Resursele de lemn sunt limitate. Discuțiile privind protejarea pădurilor de tăierile ilegale sau cele legate de plecarea lemnului nostru la export au fost foarte multe. Într-o drumeție către Vârful Igniș din Maramureș, am remarcat pe marginea drumului prin pădure puieți de molid proaspăt plantați. Mai demult, într-o vizită în timpul verii în Munții Retezat, am văzut pe pista de ski pui de brazi proaspăt răsăriți. Mi-a dat seama atunci că natura se îngrijește de ea și se regenerează, dacă o lasă omul. Dar omul, încă n-a învățat să lucreze cu ea, nu împotriva ei. Avem noi orgoliul de ființe care se cred superioare pentru că facem, și astfel, lucrăm după cum ne duce capul.
Nu vrem să părem ipocriți. Acesta este un blog despre produse din lemn. Pentru a le face, e clar că lemnul trebuie tăiat, pe cât e de clar că îi trebuie ani de zile să crească din nou. Stejarul, de exemplu, trăiește până la 600 de ani, știați asta? 600 de ani… Dacă-i culegeți ghinda și o plantați toamna la o adâncime de 4 până la 6 cm în pământ, primăvara poate răsare.
Bănuiesc că ați înțeles către ce direcție mă îndrept cu acest articol. Să plantăm! Călin plantează afini la livadă, părinții și bunicii mei au plantat pomi fructiferi pe terenurile din proprietatea lor. Verișorii mei au învățat să altoiască. Priviți cum se face!
Există metode să răsplătim natura pentru câte ne oferă ea, să protejăm resursele de lemn. Sigur, nu vă recomand să vă apucați de plantat prin pădure copaci, e posibil, în funcție de cine e proprietarul ei, să aveți probleme. Însă v-aș recomanda să fiți atenți prin drumeții, să îngrijiți pădurea, să vă învățați copiii să facă la fel, să dați share unor astfel de articole. Trebuie să ne oprim din a lua lucrurile de-a gata și să contribuim activ la păstrarea lor. E viața și sănătatea noastră în joc!