Pardoseli din lemn cubic – salcam – interior și exterior

pardoseli din lemn cubic

Recent am avut o discuție despre pardoseli, fără a menționa ideea mea de pardoseli din lemn cubic interlocutorului meu și m-a surprins cu soluțiile de acoperire a planșeului de beton, din încăperea de la căsuța de lemn din livadă..

Eu aveam în minte un șablon preluat din uzanțele întâlnite în practica curentă. Asta includea membrana hidroizolantă lipită pe betonul încăperii, grinzi de lemn de 10×10 cm, la distanță de 60 cm una de alta, pe toată suprafața, izolare cu polistiren sau vată între grinzi, OSB peste grinzi, folie cu bule și parchet triplustratificat. Interlocutorul meu, a cărui competență nu o pu la îndoială m-a sfătuit să elimin membrana hidroizolantă, devreme ce am pus sub placa de beton piatra sparta, care rupe capilaritatea și elimină posibilitatea apei de a se infiltra. Nu am putut să-l contrazic.

Apoi, mi-a recomandat să nu montez grinzi, pentru că nu sunt necesare, ci să montez un strat de polistiren expandat, nu extrudat, cu rezistență la compresiune similara cu el de-al doilea, peste care să fixez două straturi de OSB, având grijă să nu cadă marginile plăcilor una peste alta, ci să fie decalate. Asta ajută, ca placa să distribuie forța de apăsare. Apoi deasupra stratul de pardoseală pe care îl doresc.

Soluția îmi place foarte mult pentru că reduce costurile foarte mult plus că elimină specializarea montatorului și se poate realiza de oricine, inclusiv de mine 🙂 Justificarea în privința eliminării hidroizolației implică și respirabilitatea din spațiu, pentru a permite vaporilor să nu se blocheze și să se condenseze în izolație, menținând la nivelul grinzilor umezeală.

pardoseli din lemn cubic

Asta-i prima parte, partea a doua este că m-am interesat în zona Ungariei, care are ateliere specializate pe produse din salcâm și am găsit pardoseli din lemn cubic, de dimensiunea 10×10 cm cu h=7 cm. Teoretic, prețul producătorului maghiar este de 600 de EURO/mc material brut, din care îți asumi pierderile la prelucrare și obții produs finit. Într-un mc de produs finit ai parte de 14 mp de pardoseală, la cote fixe, ca să ușurez calculul. Cu o pierdere de 40 %, valoarea ar ajunge la 840 EUR volum material, cu un cost final de 60 EURO/mp. Am scris anterior despre pardoseli din lemn cubic, însă era vorba despre cele aplicate stradal. La 7 cm grosime, estimez că obții o izolare fantastică, cumulată și cu grosimea polistirenului de sub OSB, care poate fi … nu știu … 5 cm?

Sigur că nu e ieftin, mai ales când înmulțești cu suprafețe mari, însă cred că durabilitatea este de decenii. Producătorul maghiar de pardoseli din lemn cubic specifică o formulare interesantă – citez – In a building in a dry place and under water over 500 years. Mda … impresionant, nu? Te ține o viață, chiar dacă trăiești cât Matusalem.

Cine are experiență cu astfel de pardoseli? Am văzut soluții similare cu Cordwood aplicate și pe pardoseli exterioare, dar, surprinzător și pe blaturi, cu rășină epoxidică. Panoplia este largă, e loc de dat cu părerea și de încercat astfel de soluții din plin. Până la urmă cred că soluțiile cele mai bune sunt cele care ne plac, care ne mulțumesc, atât economic cât și estetic. Ca și doctorul, cel mai bun este acela care m-a făcut pe mine bine.

Poate nu l-ați citit pe Ruben Budau, însă omul este fascinat de salcâm și are prezentate pe site-ul lui o mulțime de informații despre cultura, exploatare, biomasa și alte utilizări ale acestui copac insuficient apreciat.

Cu drag, de lemn cu viață lungă de utilizare.

pardoseli din lemn cubic
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Salut Calin
    Este interesant de stiut daca se lipesc de pardoseala sau nu , iar daca se lipesc cu ce anume .
    Ma gandesc ca la montaj ar trebuie procedat la fel ca la parchet cu distantiere fata de perete . Probabil cei care se ocupa cu asa ceva stiu si eventualele mici detalii din procesul de montaj.

  2. #3 Comentariu nou

    Doresc o oferta de pret pentru o terasa exterioara de 90 mp.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.