Poartă și gard din lemn de salcâm – început de șantier

poarta si gard cu lemn de salcâm

Am deschis poarta prima dată acum 3 zile, după ce am montat automatizarea pe cele 2 foi noi, între panourile de gard din lemn de salcâm.

A durat ceva să ajung aici, pașii au fost mai lungi, pe durata ultimelor 5 luni. Este surprinzător pentru mine că am ajuns la cca 3000 de euro cu costurile acestei porți, în condițiile în care multe manopere le-am făcut în regie proprie cu Adriana.


1500 de lei autorizația de construire, cu acte în regulă, la primărie, valabilă de anul trecut. Cred ca 12-15 lei la Inspectoratul de Stat în Construcții când am anunțat că ne apucăm de treabă, acum o săptămână.

4800 de lei, poarta metalică cu 2 stâlpi plus panoul de gard metalic lateral, pe unde se va face scoaterea tomberoanelor de la 2 locuințe. Foarte bun preț, târguit cu Gamada Metal și Marius Nechifor, pe care vi-i recomand cu prisosință. Stâlpii de 100×100 mm cu 5 mm grosime în perete, capace, mustăți și grund i-am primit la fața locului cu suporturile de motoare fixați conform instrucțiunilor.

fixare stalpi metalici în beton
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 30

Am săpat și betonat singur partea de fixare a stâlpilor anul trecut, în noiembrie, apoi cei de la Gamada au montat porțile și panoul lateral anul acesta în ianuarie. Totul s-a făcut pe dosul gardului existent, cu o retragere de cca 150 cm, ca să rămână ceasurile de curent și gaz în exterior.

montaj poartă metalica Gamada Metal
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 31

Apoi a venit partea frumoasă, cu lemnul de salcâm pus pe gard și poartă. În principiu am avut nevoie de cca 12 mp de scândură cu grosime de 2 cm și lungime maximă 130 cm.

Am luat 0,5 mc de scândură de salcâm cu 1500 de lei, cu speranța că voi reuși să scot un randament de 50 %. Greu am găsit disponibilă, iar lățimile scândurii cu coajă au variat între 7 și 13-14 cm, rar 20 cm. Mie mi-au trebuit elemente de 9 cm pentru poartă, dar pentru cele 2 panouri de gard n-a fost chip să scot aceleași lățimi. Am mers pe 8 și 13, combinat, altfel aruncam prea mult lemn.

La grosime de 2,5 cm în forma de scândură se calculează că dintr-o jumătate de mc ar trebui să iasă 20 de mp finali, dacă lemnul e ideal. Eu am reușit să scot 12 mp de care aveam nevoie cu slujbe, întorcând fiecare element la mână de multe ori, cu Tibi. Am tras de fiecare bucată de lemn ca să nu aruncăm aproape nimic ce ar putea fi util.

scândură de salcâm
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 32

Am acceptat imperfecțiuni, că nu e mobilă, mizând pe rezistența naturală a lemnului de salcâm. Trebuie să vezi cum se chinuie o pânză de circular pe lungimea fibrei ca să respecți salcâmul cu totul altfel. O zi de lucru plină, de dimineața până seara, pentru 2 oameni ca să ajungem la elementele de mai jos. Umiditatea lemnului este 14-15 %, pentru exterior, cheresteaua a stat 12 luni la zvântat natural.

scânduri de gard din lemn de salcam
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 33
scânduri de gard din lemn de salcam
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 34

Pentru montaj mi-am luat o masă de lucru pliantă Ketex care ține cca 500 de kg și este echipată cu 2 menghine rapide. A costat 88 de euro cu tot cu transport și pot spune că e o plăcere să o folosesc. Ideea mea este să o folosesc și ca să mă urc în picioare pe ea, când vom lucra la casă, la interioare.

masa de lucru pliantă Ketex
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 35

Încape în mașină și se restrânge și se montează în 2 timpi și 3 mișcări. Până când șantierul va fi organizat, cu magazie, budă-n curte și alte acareturi ca să se lucreze în condiții decente e de mare folos să ai pe ce meșteri, să nu țin sculele împrăștiate pe sol.

Am fixat pentru panourile de gard câte 2 traverse orizontale ( cât s-a putut de orizontale) și apoi scândurile verticale cu șuruburi M6 cu cap torbant și piulițe cu șaibă.

Am dat pe tot lemnul cu Woca Wood Shield, e foarte simplu, la pensulă, se usucă rapid și impermeabilizează lemnul fără protecție UV. Vreau să se facă gri, în timp. Am ales fața frumoasă a fiecărei scânduri la exterior, am dat găurile dinainte cu burghiu de 7 pentru șuruburi M6 ca să permită reglaj și sper să țină mai mult decât trăiesc eu. Cost 320 de lei.

scanduri de salcam pentru gard si Woca
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 36

Panou de Gard din scândură de salcâm

panou de gard din scândură de salcâm
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 37
Adriana la vopsit
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 38

Cu timpul se vor mai schimba aici și alte panouri, deocamdată ne-am concentrat să deschidem accesul la șantier.

Pe poartă totul a mers mai simplu, acolo toate elementele au avut aceeași lățime, de 9 cm, cu spațiu de cca 1 cm – ochiometric, verificat cu nivela cu bulă să fie drepte.

vedere din interior la poarta
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 39

2650 de lei – Am montat pe porți un sistem de automatizare BFT Kustos Ultra A25 care are o putere fantastică, mișcă foile de poartă foarte lejer. Are reglaje magnetice ca limitatoare pe motoare și se poate stabiliza la închidere fără blocatorul de poartă, care va ajunge montat după ce facem drumul. Se instalează foarte ușor, se programează simplu, e plin netul de tutoriale, care sunt mai explicite decât manualul.

Sigur că trebuie săpat și montate cabluri de alimentare și pentru fotocelule între cei doi stâlpi, dar e treabă simplă, înainte de betoane sau pavaj.

poarta final cu motoare si gard complet
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 40

1200 de lei – Ultima fază a fost demolarea betonului din vechiul gard, aici am apelat la o firmă de construcții care în 4 ore, 3 oameni, 2 demolatoare electrice Makita au dus la bun sfârșit lucrarea cu tot cu măturat molozul. Spărtura de beton am folosit-o pentru a începe primul strat al viitorului drum, urmând să fie compactată.

demolare beton
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 41
poarta din metal gard placat cu lemn de salcâm
Poartă și gard din lemn de salcâm - început de șantier 42

Pe aici se va intra către casa noastră, în curând începe șantierul, azi a venit și autorizația de construire, deci suntem în grafic. Sunt un optimist incurabil, am planificat totul cu orizont de timp preconizat ca de Crăciun să facem bradul.

Anul acesta …

montaj gard din lemn de salcam
20 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.