Produse din fonta turnate în România la Iași – Turnatoria MAE

turnatoria MAE

Știți cum am ajuns să scriu despre Turnatoria MAE ? Împrejurările care m-au condus aici sunt suma mai multor fapte întâmplate în segmente de timp diferite și distanțate.

Prima întâmplare face ca acum 2 ani să fi văzut în târgul de vechituri o pereche de capete/picioare de bancă turnate din fontă, vechi, aduse de prin străinătate de cineva, care le vindea pentru 50 de lei. Ambele. Nu le-am luat și regret și acum neinspirația, pentru că nu am vrut să mă apuc să le car la mașină. Nu prețul a fost cauza indeciziei ci efortul care trebuia depus. Regret și am căutat atent de atunci, dar nu m-am mai întâlnit cu această oportunitate. Mi-a trecut prin gând că doar dacă găsesc o bancă cu lemnul putrezit printr-un parc mai am șanse să găsesc ceva asemănător și mi-am promis atunci în barbă ( ca Baiazid) că nu voi mai rata ocazia.

Mobilier edilitar Turnatoria MAE

A doua întâmplare ține de produsele din fontă pentru gătit, pe care mă bătea gândul să le achiziționez și au fost pe rând ceaun, tigaie și placă de grătar. Ceaune am găsit, de fabricație suedeză, scumpe de-ți lăcrimează ochii de mila portmoneului și parcă nu suficient de atrăgătoare ca formă. Tigaie, dețin deja a doua variantă de fabricație TEFAl, cu viață lungă, cu teflon, dar a venit vremea schimbării și am abandonat multe coșuri prin magazine online, indecis sau neconvins de explicațiile revânzătorilor. Placă de grătar – încă oscilez pentru o variantă din piatră de Blidari sau fontă, deși amândouă ar fi perfect.

Produse pentru gătit Turnatoria MAE

A treia întâmplare face ca recent, de câteva zile să ajung sărind din link în link online, prin bloguri de bucătărie și forumuri de discuții, la Magazinul Turnatorie Fonta.

Pagina lor de Facebook, imaginile postate din atelier și comentariile clientilor mulțumiți, plus afinitatea pentru produse românești autentice m-au decis foarte repede. În timp ce făceam comanda, am oscilat dacă să iau doar tigaia de fontă cu 2 ciocuri sau și placa de fontă. Am renunțat la a doua, decis să acord o șansă primei tentative de a folosi produse de fontă pe post de tigaie. Dețin o oală de 6 litri cu capac, însă plita mea cu inducție, cu placă de sticlă, nu pare fericită. Ieri am intrat în posesia tigăii care a ajuns foarte repede în urma comenzii online. La nici 1 ora de la primire deja prăjeam felii de suncă pentru o supă de dovleac și apoi am trecut la șnițele.

Update 2019 – MoCo – Moara pentru Condimente – produs Modelăria Iași

Mă așteptam să ardă capătul cozii, dar s-a putut ține de el, fără probleme. Am ars o parte de la primele două șnițele, pentru că diametru tigăii e mai mare ca ochiul plitei și m-am învățat să le mișc mai des, rotindu-le prin tigaie. Restul până la 20 de șnițele au ieșit perfect, azi nu au mai rămas de dimineață decât 3-4.

Cred foarte mult în calitatea produselor românești, mă bucur când găsesc oameni actualizați care nu evită metodele noi de prezentare și comerț. Însă baza afacerii este construită pe metode clasice, tradiționale, doar comunicarea și prezența pentru clienți trebuie înnoită. Prețurile sunt mai mult decât decente, chiar am avut surpriza unui discount pentru că revista noastră este cunoscută și apreciată de d-l Alexandru. Mulțumim, nu am meritat acest favor, sperăm să ne revanșăm în timp.

Pentru astfel de produse cu durată de viață de ordinul deceniilor, prețul este mai puțin important, și e injust să fie comparat cu cel al unui produs modern, de serie, în fabrici chinezești. Slow food am avut, însă le-am pierdut însemnătatea și calitățile alergând într-o lume tot mai agitată și mai puțin atentă la detalii. Poate nu avem timp să gătim, însă uităm să și trăim. Gătitul lent, la foc clasic, folosind fontă îți dă răgaz, tihnă, vreme de vorbă și gătire fără grabă. Te vei bucura de bucate, alături de cei dragi mai cu indestulare, fiind convins că e mai curat, mai natural și parcă mai sănătos ceea ce prăjești sau fierbi în fontă.

Anul viitor termin căsuța de la livada și fără îndoială că pentru băncile din lemn, cu picioare de fontă voi continua achizițiile tot de la Turnatoria MAE. Am în minte atâtea idei pe care m-aș bucura să le dezvolt cu ei. Masa rotundă cu picioare din fonta sau fier forjat, prezentată în articolul –Masa rotunda poate fi o alegere inspirata pentru o sufragerie eleganta – mi-a făcut zile fripte, cred că am avut 20 de cereri pentru acel model. Putem face blatul, oare ei ar face picioarele? Balamale de forță pentru uși de hambar, ciocănitoare de ușă, suportul de biciclete, stativ de curățat cizmele la iesirea din grădină, sobe decorative de terasă, componente pentru mesele cu focar … lemnul nostru și fonta lor … ar trebui să iasă ceva sclipitor.

Imagini din atelierul Turnatoria MAE

Produse fabricate de Turnatoria MAE

turnatoria MAE
46 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    buna ziua/seara
    doresc sa execut un ceaun din fonta cu o capacitate mai speciala , adica 70 – 75 de litri cu buza indoita pentru scurgere , ca la ibricul de cafea, cu o grosime de cca 8 – 10 mm, cam cat credeti ca ar cantari asa ceva si cam cat credeti ca ar costa.
    Va multumesc si va astept cu interes raspunsul.
    R

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.