Sculptori români … contemporani nouă – artă cu motofierăstrăul

Sculptori români

Spun sculptori români și mă gândesc la ideea de contemporanitate care de regulă duce la o percepție scăzută calitativ a muncii unor artiști. Cred că Brâncuși, pe vremea lui, trăia sentimente similare, fiind apreciat diferit în Franța și în România. N-au vrut gratis ceea ce a creeat el, acum n-au bani să le cumpere. Sigur că o comparație este departe de a fi similară, azi, poate peste 60 de ani, piese creeate de sculptori români ca și Gabi Rizea sau Ionuț Hodor vor fi apreciate și vor valora bani mulți. Mai știu eu unul ce picta și-a rămas într-o ureche, sărac lipit pământului.

Debitarea grosieră cu drujba este uneori privită circumspect, poate pare mai puțin artistică, dar vă asigur că și oamenii ăștia țin în mână dalta și ciocanul și le mânuiesc cu reală pricepere.

Sunt doi sculptori români pe care îi urmăresc constant, deși nu sunt conștienți că ei și-au atribuit această denumire în mod oficial.

Gabi Rizea si Ionut Hodor - Sculptori români
Ionut Hodor și Gabi Rizea – nu se pot abține nici iarna

Despre Ionuț Hodor am mai scris, este cel căruia i-am fost ucenic la Bârsana, în prima și singura zi când m-am apropiat de sculptură – Sculptura in lemn – primii pași lângă un meșter din Bârsana. Alături de alți pasionați de sculptura lemnului s-au întâlnit la Pensiunea Cerna, de la Vaideeni și le-am prezentat munca în câteva rânduri : Sculptura in lemn cu drujba – Festivalul de la Cerna este în desfășurare sau Festivalul sculptorilor cu drujba editia a II-a – Pensiunea Cerna

Recent am prins câteva imagini trimise de Ionuț despre un leagăn inedit, cu stâlpii din trunchiuri de stejar sculptat și cred că rezultatul final va fi spectaculos.

Sculptori români
Sculptură făcută de Ionut Hodor și Adrian Voican

Apoi m-am uitat la Gabi Rizea pe pagina de Facebook și l-am surprins după o perioadă lungă cu foarte multe piese frumoase.Găsiți mai jos chiar un dac, din lemn fosilizat, eu am văzut așa ceva la Baia Mare, stejar cu diametru de 130 cm, scos din albia Someșului.

Sculptori români
in timpul lucrului – Gabi Rizea
lupul dacic - dracon 3 m
lupul dacic – dracon 3 m

Sunt lucrări inedite, autentice, UNICATE, extrem de realiste și arată că vremea încercărilor a trecut. Așa cum nici Stradivarius n-a mai produs viorile cu sunetul cel mai reușit spre sfârșitul perioadei active, cred că și acești doi sculptori români sunt într-o perioadă de maximă capacitate creativă. Acum apare ce-i mai bun și frumos, din vocație completată cu experiență și pricepere dobândită din practică.

Dacă nepotul tău va avea pe undeva o piesă achiziționată de bunicul sau bunica, de la un sculptor de demult, de pe la începuturile secolului XXI, pe care o va vinde cu valoarea de azi a unei mașini de lux, să nu te miri.

Eu sunt încrezător, sunt oameni buni, cu har.

inainte de sculptură - Gabi Rizea
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Foatre frumoase rezultate, cred ca sunt impresionante lucrarile.
    Imaginile nu spun chiat totul dar te fac sa iti doresti vizionarea lucrarilor si apropierea fizica de ele.
    Spor la treaba creatorilor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.