Motor Stirling – energie termică și electrică dintr-un foc

Motor Stirling

Ce legătură este între un motor Stirling si independența energetică a locuinței legată de ardere și foc?

Haideți să vedem ce este un astfel de motor, urmărind un clip despre funcționarea acestuia, complet diferit față de motoarele Otto sau Diesel.

Carevasăzică – acționat de flacără acest motor produce rotație, cu o turație destul de bună. Dacă acest motor antrenează un dinam avem un generator de energie electrică concomitent cu producerea energiei termice. Legătura cu o sobă e mai greu de făcut, însă cu un cazan care funcționează cu peleți a fost deja realizat de austriecii de la Oekofen.

schema oekofen
Panouri Solare – stocarea energiei electrice – cazan cu peleți si Motor Stirling

Principiu pentru un motor Stirling

motor Stirling
Motor Stirling - energie termică și electrică dintr-un foc 17

Aceștia oferă o soluție integrată cu panouri solare și stocarea energiei electrice produsă de panouri fotovoltaice, cu back-up pentru sezonul rece de la un motor Stirling atașat cazanului cu peleți. În opinia mea, care încă nu cunoaște costurile efective ale acestei soluții, informațiile descoperite azi, cu ajutorul dlui Leșan, președintele ARCSIB – Asociația Română a constructorilor de Sisteme de Încălzire cu Biomasă – sunt suficiente ca să mă facă să caut să aflu mai multe.

motor stirling - fluxuri

Folosind arderea peleților, cu impact neutru pentru mediu, obții după o investiție inițială considerabilă, o relativă independență energetică. La producerea peleților consumul si emisiile dăunătoare implicate în proces sunt de 2-3 ori mai mici decât la produse petroliere.

Nu-mi doresc să calibrez soluția tehnică pentru o casă în acest articol.

Vreau doar să aduc în atenție conceptul de încălzire cu biomasă, panouri solare și compensarea cu generatorul bazat pe un motor Stirling ( o revelație pentru mine) în perioada de iarnă. Folosind iluminat LED, electrocasnice A+++, senzori de mișcare pentru a reduce consumul în zonele unde se uită becul aprins, climatizarea pasivă a aerului ce intră în HRV, ferestre eficiente energetic, izolarea locuinței către standardul de casă pasivă … și mai sunt câteva de menționat, putem imagina soluții actuale de construcție ale casei care aduc beneficii de netăgăduit.

schema de principiu care include un motor Stirling

Costurile implementării acestor sisteme scad de la an la an, devin produse uzuale, mă îngrijorează că la noi ajung cu întârziere foarte mare. Inerția constructorilor români de a se adapta la noile cerințe legislative și de mediu este o frână în avansul pe această cale.

motor stirling avantaje

Sper să vă placă ideea, timpul va decide dacă este aplicabilă.

Faci curent dar unde-l stochezi? Citește – Stocarea energiei folosind apă și gravitația

Cu drag, de mai bine!

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Motor Stirling - energie termică și electrică dintr-un foc 18
motor stirling - fluxuri
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.