Ulei de exterior Woca – pe baza de apă – tips and tricks

Ulei Woca pentru exterior

Am lucrat recent cu ulei de exterior Woca, pe bază de apă și musai mi-e să vă împărtășesc experiența.

Diferența esențială vine de la Water based oil. Viteza de uscare și penetrare este fantastic de mare, trebuie să fii pregătit să lucrezi repede după aplicare.

Discut deseori despre finisajele pentru lemnul de stejar care ajunge folosit în exteriorul locuinței și dau invariabil același răspuns. Uleiul de exterior este net superior lacului. Aud nenumărate povești despre lacuri pe bază de apă, tip yachting, sau cine știe ce alte soluții. Eu nu cred că un lemn poate fi sigilat în interiorul finisajului și umezeala nu ajunge să-și facă mendrele deformând acel lemn. Rezistența la intemperii a lemnului depinde în primul rând de esența/tipul de lemn și doar mai apoi de finisaj.

Am scris acum ceva vreme despre gudron, nu revin asupra detaliilor, ceea ce era important de reținut este că lemnul care stă în exteriorul casei trebuie impregnat cu ceva care să-i protejeze fibra în profunzime, nu doar acoperit cu o peliculă de suprafață. Lacul este casant, nu are elasticitate, drept urmare lemnul încorsetat, avid de apă, vă profita de prima ocazie pentru a expanda sau pentru a se contrage. Pelicula exterioară de lac nu face față unei deformări mecanice și crapă.

Nu oricine poate crede că un blat de 1000 de mm lățime poate ajunge să varieze ca și cotă între 950 și 1050 mm. 1 cm diferență, e verosimil? La lemn masiv da, la MDF cu furnir niciodată.

Am găsit cu greu o imagine sugestivă, le mulțumesc celor de la Rockler pentru cea de mai jos:

crapaturi în finisajul cu lac
lac crăpat

Ulei de exterior WocaAm avut acum mulți ani o experiență neplăcută cu mesele de pe terasa Casei de Ceai a Reginei Maria, de la Castelul Bran. Finisajul cu lac de exterior, pe bază de apă, aplicat neinspirat, a cedat în doar 6 săptămâni, la umbra copacilor seculari, pe margine de lac. Nici ventilație, nici soare, umezeală din plin, acestea sunt condițiile ideale pentru un lemn ca să se deterioreze rapid. Am adus în fabrică toate blaturile și le-am curățat, apoi le-am refinisat cu ulei de exterior, aditivat cu ceară, după ce s-au uscat. De mai bine de 4 ani sunt acolo, sezon de sezon și o duc ”just fine”. Lemnul poate fisura liniștit, nu se întâmplă nimic cu finisajul, fiind de profunzime și elastic. Anual ar fi bine reîmprospătat, dar asta este după preferințe și voințe, la discreția fiecăruia.

Masa pentru exterior lucrată recent cu ulei de exterior Woca m-a învățat următoarele:

  • timpul de uscare recomandat de cca 5 min nu este valabil. Aplicat pe lemn cu umiditatea de 10 % trebuie șters imediat, de-a lungul fibrelor.
  • aplicarea cu pistolul este ok, trebuie mână sigură și iute, și duză mare
  • se recomandă pentru a evita senzațiile tari, aplicarea cu trafaletul cu păr scurt, urmată de un alt trafalet de uniformizare, deci 2 oameni.
  • timpul de uscare este imposibil de scurt, nu ai mai mult de 5 min ca să corectezi ceva. Ok … 6 minute … să nu fie cineva speriat din start.
  • e nevoie de cca 24 de h la temperatură peste 17 grade ca să se producă sicativarea completă.

Imaginile de mai jos sunt cu blatul finisat greșit – aplicare și așteptare 20 de minute pentru a trage fibra lemnului, timp în care suprafața a fost complet uscată și rugoasă. Distribuția uleiului părea neuniformă, mată, fără gram de luciu. După ce s-a uscat complet, excesul a putut fi îndepărtat cu pânză abrazivă nețesută, dar aspectul a fost neuniform. A trebuit șlefuit integral și refinisat din nou.

Finisaj Greșit

blat din stejar finisat cu ulei de exterior Woca
Finisaj greșit
blat din stejar finisat cu ulei de exterior Woca
Finisaj greșit

Finisaj Corect

blat din stejar finisat cu ulei de exterior Woca
Finisaj corect
blat din stejar finisat cu ulei de exterior Woca
Finisaj corect

Trebuie spus că un ulei de exterior trebuie să ofere protecție UV, asta înseamnă că are oxid de titan în compoziție.

Chiar dacă se folosește cel mai frecvent ulei de exterior pentru decking, Woca oferă soluții și pentru mobilier Outdoor. În România puteți să comandați gama Woca de la Pro Ambient Profesional – București.

Ulei Woca pentru exterior

Pe de altă parte sunt fascinat de uleiul alimentar Worktop Woca, pentru blaturi. L-am folosit de mai multe ori, este doar ulei, foarte blând cu cel ce-l aplică, îmi vine să spun că orice novice îl poate folosi fără teama că greșește. La cca 100 de lei cutia de 750 ml am reușit să finisez 10 mp de stejar, șlefuit cu 180. Poți retușa ușor, nu pătează, se spală ușor, nu e toxic. Ce mai, visul finisajelor.

Masa cu blatul curbat de mai sus va fi echipată cu picioare Sigma.

Credits goes to dna Iuliana și Kristian!

Catalog online mobila din stejar masa din lemn scaun din lemn

blat din stejar finisat cu ulei de exterior Woca
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.