Nu pot să nu remarc că tot ce este din Tec sau Lemn de trandafir este supraevaluat și apreciat, chiar dacă doar denumirea apare pe o etichetă și cumpărătorul nu poate deosebi bradul de stejar, darămite speciile de lemn exotic.

Despre lemnul de trandafir – Rosewood am publicat un articol cu ceva timp în urmă, mâhnit de snobismul celor ce plătesc de 10x prețul de achiziție pentru o piesă de mobilă adusă în container din India. Doar pentru aducere aminte a termenilor folosiți v-as îndemna să răsfoiți Mobila din lemn masiv de palisandru – lemn de trandafir și Mobila din lemn masiv, de proveniență indiană.

Să vorbim despre lemn de satin, sună frumos, e adevărat? Doamnele vor vibra pe loc, pentru că satinul, la fel ca și cașmirul sunt denumiri cu rezonanță adânc întipărite în subconștient. Ar trebui să fie ceva moale, sigur e ceva bun. Înainte de o achiziție poate merită să vă informați, primul căruia trebuie să îi cereți detalii este vânzătorul, fie că e comerciant, fie că e producător. Eu, prin căutările mele am găsit lemn de satin – Satinwood doar în piese antice, mobilă veche, de genul celei ce se oferă la antichități, case de licitații, din vremuri edwardiene de regulă. Și mai ales în piese cu furnir și încrustații – Marquetry.

Arată cam așa:

lemn de satin

Ceea ce se remarcă este oglinda din fibră, dacă lemnul a fost debitat din trunchi corect, de cineva priceput. Ca să fie lemn de satin trebuie să aparțină speciei – East sau West Indian SatinWood – cu denumirile în latină foarte diferite – Zanthoxylum flavum sau Chloroxylon swietenia. Se acceptă denumiri ca și Jamaican Satinwood, San Domingo Satinwood sau Yellow Sanders pentru West Satin Wood și Ceylon Satinwood pentru East SatinWood.

Imaginea oficială îl prezintă așa :

satinwood furnir clasic lemn de satin
lemn de satin – furnir clasic

Este lemn cu greutate foarte mare la mc, aproape de o tonă, în ambele variante. Aproape imposibil de distins diferența dintre cele două variante, lemn cu pori mici, extrem de dens, livrat de regulă sub formă de furnir, foarte rar și foarte scump.

Impostorii pot oferi alternative din alte esențe de lemn, cu proveniență africana sau asiatică, din zona insulelor. Nu înseamnă că aceste esențe de lemn sunt de slabă calitate, însă nu ajung nici pe departe la valoarea și raritatea pe care o atinge un lemn de satin. În urma ocupației engleze din India este logic că pe această rută, mai demult, s-au perindat frecvent produse rare și Marea Britanie se bucură de pe urma multelor colonii de o sumă de excepții și produse greu de găsit altundeva.

O piesă din lemn de satin poate fi mimată folosind – Pyinma, Movingui, Yellowheart sau Afrormosia – esențe de lemn cu greutăți mult sub cea a lemnului de satin, dar care în condiții de finisaj bune pot induce în eroare.

Imagini :

Oare poate cineva să facă diferența dintre stejarul alb și cel roșu? Un meșter român, care trăiește aici, lucrează frecvent cu stejar, l-a simțit la mână și a trecut lemnul prin utilajele lui …

Cât de mult vă bazați pe onestitate atunci când vă încredințați deciziile de achiziție cuiva? Cu siguranță mult, cred că fiecare dintre noi vrea și crede că primește ceea ce comandă, alege în baza unor informații pe care le deține, fără a putea avea cunoștințe detaliate, de specialitate, în toate domeniile. De aceea e bine să evităm să fim ignoranți, să acordăm atenție și să evităm superficialitatea.

Ne dorim să informăm, să educăm poate ar fi o pretenție prea mare. Sunt un cititor frecvent al Wood Database, însă trebuie filtrate informațiile și înțelese.

Nu știu câți vă veți întâlni în viața asta cu lemn de satin, dar cu stejar, fag și brad o veți face cu siguranță. Pentru cei care au ajuns până aici cu lectura va informez că oglindire similară se poate obține din arțar, ce se găsește la noi în țară în sudul Olteniei. Oglindirea respectivă este subiect dezbătut larg în articolul – Chatoyancy – de ce lemnul sclipeste translucid sub finisaj

Chatoyancy
Chatoyancy – efectul de ochi de pisica

Sănătate dragii mei! Și minte …

Plus un tablou interesant despre principalele specii de lemn. L-am găsit pe Pintrest publicat de o entitate care nu mai exista, nu am cum sa ofer referinta, deși are ceva semnatura în partea de jos.

principalele specii de lemn
principalele specii de lemn
yellowheart
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.