Proiectul PRISPA – casa pasiva – concept si realizare românească

proiectul Prispa - casa Pasiva

Prispa este un proiect românesc, primul care a participat la Solar Decathlon Europe, clasându-se pe locul 9 în competiție și care a deschis calea participărilor României la aceste competiții internaționale. Practic au avut la dispoziție 2 ani de pregătiri pentru a construi o casa în 10 zile de montaj. Continuatorii de azi sunt EFdeN, cu 2 participări până acum.

Update 2018 – EFdeN participă în Dubai la Solar Decathlon, iar deschiderea este mâine, 14 noiembrie 2018.

proiectul Prispa - casa Pasiva

Cu oamenii e cel mai greu de lucrat, de aceea și rezultatele sunt atât de frumoase iar aprecierea pentru efortul depus, pe deplin meritată. Avantajul major al casei Prispa este că toate spațiile interioare sunt iluminate natural. Prispa este românește un spațiu comun, loc de întâlnire și taifas, antecamera ospitalității proverbiale a românilor. Proiectul a costat 120.000 de EURO, însă se preconizează că introducerea în producția de serie a elementelor componente va reduce costul spre 70.000 de EURO, ceea ce este fantastic, pentru o casă pasivă.

Fațada nordică va proteja casa de vânturile iernii, însă fațada sudică a acoperișului are instalat un puternic sistem fotovoltaic. Materialul de bază al structurii este lemnul, iar pereții sunt tencuiți cu lut. Acoperișul metalic este de tipul tablă fălțuită. Sistemele interioare recuperează apa pluvială, o stocheaza ca apă gri și folosind energia electrică generată de casă asigură funcționarea internă a alimentării cu apă menajeră.

Casa este dotata cu un recuperator de caldură și o pompă de căldură aer-aer de tip split.

proiectul Prispa - casa Pasiva

Este important de menționat că Marius Șoflete și colegii lui de la Inginerie Creativă sunt printre cei care au participat la proiectul pentru Solar Decathlon. Marius Șoflete apare printre cei care au contribuit major la #casabuhnici și este unul dintre preferații mei, pe care îi urmăresc cu mare interes.

PRISPA mă face mândru că sunt ROMÂN. Hristos a înviat ! Site-ul oficial.

concept prispa
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    primele imagini…oribile, apartamentul francez chiar daca este stil gypsy este stilat si de bun gust.

  2. #2 Comentariu nou

    Buna ziua,
    Unde as putea sa comand si cat ar costa acest tip de scaun.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.