Straturi înălțate – din lemn, pentru grădini urbane

Din lemn, fără pretenții de prelucrare sau calitate, cu puțină meștereală se pot face straturi înălțate

straturi înălțate

Se poate ca o imagine să fie tot ce trebuie să vezi ca să ai o revelație, să vrei să faci și să te întrebi de ce nu au toate casele straturi înălțate, pe la noi?

straturi înălțate

Autoconsumul este o problemă reală pentru economie. Nu aduce taxe, nu se mișcă tirurile, nu suntem la discreția celor ce ne vând alimente stropite, apoi medicamente, apoi asigurări de sănătate și costume de brad. Ok, sicriu vom avea toți, nu e nici o scofală, putem privi treaba asta haios, ca bunicii care depozitau porumb în podul casei sau ca tipul ce l-a imaginat demontabil și apoi ușor de asamblat când e cazul – Sicriu care se pastreaza pana la utilizare sub forma unui raft de carti

Revin la straturi înălțate, adică raised beds, pentru cei ce citesc presă de limbă străină. Imaginea este din Austria, vara asta am văzut cu alți ochi țara pârtiilor de vis, circulând pe Sudbahn de două ori. Nu știu ce fac oamenii ăia de arată toate dealurile îngrijite, cum trăiesc atât de răsfirați și totuși dau la număr cât noi pe o țară mult mai puțin întinsă și cu stânci din belșug.

O singură fotografie, făcută de mine printr-un gard – mai mult simbol, nu împrejmuire fortificată. 2 straturi înălțate și o leacă de grădină. Cât să culeagă omul ceva proaspăt, mă gândesc că nu apucă roșia să știe că a devenit salată din clipa în care o desprinde de pe plantă.

Pavajul e și la noi disponibil, mai ieftin ca la ei. Am fost și am văzut, nu prea ne plac prețurile. Familia mea e atipică, nu am fost în parc de distracții, în schimb am bântuit vreo 2 ore prin Landring, făcând planuri cu băiatul cel mare cum nu ne-ar ajunge 10.000 de euro și o remorcă să luăm tot ce ne place. Rafturile arată mai bine ca site-ul online.

Am luat totuși ceva, o mașină de strâns frunze de la Gardena.

Gardena

La anul îmi fac straturi înălțate permanente în grădină, așa, ca astea austriece, la 80 de cm, să nu mai stau ciuci la morcovi. Am două stive de deșeuri din lemn în urma demolărilor din primăvară și recuperez tot ce pot.

De vă place pământul, să citiți și Sărută pământul – Kiss the Ground

Trai bun, cu cine vă încălziți sufletul!

catalog mobila din stejar masiv Mobel Amadeus
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Admirabil tot

 2. #2 Comentariu nou

  La 80cm inaltime este cam mult, ai de pus mult pamant in ele si presiunea asupra peretilor este mare. Eu am facut 5 in gradina inaltate la 40cm si este suficent sa poti sa te asezi pe maginea lor ca si pe un scaunel. Ca si dimensiuni trebuie tinut cont pana unde ajungi cand stai pe maringe, dupa mai multe incercari pentru mine idealul a fost de 125cm latime si lungime cat iti incape. Tine cont de distanta intre ele, trebuie sa poti intra cu roaba sa duci material (pamant) cand le umpli si anual cand le pregatesti pentru plantat.

  Daca vrei ceva mai multe detalii poti sa ma contactezi.

  • #3 Comentariu nou

   Este foarte corecta remarca. Cu greu am umplut doua volume mult mai mici, pământ bun, doar din compost, pentru care trebuie mult așteptat.
   Trai bun, cu cine va încălzește sufletul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.