Palatul din lemn al Țarului Alexei Mihailovici este una dintre atracțiile Moscovei. Din punct de vedere turistic, Estul e prea puțin cunoscut și explorat de către noi. Azi povesteam cu o colegă mai în vârstă despre sora ei, care a urmat studiile unei facultăți în Rusia, imediat după revoluție. Când erau mici, ea fiind mai mare, îi citea seara din Dostoievski. După o vreme, sora cea mică a spus că pe când va fi mare, ea îl va citi pe Dostoievski în limba rusă. A învățat rusa la școală. S-a înscris la Cluj Napoca la profilul română – rusă, a intrat prima, iar după câteva săptămâni, a primit acasă o scrisoare care o anunța că a fost primită cu bursă să studieze în Moscova. Și dusă a fost. Și încă îl citește pe Dostoievski în limba rusă. Mi s-a părut o poveste tare frumoasă și pornind de la ea, am ajuns la altceva frumos.
Între 1667 și 1672, în satul Kolomenskoye, lângă Moscova, a fost construit un impresionant palat din lemn. Nobilimea și ambasadorii străini îl numea a opta minune a lumii. Construit inițial ca reședință de vară, a devenit rapid locul preferat al Țarului Alexei, iar mai pe urmă, a succesorilor săi. Viitoare împărăteasă Elizabeta Petrovna s-a născut acolo, iar Țarul Petru cel Mare și-a petrecut o bună parte a tinereții în el. După 100 de ani, la comanda Ecaterinei cea Mare, palatul a fost demolat, din cauza deteriorării sale.
Citește mai multe despre arhitectura Rusiei: Rusia Eterna – Constructii de lemn
Nostalgici, rușii au decis construirea unei replice după palatul din lemn de demult, prin anii 2000. Aspectul palatului de azi este asemănător celui vechi, fiind utilizat pentru construire proiectul inițial. Un articol mult mai documentat decât al meu găsiți aici.
Nu știu dacă e cazul să comparăm palatul din lemn cu construcțiile din lemn ale Maramureșului. Interiorul palatului păstrează același stil grandios, caracterizat prin opulență, așa cum ne-au obișnuit prietenii noștri. E de urmărit, care va fi evoluția acestei construcții, deși poate noi nu îi vom mai apuca sfârșitul…
Cu drag de vacanțe exotice!