Masa de living joasă în stil asiatic

masa de living stil asiatic

Pentru că o masă de living este joasă doar în Asia și noi europenii suntem conformiști și tradiționaliști, nu luăm în calcul posibilitatea mobilării casei cu o astfel de soluție. Aprecierea mea pentru stilul asiatic are de-a face cu simplitatea mobilierului, cu lipsa pieselor de mobilă de lângă pereți și cu utilitatea practică remarcantă. O remarci doar când ești pus în situația să o folosești, așa cum eu am ajuns să mă întorc din China cu o altă percepție asupra unui popor de peste 1 miliard, pe care l-am asociat doar cu lucrurile proaste calitativ, dar ieftine.

Am mâncat și călătorit în compania a doi chinezi autentici, tineri și timp de 9 zile am renunțat la haina de european. Nu am putut renunța la aspectul de european, chiar dacă nu sunt definiția pentru înfățișarea unui român. Cred că subiectul masă de living joasă se aplică mai mult nației de super-oameni ce populează Japonia, zonei de insule și arhipelaguri din sudul Asiei ori nordului Africii. Tot la fel de bine cred că sunt mai mulți oameni care folosesc un asfel de tip de masă decât cei care stau pe scaune la mese înalte.

masa de living stil asiatic

Conversația între comesenii coborâți la nivelul pardoselii este diferită, pozțiile sunt mai egale și împărțirea hranei amplasată pe centrul mesei duce relaționarea între indivizi la un alt nivel. Chinezii nu ridică paharul, ci ciocnesc la un nivel cât mai scăzut, coborând paharele și înclinându-se unul în fața celuilalt. Folosirea bețișoarelor implică îmbucături dumicate mai mic, automat cantități mai mici și neîmbuibarea. Bucătăria lor prepară hrana, însă nu recurge la tratarea termică extremă, caracteristică europenilor sau americanilor. Legumele nu lipsesc de pe masă și se practică des oferirea unul celuilalt a unor bucățele mai bune, pentru a arăta prețuirea reciprocă. Ceremonialul ceaiului la care am asistat, pe scăunele joase, la o masă specială, joasă de asemenea mi-a arătat că se poate vedea și aprecia total diferit fata de preconceptul cu care am plecat de acasă conversația cu chinezii. Am vorbit despre artă, film românesc, pictură la 600 de km de malul Pacificului, în interiorul Chinei. Perspectiva lor este ca omul este primordial, nu bucatele. Mesele sunt așezate pentru comeseni, nu pentru etalarea platourilor.

Imaginile de mai jos sunt luate de aiurea și de nicăieri, sunt sugestive și sper inspiraționale pentru a vizualiza acest concept. Suntem prea globali pentru a ne rezuma la o singură perspectivă, cred că deschiderea de comunicare de care ne bucurăm ne poate face mai buni, dacă avem mintea și sufletul deschise la nou.

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

masa de living stil asiatic

Cu drag, de suflete deschise.

masa de living stil asiatic
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.