Stejarul dăruit de Macron pentru Trump s-a uscat

stejarul francez de la Casa Alba

În 2018 președintele Macron dăruia administrației Trump stejarul provenit din pădurile franceze cu numele Belleau Wood, pe care l-au plantat împreună ca simbol al prieteniei dintre cele două națiuni în curtea Casei Albe. Poze, pupături, primele doamne pe tocuri alături de cei doi soți, fotografii presă, simbolistică … tot tacâmul.

stejarul francez de la Casa Alba

Anul ăsta, stejarul s-a uscat și a fost pus în carantină, nu am idee cum poate fi asta, poate au construit o cupolă peste el. Chipurile intenția este de a opri transmiterea unor boli purtate de stejarul cadorisit de francezi, ca să nu infecteze copacii americani sănătoși.

Sunt cam 130 de ani de când franța a mai făcut cadou Americii cel mai cunoscut simbol – Statuia Libertății. Erau vremuri pe când se trimiteau cu vaporul cadourile, anul trecut Macron a dus stejarul în cala avionului. Un vas cu aburi pe nume Isère a dus statuia de 93 de m în portul New York. Greutatea ei este de peste 200 de tone și a fost imaginată de Frédéric Auguste Bartholdi, cu ajutorul lui Gustave Eiffel. Da, cel cu turnul …

Nu se pune la cadouri french fries sau french kiss, cu toate că soldații americani au o contribuție decisivă la importurile de plăceri franțuzești. Poate că o nouă colaborare intensă ca acum 70 de ani va mai găsi ceva de importat din Franța.

Poate merită menționat alt fapt mai important decât stejarul de anul trecut: Napoleon a vândut Statelor Unite orașul New Orleans cu 15 milioane de doalri, pentru a evita ocupația britanică, acum ceva vreme. Generalul Lafayette este un erou francez ce a jucat un rol important în Războiul de Independență, drept urmare, piața de vis-a-vis de Casa Albă plus sute de străzi din SUA îi poartă numele. Informațiile privin din această sursă.

Veți spune că sunt detalii, desigur, istoria comună a celor două mari națiuni implică mai multe evenimente decât stejarul și ceva celebrități.

stejarul francez de la Casa Alba

Președintele Macron a cerut să nu se facă speculații privitor la simbolistica decesului prematur de care a suferit stejarul și a promis că-l va înlocui cu altul, pentru continuitatea intenției.

stejarul francez de la Casa Alba

Doar ca să știți …

stejarul francez de la Casa Alba
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.