Lemnul de chiparos – coniferul care face bine

chiparos

V-am promis că vă vorbesc despre chiparos, impresionată fiind de imaginea sa pe stâncile muntoase ale Greciei. Acolo se vede cel mai bine. Dacă în restul peisajului poate trece neobservat, când te uiți în depărtare, ținuta dreaptă a chiparosului îți ține privirea ocupată mai mult timp, ca și cum ai sta într-un muzeu admirând o operă de artă.

chiparos

În mitologia greacă se spune că Cyparisse a fost schimbat în chiparos de către Apollo. O altă legendă spune că acest conifer a fost adus direct din paradis pe pământ, fiind considerat și el un lemn sacru. Este foarte des pomenit în Biblie, tocmai pentru că forma lui columnară te duce cu gândul la trăsăturile de verticalitate ale unui om, iar faptul că-și păstrează culoarea verde, fără a veșteji, e asemănat cu însușirile oamenilor liberi.

chiparos

Din lemn de chiparos, grecii fac icoane sau cruci. Este folosit și în industria mobilei, dar și în cea farmaceutică, lucru mai puțin cunoscut. Să știți că chiparosul trăiește până la 1000 de ani, deși am găsit într-un articol o însemnare legat de faptul că cel mai vechi chiparos din lume are 4000 de ani şi se află în Sarv-a Abarcu din Iran. Probabil o fi o excepție.

În scop curativ, uleiul de chiparos poate fi folosit cu succes în masaje și aromaterapie. De asemenea, el este un bun detoxifiant, diuretic, antiseptic și antispasmodic, stimuleaza circulația sângelui și calmează nervii. Are mai multe proprietăți, vă invit să vizitați magazinele de naturiste pentru mai multe detalii. Și vă îndemn pe această cale să vă faceți un obicei din a folosi ceaiurile și remediile naturale pentru a îmbunătății sănătatea dvs, dar și starea bună de spirit.

chiparos

Dacă vă doriți în curte un chiparos, să știți că se poate, dacă sunteți într-o zonă cu climă mai blândă. Îi place să fie plantat singur, sau cel puțin să fie puțin spațiu între el și tovarășii lui. De asta mă impresionează pe mine, îmi pare că are o fire meditativă și calmă.

Din drag, de copaci frumoși!

chiparos

chiparos

chiparos

 

7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.