Morten Stenbæk – tâmplar danez în stil modern

Morten Stenbæk født 1973

Am dat de site-ul lui Morten Stenbæk căutând rocking chairs, pentru că recent am avut o discuție despre acest subiect. Am abandonat căutările mele și m-am minunat vreme lungă răsfoind paginile site-ului său personal. Îl percep la fel ca și pe prietenii mei, Dragoș și Costi sau Ionuț Dragnea ori Nicolae Roșioru.  Este un pasionat de lemn, ce transpune în lemn o parte din sufletul lui.

Omul a reușit să facă din munca lui o artă, imaginile produselor sale arată treabă de migală, cu minuțiozitate, în stil danez pur, adus către un modernism foarte reușit. Mi-am amintit de scrierea lui Alin Ionescu, designerul român din spatele brandului Oshan Kesa care spunea că toți designerii imaginează scaune, arătându-și priceperea prin reinventarea mersului pe jos. În contrapondere la Favela Chair, scaunul lui Morten Stenbæk cu funcția de balansoar este o piesă de artă funcțională.

Morten Stenbæk født 1973
Morten Stenbæk født 1973

Liniile curbe predomină indiferent cum prelucrează lemnul, iar îmbinările sunt capodopere.

M-a surprins extrem de mult că pe contul său de Youtube, unde cineva a muncit mult să filmeze procesul de producție al unor piese extrem de frumoase, numărul vizualizărilor sunt extrem de puține, uneori scrise doar cu o cifră. Am convingerea că doar aprecierea cititorilor români va ridica la dublu aceste valori.

canal de Youtube

Morten Stenbæk MS82
Morten Stenbæk MS82

M-aș bucură să ia aminte meșterii noștri la modul de prezentare a danezului Morten Stenbæk, la efortul de imagine făcut pentru o prezență actuală conformă cu așteptările. Să știți că se pot downloada filmele lui, lucru rar întâlnit în paginile web pe care navigați astăzi.

Pentru mine este o reală bucurie să-l descopăr, văd că produce constant astfel de piese și din cauza termenului de livrare de cca 6 luni anuțat public, bănuiesc că are de lucru din plin. În revistele online de specialitate am găsit extrem de multe referințe despre el, sunt mulți aceia care l-au remarcat și promovat, pe drept merit.

Nouă, celor din spațiul intra și extra carpatin nu ne rămâne decât să luăm aminte, să aflăm că se poate și că merită să ne vindem pielea frumos. Imaginile cu Morten Stenbæk din atelier arată o dotare tehnică uzuală, nimic fantastic sau ceva imposibil de cumpărat și la noi.

Morten Stenbaek

Am remarcat scula de degroșare cu Power Carving și mi-am amintit de articolul publicat deja pe această temă. Scaunele sunt un produs relativ ușor de construit în ateliere individuale, cu valoare bună de vânzare. 4-5 scaune din stejar valorează cât o masă din stejar de dimensiune medie. Sculele necesare pentru a produce scaunele sunt mai simple decât cele pentru blaturi.

Sam Maloof 3000 USD
Sam Maloof 3000 USD

Nimeni nu va mai ajunge la performanțele volumului de vânzări ale scaunului Thonet No. 14, sau la celebritatea modelului Eames, dar poate o pâine albă se poate câștiga dacă aveți pricepere și spor la muncă.

Sper să-l apreciați pe Morten Stenbæk, eu l-am urmărit cu reală încântare!

canal de Youtube
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.