Maslinul poate fi considerat emblema Greciei, iar dacă te duci acolo în vacanță, o să-l întâlnești peste tot. Spun grecii că fiecare măslin pe care îl vezi la ei se află în propietatea cuiva, oferindu-i stăpânului un venit din obținerea uleiului de măsline.
Maslinul este considerat sacru și e rareori tăiat. Știm toți povestea din biblie cu Noe și porumbelul care se întoarce la arcă cu o ramură de măslin în cioc.
Lemnul de măslin este un lemn dur și neporos care-l face ideal pentru plăci de tocat și articole de bucătărie. Nu va absorbi arome, mirosuri sau bacterii. În magazinele de suveniruri ai o multitudine de produse din care poți alege și ce m-a atras pe mine cel mai mult a fost culoarea lor și luciul. Se pare că cu cât este mai întunecat, cu atât este mai în vârstă maslinul. Ei pot trăi pâna la 5000 de ani. Pe la 200 de ani, trunchiul dispare și lăstarii de la bază se dezvoltă într-un nou copac, motiv pentru care maslinul și-a primit reputația de copac nemuritor.
La 8 ani de la naștere, apar primele flori. Din 20 de flori, apare o măslină. Florile sunt albe, miros frumos și nu durează tare mult. Dacă noi ne așteptăm musafirii cu pâine și sare, grecii ne așteaptă cu pâine, măsline și ulei de măsline.
Pentru articolele de bucătărie din lemn de măslin ți se recomandă spălarea cu mâna și protejarea lor prin ungere cu ulei de măsline. După fabricare, ele sunt tratate cu un amestec special din ulei de măsline și ceară din miere de albine.
La noi se poate cultiva în ghiveci pentru că nu rezistă afară în frig pe timpul iernii și trebuie pus la căldură. Atât doar că nu prea cred că dă roade..
V-am scris puțin despre măslin pentru că păstrez încă aerul de vacanță. O să vă scriu mâine despre chiparoși, în același spirit! Voi ce copaci frumoși ați văzut în vacanța voastră?