Șpaleți la ferestre în exterior – 2 în 1 -termoizolație în structură

șpaleți termoizolați

În terminologia construcțiilor șpaleți înseamnă cadrul interior și exterior al golurilor de montaj a geamurilor, mai puțin partea inferioară care se numește glaf. Când construiești aceste părți din casa ta, pot consuma bani într-un cuantum pe care puțini îl prevăd, ori pot trece neobservate, așa – le face meșterul cum știe el. Opțiunile în general privitor la partea laterală și superioară a ferestrelor se lasă și nedecorată și mai ales puțin izolată.

Cei care azi consiliază în construcții, indiferent de specialitate, acordă puțină atenție montajului ferestrelor și finisării pentru șpaleți. Ferestrele se montează înaintea închiderii termoizolației exterioare. Pavatexul este tencuibil și l-am montat în așa fel încât doar după ce a fost gata prin cu șpaleți cadrul tocului a venit rândul tencuielii exterioare. Un pont – se insuflă celuloza înainte de tencuiala exterioara, nu după, pentru a nu bomba planul panourilor și pentru a evita fisurarea tencuielii.

Montatorii de ferestre fac, în teorie, o termoizolare între cadrul de montaj și tocul ferestrei folosind spumă de montaj. Apoi vine cel care se ocupă de tencuieli, interioare și exterioare și monteaza cel mult un profil de etanșare din PVC la partea de exterior și cu asta – basta.

Pavatex gata
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 23

Am cerut firmei care m-a montat ferestrele – profil Salamander BlueEvolution 92, cu pachet de 3 sticle de 52 mm să monteze ferestrele cu folii lipite în cant la interior, bandă precomprimată și solbanc Triotherm dedicat profilului Salamander în locul unui solbanc de PVC. La birou am bătut palma, în practică, la montaj, s-a omis la o parte din ferestre cerința mea, și a trebuit să supraveghez individual, să fie făcut ca la carte. Echipa de montaj urmărea cu precădere să termine repede.

placi de pavatex suport copertina șpaleți
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 24

Am decis să fac singur toată manopera la șpaleți, ca să mă asigur de etanșeizare. Pentru că la casa noastră pereții sunt pe structură din lemn, iar exteriorul este din plăci Pavatex – despre care am scris Lucrări din șantier … pe sărite și Steico Flex 036 sub Pavatex Isolair Multi – 2 branduri – am păstrat resturile rezultate din debitare ca să închid șpaleții exteriori cu 4 cm de PAVATEX, peste tocul ferestrelor și ușilor.

Șpaleți exteriori din Pavatex

Pavatex cu adeziv și banda precomprimata
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 25
șpaleți montati
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 26
final de tenculaia decorativa
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 27
șpaleți termoizolatori cu tencuiala decorativa
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 28

Așadar, pe cantul exterior al ferestrelor, în mare parte avem bandă precomprimată pe care am acoperit-o cu o fâșie de Pavatex de 4 cm grosime, lipită cu adeziv poliuretanic și fixată mecanic cu câteva holzsuruburi. Pe această fâșie am lipit din nou bandă precomprimată ca să facă contact cu tocul ferestrei și am alcătuit astfel suportul de șpaleți care ulterior a fost tencuit. Am montat înaintea stratului suport pentru tencuiala decorativă și profil de etanșare din PVC, astfel încât cred și sper că nu există punte termică pe tot conturul ferestrei. Glafurile au fost montate înaintea acestor șpaleți și am dimensionat totul în așa fel încât la final, orice picur de apă s-ar prelinge direct pe glaful de aluminiu exterior.

Sigur că s-au îngustat semnificativ părțile vizibile ale ferestrelor la exterior, dar este de unde. Nu e complet curățat tocul după tencuială, nu știu ce ne-am fi făcut fără folia lichidă de protecție.

Mi-ar place să montez și niște ancadramente, deocamdată casa e parcă teleportată din țările nordice, cu minim de estetică, doar linii drepte și un aspect curat. Simțim că e nevoie de un pic mai mult, să dăm personalitate și o înfățișare după visele noastre. Ancadramentele nu vor fi afectate de șpaleți vreau varianta aplicată, gata tencuită.

Sper să vi se pară relevante imaginile de mai sus, vă pot confirma că avem parte de confort, după 2 luni de iarnă cu costuri pe care nici măcar nu le-am fi visat. Pentru luna ianuarie s-au consumat cca 300 de kg de lemn în sobă și 10 mc de gaz pentru ACM. Panourile solare termice au contribuit semnificativ, în zilele cu soare am avut 60 de grade sus și 30-35 de grade la apa din puffer care a circulat natural în caloriferele din băi și bateria apă/aer de la ventilație. Ahh … ventilația este cireașa de pe tort în toată uzina care deservește această casă. Un vis … 0,5 kWh pe zi, consum mediu. Mișcă între 100 și 300 de mc/h în funcție de cele 8 programe zilnice.

Și cred că minunea a început de la șpaleți, alături de celuloza din pereți acoperiș și tavanul etajului, la etanșarea foliei, la fiecare detaliu care contribuie pasiv la izolația casei.

catalog online www.mobelamadeus.ro
Șpaleți la ferestre în exterior - 2 în 1 -termoizolație în structură 29
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.