Un CNC și o idee pot creea minuni – povestea Strandberg

doi mesteri si un CNC

Am admirat inovația ce implică un CNC și ideile lui Ola Strandberg care au dus la modelul de chitara Strandberg, varianta fără cap la griful de chitara. Întinderea corzilor se face din capătul opus. Chitara Strandberg este precursorul noilor idei ce implică folosirea mașinilor cu comandă numerică pentru a produce piese ce altfel nu s-ar putea realiza la o asemenea precizie, cu metode tradiționale.

Strandberg
Strandberg

Lemnul de mai sus este o formă aparte, și se găsește la mai multe specii de copaci, care suferă de o boală. Arțarul predomină, dar mai bine citiți – Lemn putrezit – o formă de autenticitate naturala pentru aspectul fibrei sau Frasin sufocat – materiale primite de la cititori – d-l Fabian

Prezentarea unui model Strandberg este senzațională, lemnul pus în valoare cu adevărat. Când vezi lemn poți percepe și vorbi despre emoții, indiferent despre ce domeniu este vorba.

Pentru că sunt un fan al literaturii SF, îmbrățișez ideea mașinilor performante cu care omenirea își ușurează munca și ajută ca ideile să fie mai bine conturate practic, fără a cădea în zona inteligenței artificiale. Dezvoltarea unui creier electronic va deschide cutia Pandorei, pe când mașinile de tipul CNC-ului sunt doar instrumente conduse de oameni, care execută sarcini de nișă cu o precizie mai mare decât mâna omului. Cu un CNC nu ajungi într-un scenariu de felul celui din filmul Terminator.

Strandberg
Strandberg – 2000 – 3500 USD

Cum influențează esența lemnului din care este produs instrumentul sunetul:

Ola Strandberg admite că fără un CNC n-ar fi putut pune în practică viziunea sa. Valea Chitarelor din Japonia este un conglomerat de mici producători specializați pe prelucrarea cu un CNC a unor piese de instrumente muzicale. Dacă la un moment dat produceau replici ale unor branduri de renume, azi s-a ajuns ca brandurile să aprecieze calitatea replicilor fabricate mai demult și să încheie contracte pentru producerea sub licență a originalelor, oferind stabilitate și renume micilor fabricanți.

Am folosit această introducere că să explic unde poate duce folosirea cu maxim de pricepere pentru un CNC.

Dan Pruteanu, de la Wood IQ, prietenul meu, mi-a povestit la ultima întâlnire că a trecut de 300 de livrări pentru aceste echipamente, alături de mașini clasice de prelucrare a lemnului. Documentarul care mi-a inspirat textul despre chitare m-a făcut să visez și să sper că utilarea atâtor ateliere cu CNC-uri în România, ușurința de utilizare și specializarea pe nișe poate duce spre apariția unor surprize similare cu situația din Valea Chitarelor din Japonia.

Am ajuns la Wood IQ la începutul acesta de an și am asistat la o negociere de succes, pentru utilaje clasice la atelierul lui Tibi, tâmplarul cu care lucrez, lângă Baia Mare. Pentru utilaje clasice caracteristicile sunt relativ simple și discuția a fost ușoară, între doi specialiști, Dan, ca furnizor de echipamente și Tibi ca meșter tâmplar cu vechime. Surpriza mea a fost să îi văd cum alunecă cu discuția spre prelucrare cu un CNC, lângă care cei doi s-au oprin în noua hală.

Dacă am fi vizitat sediul Wood IQ mai târziu cu 2 săptămâni, am fi văzut 9 CNC-uri ce așteptau să fie livrate. Imaginea de mai jos este revelatoare, zic eu.

Citește despre noua generație de CNC-uri.

doi mesteri si un CNC
Tibi și Dan – Kraft Mobel și Wood IQ

Mă surprinde interesul atât de aprig pentru aceste utilaje, din partea meșterilor vechi, dar mai ales a celor noi. Segmente de nișă sunt acoperite și precizia prelucrării lemnului este transferată utilajului, omul rămânând focusat pe creație, design, inovație.Parcă vorbele lui Jack Ma, de la Alibaba, prind viață.

Tibi privea la un CNC și cerea detalii, visând la accesarea unui al doilea fond european și la mărirea atelierului în care lucrează.

doi mesteri si un CNC
nu un cnc ci o hala plina de CNC-uri
nu un CNC ci o hala plina de CNC-uri

Revin cu un articol amplu după livrarea utilajelor achiziționate de Tibi, am avut o implicare directă acolo și marchez pentru sufletul meu o reușită care include doi oameni dragi.

V-am povestit despre alte trei demersuri care implică CNC-uri și asist la o explozie efectivă de achiziții în acest sens. Domeniile abordate sunt extrem de variate și surprinzătoare, sunt sâmburi reali de unde pot ieși mai mult decât iepuri din joben. Dan Pruteanu oferă suport post livrare și se asigură că fiecare CNC livrat de el este ”UP and RUNNING”.

Maestru în CNC-uri din Comănești – alege WoodIQ pentru extindere

Router CNC 2030 Pro – echipament WoodIQ care înlocuiește 7 mașini

StartUp Nation – atelier de tâmplarie utilat de WoodIQ

reclama rubiq cnc stejar masiv
Strandberg
5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.