Planșeu din lemn – grindă centrală și traverse

planșeu din lemn

Pe vremea când prețul lemnului nu era atât de ridicat am adăugat cabanei din Baia Sprie un planșeu din lemn pentru a completa mansarda cu încă un spațiu util. Deasupra camerei era liber, până în intradosul acoperișului și aveam tavan doar pe jumătate din suprafața disponibilă.

plan cabana de la Baia Sprie
Planșeu din lemn - grindă centrală și traverse 31

Dacă încă nu știi despre începuturile construcției poți citi cum am început acest proiect de suflet.

Acolo unde se vede o grindă liberă, intermediară, pe care n-am mai montat-o, am introdus o altă grindă, compusă din 6 elemente lipite și prinse cu holzșuruburi. Poziția ei actuală este în cruce față de cea din desenul de mai sus. Ca să pot sprijini un planșeu din lemn pe ea, trebuia să susțină traverse fixate în centura superioară pe o parte și pe grindă, în zona centrală de ambele părți ale acesteia.

Anul trecut am achiziționat elemente de 35 mm grosime, 20 cm lațime, la 3 m lungime și am construit ca și o grindă Glulam, în regie proprie toate elementele de rezistență, pentru acest planșeu din lemn.

A durat o zi de muncă prelucrarea cherestelei. Am obținut o grindă cu lungimea de 360 cm și secțiunea de 18×19 cm. Capetele i le-am tăiat în unghi, pentru a se sprijini din propria greutate pe talpa din capete în structura cabanei. Am ancorat totul cu fixări metalice, însă nu acestea susțin greutatea grinzii și a planșeului.

Traversele sunt formate doar din 2 scânduri și au secțiune de 6 x 19 cm, cu lungimi de cca 220 cm.

Nu am încercat să fac îmbinări lemn în lemn cum am văzut că știu prietenii de la Qual Construction Bois să facă, n-am nici scule, nici îndemânarea necesară. Ei folosesc șabloane și Adrian Cramăr mi-a trimis câteva imagini să-mi arate cum se face. Am oftat, am cumpărat suporți metalici și am făcut cum am știut mai bine.

Eu așa am făcut la cabana mea acest planșeu din lemn, este trainic, solid, nu flambează și pot folosi suprafața rezultată ca spațiu de dormit. Avem loc acum întreaga familie să amenajăm paturi sus, jos va rămâne hol, o magazie cu duș și chiuvetă și o cameră de zi cu masă și o mică chicinetă, în zona de sub acest planșeu din lemn. Încă nu ne-am decis dacă acoperim traversele și grinda cu tavan sau le lăsăm la vedere. Poate dacă erau îmbinările făcute ca la Qual erau frumoase să fie vizibile.

Nu am pretenția unei lucrări de referință, accept orice critici, am lucrat pentru mine, în regie proprie și am urmărit soluția tehnică din punct de vedere funcțional și mai puțin estetic. Am lăsat un spațiu de scară pentru acces sus, însă e o chestie să ne încadrăm în locul de scară rămas, va fi destul de abruptă, cu pantă de cca 45 de grade.

Dipproject sabloane de debitare scari interioare din lemn masiv
Planșeu din lemn - grindă centrală și traverse 32

Păcat că colegii de la Dippanels nu mai fac șabloane 1:1 printate pe hârtie și proiectare la comandă, am scris acum câțiva ani despre acest serviciu oferit și se pare că nu a avut succes. Ideea mi s-a părut formidabilă, pentru spațiu românesc, poate că totuși meșterii nu au folosit această variantă și au preferat să-și calculeze scările singuri. Nu e cotă de rulment dulgheria, însă la scări e vital să ai cote corecte la milimetru.

Nu mai știu calculul economic al acestui planșeu din lemn, cred că a sărit de 3000 de lei, însă a meritat adaosul pentru funcționalitatea cabanei.

Sper să vă inspire să puneți mâna pe lemn și să vă construiți singuri cât mai multe!

grinda centrala din lemn lamelar
18 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

4 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Ma bucur sa vad ca sunt oameni care se pot descurca si fara ajutorul,,meseriasilor,,. Mi-a atrás atentia circularul, imi poti oferii detalii? Multumesc..

 2. #3 Comentariu nou

  Felicitări pentru finalizarea primară!
  Să o stăpâniți și folosiți sănătoși și să vă aducă numai bucurii!
  V-am mai scris despre casa din lemn, de stejar la structură, pe care o construiesc, doar eu și cu un văr, la Câmpina. Este pe piloni metalici de fundație. Am acoperit-o și putem lucra la compartimentari și izolații.
  Numai bine!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.