Sindrila – traducerea din germana a cuvântului schindel

Sindrila

Astăzi, dacă cineva mai face diferențe între naționalități pe bază de granițe, comite o greșeală mare. Singura diferență între oamenii din zone diferite ale lumii, este cea de limbă și aici se pare că există o tendință de omogenizare foarte mare. Citeam zilele trecute un articol despre originea de bază a limbii latine care de fapt ar proveni din limba vorbită de daci, și nu invers. În Maramureșul nostru am realizat că multe cuvinte folosite sunt maghiare sau germane, dar fac parte din limba română vorbită la nivel general de o masă mare de oameni. Vacile îmnțeleg doar maghiară și germană, pentru comenzile de a se da la o parte sau de a merge inapoi. Nu le reproduc aici, sunt sigur că nu există o variantă scrisă a șirului de litere. Țuruc – zurück îi indică oricărui cal de caruță să meargă înapoi.

Pe aceeași idee, schindel sau șindrilă au același înțeles și pentru români și pentru nemți. Scindula ar fi fost originalul în latină sau skilja în dialectele nordice, toate însemnând lemn spintecat/scindat. Filmulețul de mai jos, găsit aiurea pe Youtube, cu un număr relativ scăzut de vizualizări a fost  pentru mine o revelatie în ceea ce privește pașii pentru fabricarea șindrilei din lemn de brad, în mod tradițional, folosind doar scule de mână. Filmulețul are subtitrare în limba germană, dar este 90 % film mut. Nici nu ar fi prea multe de spus, ceea ce contează este îndemânarea.

Jupanesti AG.bislemn.acoperis sindrilaHolșurub/Diblu și Holzschrauben/Dübel sunt un alt exemplu, nici nu cred că cineva din România știe să îi spună surubului din metal cu filet pentru lemn sau diblului.

Meșterii sunt sloveni, oameni de munte, dacă veți urmări cu atenție veți vedea că mâinile lor sunt muncite și un deget lipsă nu este de mirare pentru nici un lemnar/tâmplar.

Am remarcat seninătatea de pe figurile lor, liniștea care caracterizează starea sufletească a unui om împăcat și mulțumit de munca și viața sa. Munca este grea, obositoare adică, dar se vede clar că știu ce au de făcut, se pricep, muncesc cumpătat, într-un ritm constant. Fac ceea ce fac de o viață, stăpânesc meșteșugul și câștigă bani dintr-o îndeletnicire care la un moment dat părea arhaică dar azi e reînviată și apreciată. Consider că acest mod de exploatare a pădurii pune lemnul în valoare, îl încarcă de valoare și sens, iar timpul pentru care întreaga construcție de lemn este destinat să dăinuiască, trece liniștit de un secol.

procesul manual de fabricare - sindrila

Toți cei ce iubesc lemnul sunt sigur că vor găsi acest filmuleț încântător, eu m-am bucurat de el mai mult decât de un top box-office de la Hollywood.

Căutați online despre sindrilă sunt foarte mulți care fabrică și montează acoperișuri din lemn acoperite cu alternativa tradițională a țiglelor de cărămidă. Aici lemnul ne place și lemn vom lăuda.

Câteva date despre sindrila

  • lungime intre 30 si 80 cm
  • latime intre 7 si 15 cm
  • grosime de 1,5-2 cm
  • numar de buc /mp – intre 12-45, depinde de dimensiuni
  • pret – de la 0,6 -4 lei/buc, in functie de material si dimensiuni

Cu drag, de mâini pricepute și minte hodinită.

Sindrila
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.