Nu știu unde e adevărul privitor la ceea ce scrie în PNRR, exprimările sunt stufoase și trebuie ochi bun, cunoștințe de jurist și de specialist în prea multe direcții.
Din punctul meu de vedere este singura sursă regenerabilă, de care dispunem și a cărei eficientizare ar duce la îmbunătățiri spectaculoase, și la aplicabilitate reală. Restul sunt baliverne. Încă nu bagă oamenii canalizare, chiar dacă există, însă credem că își vor instala centrale pe gaz și panouri fotovoltaice?
S-a semnat, ok, cu madam Ursula, și va veni un purcoi de bani spre România. Pe mine nu mă bucură, se va duce în consum, în achiziții gestionate de funcționari, în diverse direcții strategice, ca granturi sau împrumuturi, unde statul va aduce și el bani, pe care încă nu-i are, așa că se va împrumuta. Un fel de vrei nu vrei te forțez să te îndatorez. Și asta se va da pe mâna celor ce nu știu să chivernisească banii țării, dar drept premiu le mai dăm și alții, din viitor, ca să fim siguri că-s ocupați și nu apucă să se deștepte sau să fie înlocuiți.

Eu știu clar, ce-i moca nu e bun.
Are sigur substrat și se interpretează … aveam 19 ani când un om isteț și informat mi-a explicat cum se dau bani gratis prin programul Phare. Era simplu de rezumat, noi adică ei, că era înainte de intrarea în UE, va dăm bani de la noi, ca să creșteți și să ne deveniți clienți, capabili să cumpere ceea ce vă vindem. Nu vreau teoria conspirației, totul se rezumă la bani.
Am citit primul articol pe Fordaq – sâmbătă și m-am alarmat, citez extrasul lor din PNRR.
„Reforma: (…) va asigura durabilitatea și trasabilitatea biomasei pentru a preveni orice impact negativ al utilizării bioenergiei asupra biodiversității și pădurilor și pentru a diversifica mixul energetic pentru încălzire și răcire, utilizând alte materii prime decât biomasa forestieră. (…) Reforma (…) va diversifica mixul energetic în sectorul încălzirii și răcirii, reducând componenta de biomasă forestieră”, este formularea din varianta în limba română a PNRR
Apoi, pe site-ul RFI.ro am găsit câteva precizări care explică despre termenul 2023 din PNRR ca momentul limită la care trebuie definitivată legislația care va duce spre reducerea și apoi dispariția utilizării lemnului în încălzire. Deci nu din 2023 renunțăm la lemn în sobe, ci doar începem cu legi ca să renunțăm. E în vigoare legislația nZEB, câte clădiri publice construiește statul, și la câte arhitectul a inclus acest deziderat?
La RFI se pomenește că Vestul Europei a abandonat demult această practică, a încălzirii cu lemne, afirmație complet neadevărată. Suntem avertizați să nu cădem în plasa manipulărilor de ordin mediatic, dar este un sofism cras.
Vă ofer un exemplu de dezinformare, refuz să ofer link către sursă, pentru a nu-i populariza. In sufletul meu sunt convins că este o greșeală de scriere, dar rezultatul dă apă la moară neavizaților.

Realitatea este vizibilă la INS.
Pentru mine subiectul încălzirii cu biomasă, incluzând lemnul de foc se traduce așa, indiferent ce va vrea legislația și PNRR să reglementeze. Lemnul înmagazinează CO2, îl eliberează când este ars sau se degradează natural. Adică amprentă 0, pe când gazul sau cărbunele aduc aport de CO2, în atmosferă.
Se socotește mai nou, de către UE, ce impact benefic ar avea utilizarea tot mai frecventă a lemnului în construcția de case, pentru a depozita CO2 în structurile acestora – https://www.aalto.fi/en/news/building-european-cities-with-wood-would-sequester-and-store-half-of-cement-industrys-current

Lemnul este regenerabil, gazul sau petrolul nu. Problema este că ardem din prostie și neștiință prea mult lemn, ineficient, în case prost izolate, în sobe prost construite. Adică se poate face cu 3000 de kg de lemn pe an ceea ce azi se face cu 20.000 de kg. Ce să mai zic de salcie energetică, peleți …
Vă rog citiți încă o dată simularea de sobă performantă, am prezentat-o în articolele dedicate sobelor anterior – https://www.stejarmasiv.ro/soba-alimentata-cu-lemne-de-foc/
Cazul 1 – fără sistem de ventilare, cu recuperarea căldurii

Cazul 2 – cu sistem de ventilare cu recuperarea căldurii

Și vedeți și voi părerea aceasta despre PNRR – https://republica.ro/ce-nu-va-spune-guvernul-despre-cele-30-de-miliarde-de-euro-pe-care-romania-le-primeste-din-partea-ue
Trebuie să ne bazăm mai mult pe propriile convingeri, sănătoase și să încercăm la noi în curte să facem cum simțim că e mai bine. Nu mă aștept să îmi vină binele de la niciunul dintre cei care azi iau decizii.
Am convingerea că am scris dezordonat și poate lipsește firul, am atâtea de spus că s-ar termina cerneala din taste, de indignare.
Mă opresc, e mai bine …
2 thoughts on “PNRR – mai devreme sau mai târziu se va interzice lemnul pentru încălzire”
Dezordonat, dar pertinent.
Multe puncte pe multe i-uri. Despre consumerism si UE ca carcasa parfumat-colorata a unei increngaturi de multinationale, despre avantajul ecologic al lemnului fata de alte surse de energie… Dar si despre lipsa de perfomanta tehnica a sobelor si izolatiilor noastre…