Utilaje forestiere de plantat arbori

utilaje forestiere Plantator Bracke – -utilaje forestiere

N-am rezistat tentației, după ce am văzut că există și utilaje forestiere care pe lângă exploatarea lemnului au și funcții de plantare, să nu scriu despre asta.

Mi se zbârlește părul ca la lup când aud comentariile pretinșilor ecologiști din spatele tastaturii, care n-au bătut cu pasul niciodată o altă potecă decât cea asfaltată prin parc, în drum spre grătarele cu mici de la terase. E plin de oameni fără inițiativă care subscriu la slogane preluate de nicaieri sau aiurea și n-au plantat un copac în viața lor. Lemnul este cea mai frumoasă și regenerabilă resursă, care trebuie folosită responsabil. Acum nu mai avem pionieri sau uteciști care să fie duși cu autobuzul la împăduriri fie ca vor fie că nu.

Un pădurar bătrân mi-a spus odată următoarea frază – N-ai tu idee țâcă, se tăia pe vremea lu’ tata Lae mai mult ca azi, dar se planta și mai mult decât se tăia!

Oșenii din Negrești-Oaș au lucrat la defrișări și construcții de utilități publice, gen cale ferată, linii magistrale electirce, sunt mulți oameni de la care am auzit versiuni similare. Azi, intențiile ecologice au rămas de cele mai multe ori doar vorbe goale cu ocazii festive, iar realitatea este incertă și manipulată de presă.Cred că realitatea e diferită, poate nu așa de neagră pe total, nu cred că este iremediabil, natura e mai vie și mai puternică decât ne închipuim.

Nu mai avem oamenii pădurii, drumeții împătimiți, oamenii muntelui la fel de mulți ca pe vremuri, oameni care să vadă să bată cu piciorul muntele și să vază pe bune ce și cum e acolo. Ați văzut că se vrea acordarea de permise de vânătoare suplimentare pentru că vânatul s-a înmulțit foarte mult? Poate în București nu se mai vede asta, dar pe coclaurile ogrăzilor de la țară îți poate confirma oricine că și misteții și căprioarele distrug culturi. Mai bine i-am exporta, capturați vii, pentru repopularea unor păduri europene din țările cu asfalt pe toate crestele munților. Am face un ban cinstit și nu am mai împușca aiurea vietățile pădurii.

Deci fauna pădurilor prosperă, deși cred că sunt dezechilibre. Am participat la campanii de plantare de puieți, sunt multe organizații care se coupă de asta. Vezi ideea cu dulceața cea mai scumpă din Romania, care include la achiziția unui borcan și plantarea de 5 copaci. Astea nu au parte de mediatizarea necesară.

Pentru cei care cumpără utilaje pentru defrișări aș impune o lege care să îi oblige să cumpere și plantatoare de astea, ca să dedice o zi pe săptămână și plantărilor pe parcelele de unde au tăiat arbori. Puieți să livreze ocoalele silvice, și să nu se mai plângă că nu au voluntari de dat la știocă. Scarificat terenul și la plantat speciile care au fost recoltate. O funcționare mai bună a Radarului pădurilor. Amenzi și verificări pentru tot ce mișcă cherestea pe drumul public. Interzicerea exporturilor de materie primă lemnoasă și promovarea producției pe plan intern de produse finite.

Ș-apoi să vezi schimbări.

Necrolog

Am citit un articol cum că s-a depășit o limită cifrică în privința proporției de CO2 din compoziția aerului. 400 de părți la milion. Nu e o barieră e o cifră rotundă, 395 sau 405 e la fel de rău. Această limită nu a fost atinsă de milioane de ani și până în iunie anul acesta doar stația de măsurare a calității aerului din Antarctica nu ajunsese să măsoare un vărf peste această valoare. Stephen Hawking nu va trăi să vadă împlinită profeția sa care spune că oamenii nu mai au șanse de perpetuare a speciei decât dacă pleacă spre stele. Dar ne îndreptăm acolo, e sigur și tot mai multe voci se ridică să ceară măsuri. Nu România e exponentul scăderii plămânului verde al planetei, suntem doar parte dintr-o direcție cu rezultate catastrofale. Până nu ne ajunge cuțitul la os nu se va schimba nimic.

Noi nu vom apuca să vedem schimbări radicale pe acest sens, dar copii noștri le vor trăi cu siguranță. Va conta atunci foarte mult cât și cum au primit de acasă în primii 7 ani și până în adolescență. Cred că e important să fie crescuți liberi și independenți. Să poată să se descurce singuri, să trăiască în armonie cu natura pentru a prelungi deznodământul și cine știe, poate pentru a-l preveni. Un documentar de la NG a previzionat că dacă ar dispărea brusc tot petrolul din lume, în 30 de ani stratul de ozon se reface singur și vegetația inundă înapoi spațiul pierdut. Trebuie doar oprită intervenția oamenilor asupra planetei. Mai vizionați încă o dată filmulețele din articolul – Natura vorbește – Julia Roberts este Mama Natura – și poate vă veți apropia de înțelegere.

Dacă tot am bătut câmpii despre toate subiectele, mai puțin utilaje forestiere, așa cum am început vă recomand călduros, să citiți articolul de pe Pressone despre nea Zahu. Astfel de oameni avem tot mai puțini, oameni capabili și dornici să muncească. Fac pentru ei destul cât să și dea altora. Au sufletul curat pentru că munca le-a asigurat indestularea și au ÎNGĂDUIT și altora să trăiască lângă ei. Cuvântătoare sau nu.

300 și ceva de vizualizări … cum se poate? Credite? Lipsuri? Nu cred că există în conceptul oamenilor care chiar pun osul la treabă.

Asta ar trebui să facem fiecare, nu să dăm sfaturi altora ce au greșit și cum să îndrepte, în timp ce cuvântătorii stau inerți în acțiune și sfătoși în vorbă.

utilaje forestiere
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.