Un Sound Diffuser nu se traduce simplu prin difuzor de sunet. Ar fi impropriu, oricine s-ar gândi la un element activ cu membrană și magnet.
Dacă n-ați văzut vreunul până acum înseamnă că nu ați vizitat spațiul sacru al unui audiofil. Trebuie să acceptăm cu toții că nu toată lumea se ocupă doar de servici, copii, vacanță și participat la nunți și botezuri. Unii oameni au timp suficient ca să se aventureze adânc în pasiuni ce le consumă energie, timp și mai ales bani. Am de-a face cu mulți oameni, zi de zi. Printre contactele mele sunt persoane care vor masa cu blat gri și picioare roșii. Picioarele și le vopsește singur, nu risc să fac diferență de ton. Am livrat mese albe sau negre dar și verde mentă. În privința lemnului nu am mers mai departe cu excentricitățile.
Când veți da cu ochii de un astfel de mozaic din lemn pe un perete de încăpere poate vă veți aminti că ați citit pe StejarMasiv.ro despre un Sound Diffuser și s-ar putea să sclipiți cu inteligență în remarca ce-l va face să tremure de bucurie pe proprietar – Este Skyline, nu Quadratic, așa e?
Sound Diffuser din lemn
Succesul este garantat, deja veți fi bănuit că rădăcina pătrată a scorului de la testul IQ se scrie cu două cifre. Veți continua discuția despre lemn, iar audiofilul din fața dvs va deschide încă două ecluze spre sufletul lui.
Cu un pic de pricepere și ceva ore de studiat, în cazul în care sunteți un tâmplar mediu, puteți face o surpriză de proporții cu un cadou neașteptat cuiva care are urechile atât de fine încât să poată percepe diferența sunetului într-o cameră care are un Sound Diffuser sau doar pereții goi. Teoria spune că sunetul natural ajunge către ciocănel și nicovală reflectat din multe suprafețe și de aceea are o profunzime aparte, diferită de sunetul sec reflectat din cele 6 planuri ale unei camere. Drept urmare este imperios necesar ca în cameră să construim o structură care reproduce naturalețea sunetului, defazându-l imperceptibil, dar cu impact colosal pentru o audiție în condiții cât de cât decente.
Eu am zâmbit, doar din lemn se poate face așa ceva, era evident.
Ca să exemplific mai clar o cameră de audiții cu pretenții trebuie musai să arate așa:
Sau așa:
E drept că în imaginile de mai sus vorbim de Sound Diffuser Quadratic. A, nimic complicat, doar ceva matematică legată de numerele prime, de regulă 13, multiplicarea frecvențelor și amplificarea lor în funcție de dispunerea pe verticală sau orizontala a unor cavități de tip jgheab, realizate evident din lemn, într-o succesiune natural stabilită.
Resurse pentru cei ce vor mai multe : Acousticfields.com, SoundFly.com sau Gikacoustics.eu
Eu am pornit incursiunea de documentare de pe Instructable.com. Partea faină este că poți convinge doamna sufletului tău că toată nebunia și orele petrecute în atelier sau alături de un tâmplar au ca scop înfrumusețarea cuibului. Poți să-i spui lambriu modern, Art Wall dacă e pe engleză … nu trebuie să știe că ai un Sound Diffuser mascat sub opera de artă contemporană.
S-aveți grijă, nu toate tablourile din lemn vă ajută. Dacă mâine găsiți pe peretele opus un panou ca și cel de mai jos să știți că este panou absorbant, anulează efortul vostru de mai înainte. Dacă doamna l-a cumpărat și zâmbește … problema este profundă, trebuie jucat murdar, ca între oameni inteligenți.
N-am găsit încă decât imagini, dar dacă sapi mai adânc în netul ăsta mare vei găsi și softuri de proiectare pentru variantele de Skyliner și Quadratic. Fiecare segment este multiplu 0x, 1x, 2x, 3x sau 4x de 5 cm dintr-un bloc de lemn cu secțiunea de 5 cm x 5 cm. Să știi că este mult lemn acolo. Greutatea finala va trebui susținută pe ceva super solid.
Nu știu dacă cei de la Meze fac teste cu sunet provenit din camere cu panouri acustice, ca să-și calibreze căștile, dar vă reamintesc că la ei – băimăreni de-ai mei – găsiți Top of Premium în materie de sunet.
Găsiți pe Muziker.ro Sound Diffuser d-astea, dar nu știți de la mine.
Să ne-auzim cu bine și de bine, sănătoși să fim!