Repere din lemn pentru turism in Maramures

Piatra de hotar a lui Pintea

Maramuresul va beneficia de promovarea mea preferentiala intotdeauna.

Nu cultiv o idee desueta, o stire de monden sau actualitatea unei zile efemere. Maramuresul inseamna locul meu natal, unde am ales sa ma intorc dupa 6 ani minuanati petrecuti in Timisoara tocmai din considerente sufletesti pentru că sunt ACASA. In Timisoara vorbeam cu accente evidente de ardelean-morosan, apoi intors  acasa graiul meu avea inflexiuni de banatean. Suntem o natie foarte adaptabila, doar ca din comoditatea traiului de zi cu zi ne cam uitam originile.

Am fo’ s-om fi ! In Maramures se gasesc repere de viata sau istorie incrustate in lemn pe care realizam tarziu ca le avem si le pretuim abia dupa ce ne mandrim strainilor cu ele. Parca spatele sta mai drept, vocea capata profunzime si amintirile reinvie, vorbe de demult ne rasar din nou in minte si putem sa ii spunem strainului de ce, cum si cit de mult valoreaza Maramuresul pentru noi. Suntem uneori straini in casa noastra si realizam asta doar cand un ghid ne picura cuvinte calde despre propria noastra curte.

Nu ma lungesc, doar vreau sa aflati de inca doua puncte trecute cu vederea.

In Tautii de Sus, am gasit un stalp sculptat in lemn, cu insemne traditionale si motive folclorice, asezat langa marginea drumului pentru a marca un loc de pe nedrept uitata insemnatate, langa ceva ce seamana cu un adapost de ploaie, care este un acoperamant pentru piatra ce marcheaza hotarul dintre cele doua localitati. Candva Pintea a transat disputa pentru stabilirea locului de delimitare intre Baia Sprie si Tautii de Sus, cu o piatra mare, pentru a stinge o neintelegere ce parea fara sfarsit. Cei de-ai locului stiu asta, noi doar trecem pe langa si nimic nu scrie drept marturie pentru acest reper din istorie.

Sculptura in lemn

Sculptura in lemn

Statie de autobuz din lemn

Model sculptat din lemn - Maramures

Apoi, pe marginea drumului, in Berbesti, la iesirea spre Sighetu Marmatiei, se afla o troita, din lemn, care se pare ca dateaza de pe vremea tatarilor. N-as putea fi bun ca ghid, asa ca intrebati un ghid autorizat mai multe detalii. Fara bani de la straini, oamenii locului au protejat cum au stiut bucatile ramase din monumentul religios de odinioara. Se vede clar constructia de lemn noua si relicvele de lemn stravechi originale. Sunt in „dunga” drumului, atat de aproape incat e incredibil de usor sa le treceti cu vederea.

 Troita antica din Maramures

Troita antica

 

Gard de sindrila - Maramures
Gard de sindrila

 

Capita de fan cu acoperis de lemn  - Maramures
Capita de fan cu acoperis de lemn

Fotografii de Catalin Pop

Maramures
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Zombie proof 🙂