Palo Santo – aromaterapie sau misticism ?

Palo Santo

Să v-o spun pe aia dreaptă, am mari rezerve să cred că dacă arzi Palo Santo risipești duhurile rele și aduci norocul spre casă. Nu prea contează de fapt ce cred eu, ceea ce e cert este că se vinde pe net, la bani buuuni, nu suntem departe de prețul pentru Agar – Oud. Despre lemnul dulce știu că e bun, face respirația plăcut mirositoare, ca și după pătrunjel.

Sunt un novice în ale informațiilor despre Palo Santo, lemnul sfânt. M-am pus pe documentat, pentru că citesc avid de informație tot ce are legătură cu lemnul și am publicat până acum în limba română multe informații care pot fi de interes general.

Denumirea spaniolă se referă la specia Bursera Graveolens cu proveniență din America de Sud, cel mai adesea din Peru. Se află în multe state din zona Americii Centrale și chiar în Mexic. Copacul este prezentat ca fiind din familia lamâiului, cu lemnul aromat cu tentă de pin, mentă și tămâie.

Palo Santo

Se pare că este interziă exploatarea lui, dar indigenii de la fața locului umblă pe sub arborii bătrâni, așteptând să cadă vreascuri uscate, ca la mesteacăn, pe care le culeg și le vând în toată lumea. Considerând că 1000 de conuri aromate sunt peste 1500 de lei în România sau 1 kg de vreascuri fac cca 260 de lei, aș zice că băștinații ăia bat din picior sub copac tare de tot ca să cadă crengi uscate. Și azi, și mâine …

Sigur, se spune că copacii tăiați nu oferă acelasi conținut de ulei al lemnului ca și cei care mor din cauze naturale. Pe de altă parte, orice ajunge în contact cu lemnul sau cu fumul se purifică la nivel energetic, însă e nevoie de timp și de mai mult Palo Santo.  Și nu doar atât … Varianta pură, ce nu atinge pământul și se mumifică ca și artefactele sfinte, elevează sufletul. Arzi un lemn și sari cursul de yoga.

Palo-Santo-unique

Toate chestiile legate de misticism sunt din punctul meu de vedere superstiții, negreșit adevărate, pentru cei care cred sau vor ca alții să creadă. Casul rău, pisica 13, popa și scuipatul în sân, ața roșie, mers 3 pași înapoi, vărsatul sării, cuțitul cu tăișul în sus, lumânările negre … toate sunt valabile, autentice și m-ar bate Ucigă-l Toaca dacă n-aș admite că pentru unii e religiozitate în respectarea lor. Și drept urmare, sund descântece, farmece, soluții, unele gratis altele pe bani. Păcat că Mama Omida a murit …

Dacă mergem pe aromaterapie, aici se schimbă lucrurile drastic. Ardem bețișoare parfumate, tămâie, uleiuri esențiale în sticluțe de ambră … te miri ce … orice influențează pozitiv simțul olfactiv. Deci și Palo Santo, de ce nu … Simțul olfactiv îl avem toți, aici nu e pe crezute sau ghicite. Parfumurile sucesc minți, îndeamnă la acțiune, induc o stare de bine și parfumierii din lumea asta cred că o duc mult mai bine decât magazinele ezoterice.

Palo Santo

Palo Santo este atât de dorit încât este musai să știi bine pe ce dai banii. Chiar dacă India nu apare pe lista locurilor de pe planetă unde crește acest copac, totuși se vinde Palo Santo în combinație cu Sandal Wood, la 5 dolari cutia. Paraaam … preț bun, miroase la fel, de ce nu … ce știu fantomele diferența dintre lemne? Oare merge cu praz la vampiri? Data viitoare încerc, dacă n-am usturoi.

Palo Santo India

Cred că comerțul cu produse exotice, pe care nimeni nu le poate evalua ca să diferențieze falsul, copia, replica de original este sursă bună de venit, cu cât aura de misticism este mai densă, mintea mai puțin pătrunzătoare, momentele apăsătoare tot mai dese.

Nu mă pot abține să nu-l citez pe Florin Călinescu –  În fiecare secundă se naște un fraier, totul este să-l găsești!

Doamne, chiar lemnul acesta … indiferent de specie sau proprietăți, nu încetează să mă uimească, să mă surprindă și încă nu știu nici pe departe tot …

Palo Santo India
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.