Lemn putrezit – o formă de autenticitate naturala pentru aspectul fibrei

lemn putrezit

Lemn putrezit este singurul termen prin care începi descrierea lemnului degradat de spori și fungi. Am scris anterior un articol despre lemn de frasin sufocat, însă doar cu ajutorul cititorilor mai avizați decât mine am reușit să elucidez complet procesul și să identific explicația.

lemn putrezit

Spalted Wood este termenul corect și DA ! este un mod prin care fibra lemnului capătă modele naturale impredictibile, abstracte și tot mai apreciate. Evident că nivelul de degradare al lemnului este extrem de important pentru a fi considerat un material prelucrabil sau unul bun de aruncat pe foc, dacă nu nici chiar pentru asta. O fi lemn putrezit, însă procesul trebuie să fie doar la început, cu amprentă coloristică frumoasă, însă suficient de ferm pentru ca să mai fie bun și de lemn de tâmplărie. Scufundarea sub apă produce stoparea avansării putregaiului pentru că sporii și ciupercile care îl produc mor în absența oxigenului.

Wikipedia arată că sunt două tipuri mari de fungi și spori care ”afectează” lemnul.

Pigmentarea albastră este dată de o ciupercă care intră in fibra lemnului. Dacă concentrația este suficient de mare, fibra se colorează și produce rezultate estetice apreciabile la anumite esențe de lemn. Putregaiul Alb este o altă specie de ciuperci care produce efecte în timp ce se hrănește cu celuloza din lemn. Dacă invazia nu este prea puternică sunt afectate doar părțile moi de fibră iar lemnul rămâne relativ stabil. Mai demult am scris despre cum se pot îndepărta buturugile din grădină prin folosirea sării amare, ajutată cu apă și totul acoperit sub o folie care să creeze efect de seră duce la putrezirea rapidă a lemnului. Cam așa ceva e și aici, însă parțial, fără descompunerea până la inutilitate a lemnului.

Pe același subiect – Lemnul infestat – pentru poziția asului de ghindă

Arțarul, fagul și mesteacănul au fibre care se pretează la aceste schimbări în măsuri rezonabile pentru a păstra o oarecare duritate a lemnului, fără a-l compromite. Arțarul este cel mai răspândit între esențele căutate pentru fibra afectată de spori și ciuperci și se realizează multe obiecte decorative valorificând aspectul de lemn putrezit parțial. Se fabrică și obiecte funcționale, fețe de uși, instrumente muzicale sau plăsele de cuțite. Lista este lungă, depinde de creativitate, însă principalul aspect pe care mi l-am dorit să-l clarific este procesul de afectare a lemnului în sine.

Am fost criticat de o doamnă pe Facebook când am prezentat valorificarea unei alte afectiuni la specii de copaci tropicali pentru cel mai scump lemn din lume, mai exact OUD. Cică încurajez tăierea copacilor și promovez distrugerea pădurii. E trist când informezi, să fii atacat de oameni catre reproduc slogane, în necunoștință de cauză și gratuit, neafectându-i direct subiectul. Cred despre cunoaștere că este cea mai importantă resursă a acestei planete și că doar un om care dorește să învețe, cu mintea deschisă poate alege, cunoscând implicațiile, să fie sau să facă ceva mai bine.

Puteți învăța cum să produceți astfel de lemn dacă stăpâniți limba engleză, facând click pe imaginea de mai jos.

spalted wood

Cu drag de oameni destupați. Mulțumesc Steve pentru intervenție.

lemn putrezit
21 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.