Am prins zilele acestea un reportaj TV despre acest procedeu de exploatare lemnoasă și sper că reproducându-i conținul aici să atragem atenția asupra părții ecologice din procedeul de recoltare a materiei lemnoase aflate în pădurile inundate. Faptul că se specifică că valoarea lemnului crește și de 3 ori este oarecum inaplicabil României, pentru că având în vedere dezastrul ecologic al pădurilor exploatate în nesimțire cu acord politic, m-ar mira ca cineva să fie dispus să scoată mai mulți bani din buzunar doar pentru a evita risipa care se face. Pentru asta e nevoie de conștiință și de intenție de prezervare a bogăției naturale, e și cazul Germaniei care preferă să cumpere din afara țării pentru a evita tăierea propriilor păduri.
Într-o discuție cu mai mulți șoferi de TIR care ne livrau containere cu cabluri am aflat că aceste containere, odată golite, ajung de regulă să fie încărcate înainte de a pleca iar spre China cu bușteni din pădurile noastre. Sunt multe localități unde primarul, pădurarul și omul chinez pășesc alături și aleg din pădure copacii care urmează a fi doborâți pentru a lua calea mării. Sunt situații pe care șoferii mi le-au relatat, din cele văzute cu proprii lor ochi și care s-au verificat prin similitudinea poveștilor a mai mulți șoferi diferiți. Ecologie de dragul țării în defavoarea banilor din propriul buzunar nu vom vedea repede pe plaiuri mioritice. Aaaa … am ajuns să îi întreb pe șoferi despre asta, pornind de la dârele lăsate pe containere metalice, de parcă Godzilla le-ar fi zgâriat din interior. Erau urmele lăsate de bușteni la încărcare, așa că dacă veți vedea containere cu astfel de urme pe șoselele noastre să știți de unde provin.
Revenind la pădurile subacvatice, reprezentanții companiei Triton, producătorul batiscafului SAWFISH, susțin că există pe planetă peste 250 de milioane de trunchiuri de copaci sub ape, în baraje sau lacuri inundate de om. Cumva, n-am idee cum, lemnul rămâne intact, neputrezit, sub apă, după ce copacul moare. Evident că este îmbibat și nu mai plutește singur, dar SAWFISH este dotat cu saci gonflabili care se atașează de trunchi înainte de a fi tăiați de pe fundul apei. Astfel, trunchiul este ridicat la suprafață și recuperat cu șalupe.
Utilajul este coordonat de la distanță, fiind comandat prin cablu și ghidat cu ajutorul camerelor de luat vederi.
Interesant, de admirat aș zice. Oare avem și noi ceva similar cu padurile scufundate? Cred că prin zona Banatului știam despre un lac care are chiar și un sat pe fundul lui.