Atunci când vă veți cumpăra o oglindă vă doresc s-aveți parte de 7 ani de noroc și prosperitate. Mai ales acum că suntem în toiul Anului Nou Chinezesc. La ei mai este și chestia cu Your Red Box, un fel de cadou de Craciun pentru europeni, dar aia e altă chestie.
În ceea ce privește rama de oglindă, am studiat mai multe variante, profesionale, dar mai ales handmade și în funcție de metoda aleasă pentru a îmbina și finisa lemnul am ajuns la concluzia că nu orice din orice lemn vechi poate fi catalogat ca fiind reușit. Mai că mi-aș prinde urechile să fac și eu, după ce am studiat un pic cum stă treaba, pentru că lemn vechi, de rășinoase s-ar cam găsi prin părțile noastre. Mai pui acolo niște balamale ruginite, funcționale sau nu, nu contează, doar că arată bine.
După părerea mea, trebuie ales lemnul sănătos, bătut de vreme, cu fibra evidențiată prin îndepărtarea părții mai puțin dense. Se mai poate sabla sau peria cu o perie de plastic sau de silicon lemnul, cu atenție sporită la partea de noduri și crăpături. Cred că o parte semnificativă a reușitei în ceea ce privește fabricarea acestui tip de ramă din lemn vechi, stă în selectarea atentă a lemnului și accentul pus pe lemn, natur, simplu. Am văzut metode de învechire brutale, prea din topor, care se doresc rustice, dar care alungă eleganța vechiului curat și-l înlocuiește cu grosolănia unui amalgam de chestii degradate. E sensibilă diferența dintre vechi și degradat, trebuie ținut cont că simplitatea ar fi bine să primeze.
În ceea ce privește finisajul, clar trebuie optat pentru o protecție cu lac mat, cu luciu 5-10 %, care să nu estompeze sub strălucirea peliculei, fibra naturală a lemnului. Nu sunt foarte hotărât în ceea ce privește baițul, dar cred că metoda din –Din secretele tâmplăriei Nr. 1 – Finisaj pentru antichizarea stejarului– ar fi suficientă, dacă e nevoie de o evidențiere suplimentară a vechiului, față de ceea ce a dat natura. Scândurile recuperate din șuri sau hambare vechi păstrează ”scurse” urmele cuielor sau a elementelor de fier. De aceea tind să cred că învechirea după metoda de mai sus e din aceeași familie și ”ar da” bine.
Primele 4 imagini din articol sunt cele pe care le apreciez, cred că realizarea lor este reușită și le-aș lua de model dacă mă pun să fac eu însumi o astfel de ramă.
Ultimele două imagini mi se par kitchoase, brutale și prea rudimentar executate, vechiul devine ridicol de depreciat și de încărcat. Nu arată deloc că sub un strat de praf s-ar afla ceva valoros, parcă e grotesc de evidentă grosolania.
Idei de rame din lemn
Cele care nu îmi plac sunt acest gen, de mai jos.
Cu drag, de modă veche.