Am citit mai mult decât pot reproduce, ca opinie proprie, despre mecanica organică imaginată de Theo Jansen. Mă simt rușinat că până acum nu am avut cunoștință despre ceea ce a imaginat acest om și realizez că așa ceva ar face educația miraculos de captivantă. Să predai copiilor fizică, cinetică, mecanică în acest fel ar fi pentru ei un punct de cotitură în viață.
Consider că cei care își dedică viața unui astfel de parcurs, trăiesc un vis în realitate și pot continua să aibă un suflet liber de copil chiar dacă au părul alb și o minte genială neîngrădită. Omul nostru, olandez get-beget, și-a dedicat viața creării unor organisme mecanice ce reproduc mișcarea organică până la confuzie, fiind considerate de unii ființe vii, însuflețite. Prima isprava a fost cea de a lansa un Obiect Zburător Neidentificat care a stârnit valuri mari printre observatorii oculari și cu greu a putut fi temperat evenimentul. Apoi a imaginat o mașină de pictat care reproducea ca un aparat de fotocopiat, la scară 1:1 obiectele aflate în raza vizuală.
A devenit cunoscut după construcția mai multor mecanisme ce puteau să se miște independent, acționate de vânt pe plajă. Acestea sunt cunoscute sub numele de Strandbeest și sunt un fel de miriapozi, care pășesc literalmente pe nisip, acționate de vânt într-un mod total aparte. Elicea ca organ de conversie a fortei vantului este prea simplă și Theo Jansen a imaginat diverse alte variante de a capta și utiliza energia eoliană. Nu e de mirare asta, atâta vreme cât provine de la un olandez.
Regret că mecanismele create de el sunt fabricate din PVC, însă a fost cel mai ieftin , rezistent și ușor material de care a dispus. Am găsit și variante derivate din mecanica lui Theo Jansen realizate din lemn și am avut astfel justificarea morala de a putea să prezint aici genialitatea inventivității lui. Nu dau socoteala nimănui, însă nu m-aș dezice de orientarea acestor pagini către lemn. Cred că genialitatea este un atribut atât de valoros încât oamenii care sunt capabili de spargerea barierelor ar trebui susținuți și promovați de către entitațile private sau publice sub orice formă. Arhimede, DaVinci, Edison, Newton, Tesla ca să mă rezum doar la domeniul tehnicii sunt valori cu impact global și etern.
Într-un spot publicitar pentru BMW, theo Jansen a afirmat că „The walls between art and engineering exist only in our minds.” Numeroase companii și-au asociat imaginea cu acest om, azi în vârstă de 64 de ani și s-au produs derivații în număr colosal pornind de la ideea de bază a cineticii cu mecanica în jurul căreia a gravitat existența lui Theo Jansen. Într-o lume dominată de tehnologia IT, mecanica primește un sprijin colosal din partea inventivității acestui om. Am văzut imagini cu o masa care se mișcă după aceeași idee mecanică.
Sper că am reușit să vă stârnesc dorința de informare și cred că imaginile și videoclipurile sunt doar aperitivul pentru foamea de cunoaștere a multora dintre cei care citiți.