Lemne pentru foc – cum le păstrăm în condiții optime

estetica cu lemne pentru foc

În UK exista o etichetă ”Ready to burn” pentru 1/4 din cei 800 de furnizori certificați să livreze biomasă care să încălzească casele britanicilor, etichetă care se aplică pe acele lemne pentru foc care corespund unor standarde bine stabilite. woodsure ready to burnReady to burn înseamnă lemn cu umiditatea sub 20%, pentru o putere calorică adecvată și pentru a asigura instalației în care se arde o viață mai lungă, depuneri mai puține pe coș și garanția sursei ca fiind oficială, cu taxele la zi.

Mai deunăzi, nea Nelu, care locuiește lângă noi, la Baia Sprie, îmi spunea că a mers la Izvoare, să caute lemne pentru foc, uscături din pădure. Supărat, cu obidă, povestea că pădurarul nu mai e cum ”era pe vremuri”, omenos și mai ales de găsit. Se taie lemn fără aprobare, că doar ”știe toată lumea” dar nimeni nu are voie oficial să mai plătească bon de zi, marți și joi, ca să aducă ”căzături” pentru sobă.

Au rămas în pădure crengile de la fagii defrișați, pe vremuri aveau voie să le adune, în regie proprie, cei din zonele apropiate, ca lemn de foc. Acum nu se mai poate. La magazinul de bricolaj am văzut stive de spărturi de lemne pentru foc, pe paleți, la costuri … piperate, însă unde locuiește nea Nelu pică pădurea pe el. Cine are pile ia cât vrea, cine e om de rând nu mai primește dreptul să culeagă nici ce ajunge să putrezească.

stive cu lemne pentru foc si soba

Avem o discrepanță mare între ce era normal și ce se legiferează. Ecologiștii pretind să rămână lemnul ca să formeze sol de pădure, hoții cu relații taie și nu-i prinde nimeni, DNA-ul pădurilor nu se mai înființează, sobele cu lemne sunt catalogate ineficiente, deși vestul Europei le vede cu amprentă de carbon neutră. Biomasa vegetală din toaletarea vegetației din orașe ajunge la gunoi, promovăm cazanele pe peleți, dar nu încurajăm producția de biomasă din agricultură. Ardem pănușii de porumb

lemne pentru foc - stiva aerisita

Văd zi de zi informații tot mai antagoniste, când de fapt subiectul poate fi extrem de simplu tranșat, ascultând de specialiști și mai ales de bunul simț.

Lemne pentru foc vor exista și nu se poate schimba asta nici în 50 de ani, nici în 200. Reducerea consumului este altă poveste și eu cred că masa lemnoasă a României suportă fără probleme consumul destinat populației, în condițiile în care se eficientizează real sobele și se renunță treptat la evacuat căldură pe coș, din instalații depășite și neconforme. Se poate demonstra simplu în ce standarde trebuie să se încadreze o clădire ca izolație și o sobă ca eficiență pentru a scădea consumul de la 25 de mc/sezon la 3-5 mc.

estetica cu lemne pentru foc

Primul pas arată că trebuie să ardem lemne pentru foc uscate natural măcar 2 ani. Stivuirea lor a ajuns apanajul designerilor și sunt case construite recent care încorporează în design stiva de lemne pentru foc, ca declarație de afinitate pentru natural.

Recomandări:

  • stivuiți lemnele cât mai aerisit
  • orientați diferit bucățile de lemn, pentru a permite o ventilare naturală cât mai bună, cu spații prin care aerul să circule.
  • separați lemnul de contactul cu pământul, pentru a nu trage umezeală și pentru a nu se aduna gângănii
  • așezați lemnele cu coaja în sus, preferabil sparte, indiferent de grosimea lor. poate pare un detaliu neimportant, dar astfel va scădea umiditatea mai repede în toată stiva de lemne pentru foc.
  • fiți prevăzători, folosiți iarna asta lemnul stivuit de anul trecut. Cel de anul ăsta lăsați-l să se ”asezoneze” măcar un sezon.
  • folosiți ocazia de a sparge lemne pentru a face mișcare, implicați familia, dați ocazia esteticii să se manifeste. Păstrarea unei lungimi constante permite aranjarea cu stil, pe culori, aducând un plus de frumusețe spațiului exterior al casei.

Informați-vă, există de curând ARCSIB – Asociația Română a Constructorilor de Sisteme de Încălzire cu BiomasăPagina oficială de Facebook

Există un NORMATIV PENTRU EXPERTIZAREA TERMICĂ ŞI ENERGETICĂ A CLĂDIRILOR EXISTENTE ŞI A INSTALAŢIILOR DE ÎNCĂLZIRE ŞI PREPARARE A APEI CALDE DE CONSUM  AFERENTE ACESTORA – NP048 din anul 2000 care statuează că sobele care folosesc lemn ca si combustibil au un randament de 45%.

Tabelul 3.8 din NP 048-2000

Îmi permit să afirm că în realitate randamentul unor instalații de ardere rurale existente nu ajunge nici măcar la atâta, deși sobele disponibile pentru a fi instalate în casele noastre, azi în anul 2020, sunt într-o cu totul altă clasă de eficiență. De ce nu sunt defalcate sobele pe tipuri, de parcă doar sobe de teracotă există și chiar dintre acelea se dau ca exemplu cele mai puțin eficiente?

Vă ofer eu un exemplu actual, puteți vedea pagina producătorului apăsând pe imagine:

Hestia Solo
Soba cu randament de 86% – Hestia Solo

ARCSIB nu este o structură de stat, este un ONG, inițiat de oameni din industrie, care acoperă o gamă vastă de servicii și informații, oferite de multe ori ca sfaturi gratuite, celor care sunt interesați de sobe, de încălzirea cu lemne pentru foc, biomasă, izolații pentru case, sisteme termice, coșuri de fum, protecție la foc. Am mai scris un articol cu informația despre simularea consumului la un imobil de 120 mp, cu sobă care se preconizează că în anumite condiții de izolare si ventilare a casei, pentru locația Baia Mare, va consuma 1500 de kg de lemne pentru foc, pe sezon. Recitiți dacă vă suscită interesul această informație. Sobă alimentată cu lemne – 1500 kg/sezon

Sper măcar să vă placă imaginile cu stivele de lemne pentru foc, inserate în prezentul articol. Sunt multe motive pentru care merită să înțelegeți subiectul, să alegeți neghina de grâu și să selectați din ofertele disponibile, cu argumentările aferente, cea mai bună soluție de încălzire a casei.

stiva de lemne pentru foc în planul casei

lemne pentru foc

Merită să acordați atenție și articolului – Motor Stirling – energie termică și electrică dintr-un foc

Cu drag, din Baia Mare.

10 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.