După ce am scris despre lemnul de prun rezultat la livada noastră în urma tăierilor din primăvară, când ne-am apucat de amenajat terenul, azi am ajuns la o problemă reala, eliminarea pentru radacina de copac rămasă pe teren. Fiecare pom, indiferent cât de scurt a fost tăiat tot a lăsat în urmă o rădăcină de copac care incomodează teribil.
Am distrus deja capul de la motocoasa Stihl pe care am folosit-o la tunsul ierbii, după lovirile repetate de aceste rădăcini, ascunse în iarbă. Am omis în primăvară acest aspect, când ar fi fost cel mai bine să continui lucrările și să aduc un buldoexcavator care să scoată afară toate cioatele de copac rămase. Și sunt multe, cel puțin 100, iar acum am ajuns să fiu nevoit să caut metode bune de pus în practică pentru a îndepărta fiecare rădăcină de copac. Să sapi manual în jurul ei este muncă de Sisif și am ajuns să mă bucur nespus că trăim vremuri în care utilajele și sculele electrice ne fac viața mai ușoară. Când mă gândesc la desțelenirile de terenuri de pe la început de veac XX, mă iau fiori doar imaginându-mi cum s-a lucrat manual pentru astfel de lucrări de amenajare a terenului.
Pentru a îndepărta o radacină de copac aveți la dispoziție mai multe variante, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei.
1. Metoda mecanică –
Folosind utilaje sau scule electrice puteți freza, tăia sau excava rădăcina rămasă în pământ. Este nevoie de spațiu de lucru, acces la locul faptei cu utilaje, posibilitatea de a inchiria o freză sau un buldoexcavator echipat pentru acest tip de lucrări, dimensionat pe dimensiunea buturugii. Uneori e posibil ca din cauza dimensiunilor mari să nu se poată folosi nici un fel de utilaj.
Freza operata de un om –
sau cu o freza montata pe un tractor – nu cred ca exista asa ceva in Romania
2. Metoda prin ardere
Dacă folosești focul pentru a distruge o radacina de copac ai nevoie de răbdare și o pregătire destul de atentă. Lemnul arde, e adevărat, în schimb atunci când este ingropat în pământ, șansele cele mai mari sunt să transformi în cenușă doar partea vizibilă a cioatei de lemn, iar dacă îți este îndeajuns, poți folosi această metodă, fără cheltuieli insemnate.
Se poate găuri lemnul și îmbiba cu substanțe inflamabile, dar nu benzină, pentru că veți obține doar un foc de scurtă durată, fără prea mare consum de lemn. Turnați păcură, motorină în cât mai multe găuri, iar pentru un efect mai rapid, acoperiți cu un tub, pentru un efect de coș și alimentați cu aer pentru o ardere mai rapidă. Se poate face foc și cu cărbuni, in schim întreg procesul trebuie supravegheat de un adult și nu trebuie lăsați copii în apropiere.
3. Metoda naturista – descompunerea naturala
Dacă buturuga este enormă sau poziționarea ei nu permite aplicarea unor metode brute, de forță sau ardere, ar trebui să iei în calcul varianta de descompunere naturală a lemnului folosind metode micro în loc de macro. Sporii, ciupercile sau insectele fac treaba singure dar poate dura un timp îndelungat ca radacina de copac să dispară măcinat astfel. Poți în schimb să grăbești acest proces folosind câteva chimicale inofensive.
- Sarea Epsom este de fapt sare amară, se găsește ușor la farmaciile veterinare
- Fertilizatorii pe bază de nitrogen cum este azotatul de potasiu. Este nevoie de apa si de repetarea de mai multe ori a procesului pentru un rezultat bun.
Pentru aplicarea acestei metode se vor da mai multe găuri in buturugă, cât de multe și de mari posibil, se pot face crestături cu drujba sau cu un disc de polizor unghiular, totul cu intenția de a facilita pătrunderea cât mai adâncă a substanțelor în lemn. Nitrogenul absoarbe apa din lemn și e nevoie ca procesul să fie cât mai efervescent posibil. După introducerea prafurilor in toate locurile posibile, se va turna apă și se va acoperi cu pământ. Dacă suplimentar mai acoperiți și cu o folie de plastic pentru a evita deshidratarea soluției, va fi de un real ajutor.
Update 2017 – așa am făcut eu la buturugile de prun si mar de la livada – Buturuga de pom sau copac- metoda naturala de indepartare
Update 2022 – Buturugi de pomi – după 7 ani
Unele recomandări pentru aceaste variante precizează că se poate obține un rezultat complet chiar și în termen de o lună, dar mă îndoiesc de un asemenea optimism. Depinde foarte mult de esenta de lemn de la care provine radacina de copac, de umiditatea solului sau de viteza de dezvoltare a bacteriilor sau ciupercilor.
Se mai poate grăbi acest proces adăugând zahăr pudră pentru a hrăni bacteriile și ciupercile sau se poate chiar presăra pe buturugă material descompus provenit de la o altă buturugă deja putrezită.
Această variantă are marele avantaj că nu afectează solul, evităm apariția unei gropi sau distrugerea altor plante din apropiere. Lemnul va putrezi natural în pământ și efectiv va dispărea. Eu mă gândesc că voi folosi această metodă cel mai des pentru că locațiile buturugilor nu-mi permit accesul cu utilaje și nu îmi doresc să am la final o suprafață cu cratere ca și după bombardament.
Dacă ați trecut prin aceste etape, aștept să-mi scrieți o părere sau o impresie.
Cu drag, de natură.
14 comentarii Adaugă comentariu
pt.eficienta freza atasata la tractor e destul de OK .Exista in Romania cel putin din anii 70, 80 .Am folosit asa ceva acum 10 ani , apoi arat cu o singura brazda apoi discuit,treaba gospodareasca.Cu drag.
eu sunt la inceput cu sculele necesare pentru teren, inclusiv copaci. Acum ma supara o motocoasa Stihl, mai veche, cu motor bun, care pentru o piesa care nu se mai fabrica ma face sa ma gandesc la achizitia uneia noi.
Pentru butucii de lemn ma gandesc sa folosesc un MTZ, care va avea treaba pe teren cu un drum, mai ales ca sunt de diametre mici, de 15-20 cm.
Bun articol Calin, si eu am ceva radacini prin gradina de eliminat si pentru ca e mai greu de intrat cu diverse utilaje am sa incerc metoda stimularii putrezirii.
Referitor la motocoasa, sa-mi zici si mie ce piesa ai nevoie si ce model este, intreb si eu pe la service-urile de Stihl din zona.
ma bucur Dane sa am vesti iar despre tine. Cu motocoasa am rezolvat momentan, piesa e de la un model dinainte de 2001 si se gaseste doar la un pret exorbitant.
Am reparat eu cu un colier de tabla si putina sudura in aluminiu, dar ma bate gandul sa cumpar una noua.
Salut! Am o radacina de la un tei batran..este destul de mare.. as vrea sa stiu de la tine daca ai folosit metoda naturala de eliminare a radacinii prin putrezire, cum a functiobat, in cat timp, si daca dupa aplicarea acestei metode pot sa plantez imediat un nou copac in acel loc. Mulțumesc!
Procesul de descompunere dureaza mai mult sau mai putin in functie de tipul de lemn. Teiul va putrezi mai repede, pentru ca e esenta moale si mai ales daca veti uda des si apoi sa acoperiti cu o folie pentru a se face caldura cu efectul de sera.
Eu nu am mai folosit, pentru ca le-am scos cu buldo radacinile de prun, fiind mai mici.
Salut! Am vazut un articol publicat de dumneavoastra dupa acest comentariu in care spuneti ca totusi ati folosit metoda naturala. Pana la urma a functionat aceasta metoda? A afectat solul in vreun fel? Copacii noi s-au prins?
Multumesc!
Functioneaza cu siguranta, insa e nevoie de timp. Sarea amara nu afecteaza solul, atata vreme cat permite dezvoltarea bacteriilor.
Superb. Multumim pentru sfaturi.
Abia astept sa le pun in aplicare.
Am o radacina uriasa de paulownia si 4-5 radacini uriase, am facut crestaturi asta toamna cand am taiat copacul , am pus 10 l de motorina in gauri, saramura de sare , Ce sa mai pun si cam in cat timp vor putrezi radacinile care imi ocupa jumate din gradina de legume, ma poate ajuta cineva cu o parere, un sfat. Multumesc.
Paulownia secatuieste pamantul de minerale, de aceea creste atat de repede. Este radacina pivotanta si se scapa foarte greu de ea, cel mai bine este excavata cu un Buldo-excavator
Salut,
Nu e tocmai adevarat, asa am citit si eu ca e pivotanta, dar de fapt e mai rau ca bradul din anul 5 incolo. Se intinde foarte agresiv in lateral si are o forta uriasa, mi-a ridicat terasa de beton, a spart fundatie de gard cu fier beton in ea la 60cm adincime.
Din pacate am convins si 3 prieteni sa puna si ei paulownia si unuia i-a spart canalizarea (va dati seama ce deranj …).
Morala: e foarte stricacioasa, nu puneti in curte unde aveti tevi, canale, cabluri etc.: vi le face praf pe o raza de 5-6 metri (asa e la mine, dar eu stiu ce poate face la virsta mai mare?)
O sa incerc cu sare amara si zahar pudra in gauri.
revin la primavara cu update, mersi.
La cimitir, acolo unde am părinții, există chiar pe colțul mormântului un tei cam de 40 cm grosime. Din cauza acestuia nu pot să fac rama de beton, iar preotul a spus că nu are treabă cu problema asta.
Ce ar trebui să fac ca acest tei să de usuce pe picior in timp ff scurt?
Mulțumesc!
taiatul cojii de-a roata trunchiului, pe o latime de 20 de cm, ca o banda. eventual clor turnat la radacina. Nu imi face deloc placere sa imaginez idei de omorat un copac. Nu stiu de ce nu-l taiati, pur si simplu. Incepeti cu coroana, apoi coborati pe trunchi.