Strunguri pentru lemn – prelucrarea inițiatică a lemnului masiv

strunguri pentru lemn Bernardo

Poate ideea de a începe prelucrarea lemnului folosind strunguri pentru lemn este o opțiune mai indicat de luat în calcul pentru cei care fac primii pași în acest sens. Rezultatele apar relativ simplu și repede, folosind lemn care nu este pretențios la alegere, cel puțin pentru început.

Orice bucată de lemn masiv, de dimensiuni rezonabil de mici poate fi strunjită, iar rezultatul prelucrării este oarecum similar olăritului. Sigur că forma rotundă nu corespunde pentru orice intenționați să realizați din lemn, dar poate constitui o bună bază de învățare. Categoria acestor utilaje, include strunguri pentru lemn simple sau strunguri pentru lemn echipate cu dispozitiv de copiere. Replicarea unui model este o fază care apare cu siguranță dacă produsul final intră în componența unei piese de mobilă care repetă modelul, cum ar fi picioarele unei mese ori baluștri de scară,

Ca și întotdeauna recomand ca primii pași să fie făcuți sub îndrumarea și în atelierului unui meșter care deține scula pe care intenționați să o cumpărați, sau asistat la instalare și punere în funcțiune de acesta, în locația proprie.

Sfaturi pentru utilizarea unui strung pentru lemn:

  1. evaluați corect destinația strungului, considerând lungimea și grosimea elementelor de lemn pe care vreți să le prelucrați, dar și materialul.
  2. puterea motorului este relevantă și contează în utilizarea directă
  3. vitezele de rotatie scazute sunt folosite la prelucrări de piese din lemn cu forme ne-simetrice, iar vitezele mari permit finisaje fine, de precizie.
  4. greutatea strungului îi conferă inerție și permite folosirea in conditii de stabilitate, alegeti produse gabricate prin turnare, nu din tabla indoita
  5. alegeți dălțile după calitate și învățați denumirile specifice pentru fiecare unealtă cu destinația precisă pe operațiuni
  6. începeți prelucrările cu esnețe de lemn moi, rășinoase, care vor suporta mai ușor greșelile, fără a vă accidenta

Categoriile de produse care pot fi manufacturate sunt aproape infinite, însă cele mai uzuale sunt:

  • manere de scule sau obiecte uzuale ( umbrele, bastoane, corpuri de instrumente de scris)
  • baluștri de scară
  • boluri din lemn sau farfurii
  • obiecte decorative
  • vaze, căni, pocaluri
  • picioare de mese

Pentru piesele care necesită duplicare este bine să alegeți un strung cu dispozitiv de copiere, un accesoriu minunat. Puteți vizualiza online tehnici de prelucrare și sunt sigur că veți reuși după puține încercări să obțineți un produs finit apreciat, care să vă stimuleze să continuați. Indiferent ce gamă de strunguri pentru lemn alegeți, este bine să păstrați măsura și să porniți pe o scară ascendentă, învățând.

Mai demult ne-am jucat cu prietenul Tibi, folosind un strung improvizat, dar azi nu mai cred ca merita riscul – Ne-am jucat de-a strunjirea lemnului … de prun

Alegerea materialului lemnos oferă cele mai multe satisfacții și vă asigur că nu se poate reproduce diversitatea pe care natura ne-o oferă simplu. Lemnul de nuc, de prun sau de cireș au fibre absolut deosebite, iar potrivirea unghiurilor de prelucrare pot produce minuni.

Va recomand pentru inspirație câteva clipuri care le consider exemple de urmat.

strunguri pentru lemn
7 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Cred ca strungul de lemn e singurul utilaj care permite prelucrarea completa a lemnului, de la bustean la produs finit, gata de vanzare. In plus nu e o achizitie costisitoare si nu necesita un atelier de dimensiuni mari. Ca materie prima poate folosi bucati de lemn fara mare valoare, gen lemne strambe, radacini, intersectii de crengi, lemne de foc.

    Toate astea permit producerea unor obiecte finite cu costuri foarte reduse, la un moment dat singurul cost poate fi timpul artizanului.

    Ca si valorificare, in tara nu prea exista o piata pentru obiectele decorative din lemn, asa ca ori o formam, ori ne adresam pietei mature din vest si state. Ceea ce ridica problema expedierii sau a participarii la diverse targuri de artizanat din vest. Eventual colaborarea cu un distribuitor de acolo.

    Fabricarea de obiecte standardizate gen balustri sau picioare nu mi se pare ideala pentru micul meserias, acestea se fac mai eficient pe masini industriale. Eventual doar daca mesterul are capacitatea de a produce intreaga masa la comanda si fabricarea picioarelor e doar o etapa.

    Sunt multe de spus despre strungul de lemn, si e pacat ca nu e o unealta foarte populara la noi. Bine, in parte se poate explica, pt ca aceleasi strunguri chinezesti care in state se vand la 150 de dolari la noi se vand cu 4-500 de euro.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.