Mi-am luat scândură de podele din stejar

Inițial mi-am dorit podele din frasin, pentru că este mai elastic, însă calitatea nu a fost bună așa ca am luat scândură de podele din stejar

scandura de podele depozit de cherestea Towa

Acum câteva zile am scris despre supărarea mea referitor la acel lot de scândură de podele din frasin pe care am cumpărat-o anul trecut. Se pare că a avut efect articolul meu pentru că am primit oferta/propunerea ca să o returnez. Mi-am primit banii înapoi și m-am dus la prietenii de la Towa – depozitul de cherestea din Baia Mare despre care am mai scris.

stiva mea de scandurăde podele din stejar
stiva mea de scândură de podele din stejar

Am cumpărat scândură de țol ( grosime de tăiere din gater de 27-28 mm) din stejar și voi prelucra aceasta scândură de podele la maximul de grosime realizabil. Am nevoie de segmente de 240 cm, care se vor uni pe centrul podelei din cabana din Baia Sprie.

Simplu de tot, scândura a costat 1800 de lei/mc ( TVA-ul se plătește doar dacă nu cumperi pe firmă cu RO la CUI). Cred că stejarul s-a mâniat pe mine pentru că am ales frasin și mi-a copt-o. Acum cu stejarul în curte trebuie să mă străduiesc să scot pierderea cea mai mică. La stejar pierderea în urma prelucrării este de 30-40% la scândura de clasă A/B. Dacă plătești mai mult, pe scândură selectată poți reduce la 20-30% pierderea, însă un meșter bun ( am învățat de la Tibi ) păstrează toate elementele de lungime mică, indiferent de dimensiuni, pentru alte lucrări unde contează mult când mai ai nevoie de o șipcă, de o completare.

Tibi – colegul meu tâmplar cu care lucrez proiecte unicate – are la Coltău cel mai modern atelier mic de tâmplărie din zonă, echipat cu utilaje de la Wood IQ, acum 2 luni și cumpără frecvent și el cherestea de la Bogdan sau Cosmin, cei care se ocupă de clienți la Towa. Am ales eu stiva din care vreau lemn pentru scândură de podele. Nu se face să întorci o stivă întreagă și să alegi bucată cu bucată, decât dacă ești dispus să plătești mai mult. Oricum, cred că 75% din stiva mea este calitate A.

Tova - depozit de cherestea si uscator
scandura de podele depozit de cherestea Towa (7)

Știu sigur că prețurile nu se compară, sunt evident mai bune decât cele din București și i-am sfătuit și pe Dragoș și Costy să facă un efort să achiziționeze 2-3 mc odată. Cu tot cu transport ies mai bine decât costurile pe care le achită acolo. Towa este un punct de reper pentru tâmplarii din zonă, toți cei pe care îi știu se aprovizionează de acolo.

Așadar, azi mă duc să-mi descarc stiva de scândură de podele din stejar, sper ca în iunie să o montez. Mi-am luat deja uleiul de finisaj, Woca Master Colour Oil și revin cu imaginea podelei de cabană după montaj. Culoarea este Walnut, foarte asemănătoare cu cea de pe tâmplăria de uși și ferestre deja montată. Mi-ar place să scriu mai multe, însă timpul pare să se fi scurtat. Mă uit de multe ori când vin acasă că e lumină, dar ceasul arată 21:30.

S-aveți spor la tot ce meșteriți, ce vreți să faceți sau vă doriți!

scandura de podele depozit de cherestea Towa
Mi-am luat scândură de podele din stejar 16
scandura de podele depozit de cherestea Towa
Mi-am luat scândură de podele din stejar 17
scandura de podele depozit de cherestea Towa (7)
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.