Masa de dining lungă și lată = supradimensionată

masa de dining lunga

Atunci când ai bani mai mulți decât ai nevoie, nu-ți face un gard mai înalt, ci o masă mai lungă !

Am început cu acest citat care l-am prins din zbor circulând pe rețelele de socializare pentru că subiectul meselor cu dimensiuni mult în afara limitelor clasic acceptate este foarte solicitant în ultimele zile. Ni se cer tot mai frecvent mese cu dimensiuni agabaritice, în sensul majorat. O masă standard este considerată cu dimensiunea de 200×100 cm, care poate găzdui confortabil 8 persoane și la nevoie 10, înghesuind un pic comesenii de pe latura mai lungă.

masa de dining lunga

Mesele lungi sunt cele care au pe latura lungă mai mult decât 4 locuri, iar cele care pot găzdui 2 scaune pe latura scurtă sunt cele mai atipice. De regulă aceste mese sunt echipate cu picioare cu prindere centrală pentru a elimina inconvenientul de spațiu acordat scaunelor.

Ergonomia ne cere să asigurăm 60 cm de perimetru de blat pe fiecare loc considerat la masă. Nu locul coatelor este cel discutabil ci spațiul necesar pentru scaune și ușurința de a te așeza și de a te ridica de la masă. Cred că tot acest considerent practic stă la baza galanteriei care cere domnilor să ajute mutarea scaunelor pentru doamnele cu rochii largi. Așa era pe când se scria slova din Codul Bunelor Maniere, dar de atunci și rochiile și manierele s-au mai scurtat.

Mesele solicitate despre care vorbeam au dimensiuni tot mai mari, enumăr din memorie – 400×100, 360×120, 400×140, 300×140, toate în centimetri. Sper și îmi doresc să cred că familii tot mai numeroase iau loc la aceste mese sau sindrofii și cumetrii care adună oameni la evenimente necesită astfel de amenajări cu 14-16 locuri la o singură masă. Localurile obișnuiesc să dețină în panoplie un arsenal de mese și scaune versatile, de dimensiuni mai mici care pot fi ușor mutate și re-organizate. Fileuri și brăduleți au aceste aranjamente ca denumire, le-am aflat când am organizat botezul lui Victor.

Anterior am mai produs mese cu dimensiuni mari, dar nu a fost o frecvență atât de ridicată ca și în această toamnă, de 2015.

masa de dining lunga

Mesele Kraken sunt cele mai spectaculoase cu dimensiuni alungite, urmate de modelul Britain și Porto. La Kraken, piciorul metalic este o formă care pe dimensiuni mari câștigă aspect estetic. Mesele Britain au nevoie de un picior suplimentar pentru toate dimensiunile care depășesc 260 cm. Doar masa de la mânăstire a fost concepută cu două picioare similare cu cele folosite la mesele rotunde și se pare că efectul a fost unul apreciat. Lungimea maximă la care putem produce astfel de mese este de 400 cm, limitați fiind de dotarea tehnică, nu se pot presa blaturi mai mari de această dimensiune.

Masa de la manastire – o experiență profundă

Masa Britain lunga – 3 x 1,2 m – 3 picioare, din lemn masiv de stejar

Masa Kraken din stejar în variante total diferite 

Masa din stejar model Kraken … și pe alb … și pe negru

Lungimile mari impun în același timp și considerente suplimentare de rezistență, iar lățimile mari sunt greu de produs peste 140 cm. Un blat cu suprafață de aproape 6 mp este o construcție dificilă din punct de vedere tehnic. Vorbim aici de planeitate, de evitarea flambării și nu în ultimul timp de o atenție sporită la transport. Dacă mesele de până la 240 cm pot fi expediate fără probleme prin curier, cele care depășesc 3 m au nevoie de condiții de transport speciale. Nu este recomandabil să fie manipulate mai mult decât la încărcarea din fabrică și descărcare direct la beneficiar, canturile blaturilor sunt sensibile la mutări dese și greutatea proprie a blatului este în sine o problemă care trebuie ”apucată” de mai multe brațe. Simpla sprijinire a blatului pe o muchie a blatului, pe o margine de profil metalic cum sunt cele de la camioane va produce o deformare deloc apreciată de clientul final.

masa de dining lunga

Am solicitat unei firme de curierat o cotație de pret pentru 230 de kg, cât are o masă de 360×120 cm, cu picior metalic din seria Kraken și am primit valoarea de 400 de lei. Nu mi se pare mult și în același timp tot nu mă liniștește făcându-mă să cred că masa va ajunge intactă. Ei calculează doar greutatea, dar camioanele lor sunt pline ochi și cei aproape 4 mc ocupati de masă cred că nu le sunt rentabili la doar 230 de kg.

Masă de dining lungă model Britain

mobila din lemn masiv
Britain 320 cm – masa din stejar masiv

Masă de dining lungă model Kraken

masa din lemn masiv
Masa Dining Kraken 360 cm cu picioare metalice in X acoperite cu lemn

Ne îndreptăm spre vremea sărbătorilor, imediat începe postul Crăciunului, vă doresc tuturor celor ce veți avea astfel de mese, să vă fie pline de musafiri iar casa și sufletul umplute de bucurie.

masa de dining lunga
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.