Stocarea energiei folosind apă și gravitația

stocarea energiei cu apa

2023 va fi anul marilor instalări de panouri fotovoltaice din România însă problema reală este stocarea energiei, nu producerea ei.

Pe lângă faptul că am mari îndoieli că sistemul nostru energetic va face față valului de prosumatori sunt preocupat de faptul că statul alături de băieții deștepți din energie se vor îngriji și vor oferi conform legii de anul trecut și conectarea la rețele și gratuit kw-ul produs vara către consumator iarna, când are nevoie de el, așa, pur și simplu. Chiar? Am devenit fair-play, corecți și administrația statului funcționează ireproșabil fără să băgăm de seamă?

Pentru asta ar trebui sa avem industrii care să duduie vara și să doarmă iarna, ca să nu ne punem problema cu stocarea energiei excesive. Că nu prea văd ce va face sistemul energetic cu atâta curent pe timp de vară. Știu că la un moment dat Germania plătea Austriei să preia din rețea surplusul de energie produs de prea multe sisteme ce erau scump de oprit.

Stocarea energiei electrice în baterii nu va fi soluția caselor nZEB sau pentru casa pasivă. Țin minte că un Tesla PowerWall era acum ceva vreme 5.000 de dolari, acum s-a făcut 15.000, că deh, toate au crescut. Pentru puriștii care vor energie verde și ecologie și poluare inexistentă e necesar de amintit cât de mult poluează să produci celulele din acumulatori.

Soluția stocării energiei regenerabile, că nu e soare și nici vânt tot timpul, îmi place să cred că va fi pe bază hidro-gravitațională.

Stocarea energiei folosind apa și gravitația

Electricity NextGenPumpedHydrostorage
Stocarea energiei folosind apă și gravitația 12

Simplu, iei apa de jos, o duci sus cu o pompă electrică ziua, sau când bate vântul. În lipsa lor, golești gravitațional rezervorul superior și inversezi motorul să meargă ca dinam. Tadam!!!

Sau, pentru că nu toate orașele sunt la munte, să ai diferență de nivel, se poate construi așa ceva:

Oricare variantă, și sunt multe, e bună, atâta vreme cât e pusă în practică. De asta mă îndoiesc eu și cred că această coridă a panourilor solare va fi doar o bulă economică, taxe pe echipamente și salarii și un mare CRASH a sistemului național.

Demonstrația tipului ăsta, care și-a montat un butoi pe acoperiș este elocventă. Nu e ceva funcțional cu eficiență, e ceva demonstrativ.

Alte nații bagă bani în cercetare și au soluții foarte diverse pentru stocarea energiei … verzi. Adaptate specificului lor geografic, ca resurse naturale, ca eficiență. Vezi despre bateriile pe bază de aer comprimat sau nisip, sunt deja prototipuri funcționale.

Eu sunt sceptic la soluțiile importate, fără să ne batem capul, ce avem, cu ce putem defila și ce merge la noi. Parcă vindem costume de baie la eschimoși.

1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

1 comentariu Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Se poate si fara aceste asa zise energii ‘verzi’…
    Avem oameni de valoare, inventatori cu solutii viabile si sustenabile…
    https://www.youtube.com/watch?v=KG-DjnmRNl8&list=PL9vVeTG17qfb6NX5AhDIBn_ZK2MKFVbYa&index=4&t=88s
    Acesta este un exemplu, prea putin popularizat si din pacate nesustinut de autoritati – nimic nou aici – insa din fericire un roman adevarat!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.