Lemnul de foc – reducerea TVA pentru toată biomasa

lemn de foc reducerea TVA

Argumentația pentru reducerea TVA printr-o campanie Declic sunt de părere că ar trebui extinsă pentru întreaga paletă de combustibili vegetali folosiți în sobele cu ardere. Peleți sau bricheți ori alte forme de biocombustibili, ar trebui să beneficieze total de excluderea TVA.

Consider că aplicarea TVA-ului la aceste categorii, ca sursa de venit la bugetul de stat duce la strângerea unor fonduri în sacul larg al statului, de unde ajung să fie distribuite pe criterii politice de o clasă în care cetățenii nu au încredere că gestionează bine finanțele publice. Pe de altă parte impozitarea dăunează favorizând furtul de lemne.

Campanie declic reducerea TVA

Dacă se aplică reducerea TVA sau chiar excluderea acestei taxe se va defavoriza piața neagră, vor scădea numărul de tăieri ilegale și evaziunea fiscala nu va mai predomina. Dacă a fi în legalitate n-ar costa mai mult, oamenii ar alege să nu intre în conflict cu legea. Care nu se aplică nici acum celor care fac ilegalități majore, ci doar celor neacoperiți de pile.

Oameni buni, am sentimentul că e un film cu proști, că stă sub nasul nostru o resursă nefolosită și suntem că ăla cu ”Muieți sunt posmegii?” Am scris cu obidă și supărare despre situația din Baia Mare, orașul cu 75% din suprafață împădurită, unde se fac toaletări de copaci și arbori ornamentali de te apucă plânsul. Atâta biomasă se pierde, remorcile se plimbă 4 drumuri în loc de unul dacă s-ar măcina toate crengile. Din tot acest material s-ar putea face bricheți să încălzești instituțiile publice de la grădinițe la Prefectură în tot orașul.

Citat Ro. Wikipedia despre Baia Mare – Suprafața teritoriului administrativ însumeaza 23.573 ha din care 3.170 ha sunt terenuri agricole, 18.599 ha – terenuri silvice, cu preponderență păduri, și 1.804 ha – construcții și alte destinații.

Am scris atunci –Proiecte comunitare – fabrici de brichete sau peleti crezând că poate, peste ani, va cădea sub ochii cuiva acest text.

Aș impune nu reducerea TVA, asta la nivel național, da, ci mai mult. La nivelul fiecărei comune prin fonduri europene achiziția unor tocătoare mobile și obligația de a strânge toate resturile vegetale agricole de pe câmpuri și transformarea în combustibili de biomasă. Amenzi pentru incendieri, obligația prelucrării în interes propriu sau predarea gratuită a resturilor, fie pentru compost fie pentru brichetare.

Atât de mult fum se face și doar poluăm, în loc să învățăm să ardem eficient. Nu cred că nu sunt bani, că românul nu poate dacă vrea să crească în valoare ca individ și ca prestanță față de el însuși. Putem admite că unele aspecte nu le stăpânim dacă ne dorim îmbunătățire, perfecționare, economie din propriul buzunar. Întotdeauna dacă pui problema banilor omul va sta cu urechile ciulite, indiferent cât de isteț sau nu este.

Oare vă amintiți ce am scris despre Raportul emis de Consiliul Concurenței despre lemnul de foc ? Se constata acolo că arderea lemnului nu este la fel de eficienta ca și a gazului, comparând mere cu pere. S-a admis totuși în cadrul acelui raport că sobele în care se arde combustibil din masa lemnoasă nu sunt bine construite, casele nu-s izolate, dar tot recomandau cei care au preluat atunci în presă acel raport, să se schimbe pe gaz.

lemn de foc reducerea TVA

Gazul nu e regenerabil, cum nu poți îngheța permafrostul sau planta păduri tropicale în locul actualelor plantații de palmieri de ulei. Dar poți reduce miriștile cultivându-le cu specii cu creștere rapidă exploatându-le într-un ciclu. CO2 atunci doar s-ar roti, atmosferă – copac – foc – atmosferă – copac … etc. Înainte de a planta și reîmpăduri totuși cred că trebuie să nu mai irosim. Avem resturi vegetale provenite din culturi agricole și deșeuri lemnoase din toaletările urbane. Volume mari nu glumă. Aici ar trebui să intervină statul și să stimuleze. Reducerea TVA este doar un prim pas, trebuie desigur făcut și mai degrabă trebuie găsite și alte măsuri care să stimuleze cu caracter de obligativitate acest comportament. După 10 ani ni-l însușim ca Tatăl Nostru.

Se vorbește mult despre intențiile ecologice, dar nu se fac pași reali. Nu știu ce efect are această campanie de semnături, încearcă să strângă 400. Ieri am semnat și pana azi au mai făcut-o 40 de oameni. Mie mi se pare că ar trebui strânse semnaturile în 30 de minute, la cât timp avem, muncind de acasa, pe ploaia asta.

Vă inserez din nou link-ul, dați click pe imaginea de mai jos. Puteți să o faceți dacă împărtășiți cu mine convingerea că mai mult decât reducerea TVA ar trebui făcut, dar măcar asta să fie începutul.

Campanie declic reducerea TVA

Voi urmari ce se întâmplă după ce se strâng semnaturile. Înițiatorii campaniei sunt ASFOR – Asociatia Forestierilor din România. Am citit argumentația lor și pare documentată, atât ca statistici cât și ca comparație cu alte țări europene. Merită să o parcurgeți. Link aici către site-ul ASFOR.

Am văzut că Tudor Chirilă a lansat anul trecut o astfel de campanie pe declic.ro poate chiar se soldează cu un rezultat.

Am scris pe aceasta tema înainte :

Biomasa – este lemnul sursă regenerabilă?

Soba cu masa termica este o alternativă pentru AZEB

Teracota se numește Kachelofen când vorbești germana

Mercantilism – un mecanism ce l-aș aplica lemnului în România

nZEB – conceptul de la baza noii legislații în construcții din România

lemn de foc reducerea TVA
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.