Până să ajung să găsesc numele lui Pavel Evmenov am vizualizat un clip de pe Facebook despre cum face el o bancă, dintr-un buștean de stejar. Nu ajunge lemnul acela pentru toată banca, mai se pune lemn și din alte surse, dar montajul clipului, faptul că este redat pe repede înainte îl face facil de digerat și nu pierzi timpul și interesul ca să vezi cum arată produsul final.
Pe Facebook nu apare nici o referire la numele lui Pavel Evmenov, ceva duduiță cu ochi oblici și 1,5 milioane de subscriberi care se autointitulează ARTIST a strâns mii de comentarii și 8 milioane de vizualizări, printre care și eu azi. Păcat că nu pe merit, dar deh … pentru cei pasionați de lemn nu e greu să-l găsească.
Omul e rus, iar în zilele acestea originile lui nu sunt frecventabile, însă trebuie făcută distincție între individ și conducătorii unei nații. Omul nostru este din Murmansk, la cca 100 de km de Finlanda, deci de dincoace de Urali, cum sunt și alți 75 % dintre ruși. În cealaltă parte de 75% din Rusia sunt doar 25 % dintre cei ce azi vin să-și ducă frigidere și televizoare second hand din Ukraina.
Banca din lemn de stejar pe care o face are toate caracteristicile unui produs ultra-apreciabil pentru oricine. Spătarul are 2 componente – grilaje Mangour și o placă gravată cu un cal. Brațele încorporează 2 suporturi din alamă și șezutul este anatomic. Îmbinările dau spre Danish Design, curbe, fluide, se lucrează muuult cu freza sau cu frezări, atât la muchii cât și la îmbinări.
Canalul lui de Youtube are 31 de videoclipuri postate în 8 ani. Lucrează cu lemn dar și cu metal, se vede că cine capturează și montează fazele lucrărilor pe care le face se pricepe.
Mi-a atras atenția un comentariu publicat de un octogenar:
Este complet în asentimentul meu și nu degeaba încă 75 de oameni au apreciat acest comentariu.
Are Pavel Evmenov în atelier o pletoră ( supraabundență) de mașinării și scule concepute de el cu care treaba merge repede și unsă.
Pantograful cu care realizează cepuirile este foarte ingenios, cu o mulțime de șabloane. Pantorouter i se spune, se găsesc clipuri cu variante fabricate artizanal sau de uzină.
Grilajele Mangour se fac cât ai bate din palme, e de reprodus modelul de producție pe care îl aplică Pavel Evmenov, cred că are mai multe proiecte în care face aceste panouri.
Mă interesează foarte mult mașina de realizat cepuri cu șabloane de mai jos, urmează sa aflu de unde e, deocamdată am văzut doar că scrie AEG pe undeva pe freză, însă nimic despre șablon. E relativ simplu să arunci câteva mii de dolari pe scule care nu-și recuperează valoarea investită.
Am mai reținut din talentele lui Pavel Evmenov soluția pentru gravarea lemnului, cu puțină ingeniozitate în realizarea șabloanelor. Face multe cu frezele și e o direcție pe care i-am recomandat-o și eu prietenului meu tâmplar, însă pare reticent.
A împărțit imaginea în mai multe șabloane și le-a folosit succesiv pentru a obține imaginea finală.
Am dat subscribe pe loc, după ce l-am găsit pe Pavel Evmenov și am să urmăresc cu plăcere, cele 3-4 lucrări pe an pe care le face.
De băgat la cap pentru creatorii de conținut români – așa ajungi la 160 de milioane de vizualizări. Munca unui tâmplar nu se demodează.
2 comentarii Adaugă comentariu
Da este priceput fără îndoială omul…jos pălăria. Însă nimic din ce face el acolo nu este chiar așa simplu. In clip e prezentată doar operatia finală asupra piesei, însă câte pregătiri si încercări si măsurători a făcut omu numai el știe…încă o dată dacă mai era nevoie se arată că tehnica de vârf nu este neapărat necesară pentru a obține lucruri de excepție. In loc de mii și mii de euro investiți în utilaje de ultimă generație, el are pe lângă talentul de necontestat și muuuultă răbdare și așa din nimicuri practic face artă. Superb!
Pavel Evmenov este un om care poate fi luat ca model: ingenios, putin laudaros si cu pasiune pentru ceea ce face. Cu siguranta ne va oferi si mai multe noutati pe viitor din lumea lemnului si nu numai.