Meze Audio – Casti audio Hi-Fi pentru un sunet complet

Casti Meze Audio din lemn Casti Meze Audio din lemn

Scriu azi despre Meze Audio primul articol din 2018 și mă consider favorizat de viață și de soartă pentru că sunt concitadini cu mine, însă poziția mea față de domeniul acusticii este cea a unui om care nu are nici o pregătire în domeniu, ci sunt mai degrabă un pasionat al sunetului de calitate. Muzica, sunetele ambientale fac parte din viața de zi cu zi și ascult muzică pentru concentrare sau relaxare. Cred că fără muzică am trăi într-o lume anostă și pustie. Prietenul meu Ciprian m-a învățat să ascult, acum mai bine de 15 ani, pentru că până atunci doar auzeam. Percepția senzorială este praf fără educația care te invață sa distingi senzațiile, sunetele, instrumentele ori măsurile pentru diferitele genuri muzicale. Îmi doresc să cred că sunt mulți oameni norocoși care ascultă și simt muzica cu fibra ființei lor, mai mult decât simpla înșiruire a unor sunete.

Casti Meze Audio din lemn
Casti Meze Audio din lemn

Spun asta din perspectiva unui amator, însă un amator care a prins vremurile unor plăci de sunet Gravis Ultrasound Stereo pe slot ISA, la 300 de USD, mari cât un tocător de lemn. Am instalat pe un Pentium I la 75 de MHz varianta 1.0 a Winamp-ului și am început cu o lista de 8 melodii ”trase” prin cablu de pe o caseta audio magnetică, în fisiere mp3. Am investit o mică avere într-un sistem 5.1 Schneider pe vremea când nu găseam surse audio care să mă bucur de ieșirea optică a unei plăci de bază ABIT și am căutat cabluri optice pentru conectarea sistemelor audio pe vremea când denumirile astea erau necunoscute.

Apoi am vizionat Saving Private Ryan prin 2002 așezat pe masuta de cafea din living ca să fiu poziționat în centrul sistemului acustic. Nu aș putea descrie senzația unui sunet plin, complet, cu toată gama de frecvențe unui agnostic audio, în cuvinte. Astfel de senzații trebuie trăite, trebuie experimentate, în momente de liniște și cu percepția senzorială complet deschisă. Nu am reușit să depășesc în domeniul căștilor audio nivelul comun al căștilor Sennheiser, însă încerc să le arăt copiilor că muzica este cu totul altceva decât se aude la calculator sau în difuzoarele telefoanelor. Am noroc cu sistemul Bose din Audi, acolo au loc niște concerte de pomină.

Puteam să jur că am scris despre Meze Audio, de mai bine de 2 ani, însă nu găsesc nici un articol despre ei în baza mea și mă simt dezamăgit de mine însumi pentru această omisiune. Știu de ei demult, cred că de prin 2012-2013, dar poate nu găsisem material cu imagini despre ei. În fine, azi am ce menționa și direcții către care să vă îndrum pentru că au depășit granițele pionieratului. Granițele tării le-au depășit demult, de fapt a pornit totul din Londra, unde Antonio Meze a înființat prima companie, înainte să se mute la Baia Mare. Cred că înapoi la Baia Mare, căci aici este locul de unde a pornit. Să scriu eu povestea lor este impropriu, au prezentat-o singuri și nu vreau să repet în alte cuvinte ceea ce s-a spus și se știe.

Meze Audio

Meze Audio

Ceea ce trebuie menționat este că se confirmă încă o dată puterea internetului. Suntem 50 % ceea ce suntem și 50 % ceea ce își închipuie alții despre noi. Imaginea pe care ne-am creat-o este cea completată de auditoriul nostru cu propria lui percepție. Au un site decent, focusat pe produsul pe care îl promovează, material video și testimoniale și totul arată făcut ca la carte, pentru a susține o idee în care oamenii chiar cred.

Meze Audio
Campania Indiegogo pentru Meze 99 Classics

Am zâmbit când am parcurs echipa lor menționată în campania de Indiegogo găsind oameni pe care îi știu, însă nu i-am asociat anterior cu Meze Audio.

Meze Audio
Using Wood for Meze Headphones

Apreciez folosirea lemnului ca material pentru cupele căstilor pe care le fabrică. Au ales nuc pentru fibra și eleganța, bazându-se pe percepția generală care atribuie un grad de noblețe acestui lemn aparte. Exercițiu comercial este pentru Antonio Meze doar suportul care îi conferă răgaz să maturizeze produsele pe care le lansează pe piață în condiții de performanță și la un nivel calitativ ce nu mai necesită îmbunătățiri.

Casti Meze Audio din lemn
Meze 99 Classics – primul si cel mai titrat produs

Cred că lumea artiștilor, care sunt mulți și prin prezența lor sprijină demersurile casei de design industrial Meze Audio, este o lume atipică, unde valoarea este atribuită calității mai mult decât banilor.

Dacă sumele pentru care se comercializează calitatea căștilor Meze Audio vi se par mari, este doar din cauză că termenul de comparație este greșit. Magazinul online are condiții aparte pentru România.

Dacă le comparați produsele Meze Audio cu produsele end-consumer de proveniență China, atunci sunteți incorect poziționați. Mai degrabă asociați o astfel de achiziție cu o un ski-pass în Austria sau un bilet la concertul de 1 ianuarie din Viena, ori cu un băț de pescuit performant sau o cutie de trabucuri cubaneze. Sunt valori care durează, fie în timp, fie în puterea memoriei ce le păstrează sentimentul. Nu treceți cu vederea că timpul petrecut ascultând muzică în condiții optime este o relaxare valoroasa, așa cum timpul pentru citit a ajuns să fie unul greu de obținut în tumultul cotidian. Dacă aveți acești timpi să vă considerați norocoși, va felicit pentru că ați reușit să îi obțineți și să îi păstrați.

Ascultați sunetul lemnului sau inregistrările balenelor, folosind echipament de calitate, veți trece de partea pasionaților convinși.

Citește și – Cameră pentru audiții excepționale – o investiție fără plafon superior sau despre un proiect DIY – Stand HiFi din stejar și 4 bare filetate

Cu drag, pentru timp de calitate.

Mobel Amadeus catalog online de mobila din stejar masiv
Meze Audio - Casti audio Hi-Fi pentru un sunet complet 17
Meze Audio
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.