Subiectul Power Carving – sculptura lemnului folosind mașini electrice este o formă de artă corelată cu posibilitățile tehnice actuale. E drept că dalta și ciocanul folosite de Brâncuși și Vida Gheza sunt aproape imposibil de mânuit cu aceeași acuratețe de cei care azi își încearcă puterile făcând din sculptură un hobby. Cu siguranță operele lor nu vor atinge celebritatea unor sculptori renumiți, dar e posibil să nu judecăm și să apreciem doar rezultatul final?
Recent, discuția despre meșteritul tradițional, întrecerea dintre scule de mână și cele electrice a fost subiectul articolului – Fierastrau de mana – marca Silky – model Oyakata .
Două întâmplări m-au determinat să scriu despre acest subiect. Prima, referitor la siguranța folosirii acestui tip de scule electrice, care definesc conceptul de Power Carving, discutat cu un amic căruia i-am împărtășit ideea de a cumpăra un disc cu dinți de lanț de drujbă pentru un polizor unghiular și la care am primit sfatul de a evita folosirea acestui tip de unealtă, indiferent la ce aplicație mi-aș dori să o fac. Lipsa de predictibilitate, puterea și numărul mare de rotații al flexului, combinate cu fixarea precară și mobilă în mâna utilizatorului poate duce la accidentări extrem de grave, cu urmări de neremediat. M-aș bucura să dispunem de capacitatea de regenerare a unor părți componente ale corpului, însă cunosc mulți tâmplari care cer 5 beri arătând 2-3 degete.
A doua ocazie când am luat contact cu aceste scule a fost când un coleg tâmplar cerea informații despre Holtz Rotoraspel, denumirea în germană a unui disc de frezat lemnul, care se montează tot pe flex. Utilizarea lui nu se reduce doar la Power Carving ci poate fi util pentru multe alte operațiuni, inclusiv la dulgherie. La aceste scule brute putem adăuga si alte variante de aparate electrice, cu șlefuire sau frezare minimalistă.
Am căutat online și vă recomand să citiți mai multe despre subiect înainte de a da sculptorului din tine posibilitatea să se desfășoare conectat la priză și mânuind astfel de bombe artizanale.
Power Carving
Articolul lui CONRAD SARZYNICK este foarte detaliat și complet pentru pașii care ar trebui urmați și respectați. Canadienii de la Arbortech au o oferta bogată, pe care o găsiți atât pe Amazonul englez, cât și pe cel german, astfel încât investind o sumă considerabilă doar în capetele pentru polizorul unghiular se poate aborda cu maximă precauție domeniul de Power Carving.
Vă recomand, din înțelepciunea celor care se pricep :
- folosiți echipament de protecție întotdeauna -mănuși din piele, șorț din piele, ochelari de protecție și cască, eventual căști pentru urechi.
- țineți ferm, cu mâinile cât mai apropiate, flexul pentru a-l controla cât mai bine.
- alegeți un polizor unghiular cu stop pe buton, atunci când nu e apăsat, poate merită valoarea unui deget secunda în care se oprește singur
- avansați încet, fără așchieri grosiere, timpul este oricum irelevant în fața siguranței.
- nu prelucrați material lemnos cu defecte sau deteriorat
- acordați-vă timp pentru exersare, până deprindeți senzațiile folosirii acestor scule
Când cei care sculptează folosesc drujbe și au arta în minte pot creea minuni ca și Locul de joacă în aer liber de la Pensiunea Cerna – Vaideeni.
Cu drag, de lucruri frumoase, făcute cu cap !