Un atelier care curbează lemnul

mobila din lemn curbat Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald

N-am avut idee unde și în câte locuri mă va purta călătoria cu blogul www.stejarmasiv.ro, apărut aproape dintr-o joacă acum aproape 3 ani. Atunci am început să scriu pe blog pentru a promova produsele din lemn pe care le fabricam la Baia Mare, dar mi-am dat seama repede că e desuet și plictisitor să te lauzi de unul singur, plus că subiectele interne se epuizau repede și aș fi rămas fără subiectul discuției. Am convenit cu Irina să lărgim aria până la lemn în accepțiunea generală, tot ce are legătură cu lemnul, masiv să fie.

Drumul parcurs alături de stejarmasiv.ro este o experiență de viață până în acest moment și mă bucur de toate emoțiile generate de implicarea alături de lemn generate de contactele cu oamenii. Lemnul apropie oamenii, am cunoscut personal mulți oameni dintre cei care s-au hotărât să achiziționeze piese produse de noi sau de colaboratorii noștri, uneori m-am implicat în proiecte dintre cele mai atipice și apoi fie am exaltat de bucurie, fie am regretat. Totuși, din fiecare am învățat ceva. Cred foarte mult în respectarea cuvântului dat, în onestitate, în faptul că ceea ce emani în univers ți se întoarce înapoi. Mă consum atunci când nu pot să respect un termen, deși se întâmplă rar, dar producția este un domeniu care depinde de foarte mulți factori și nu poți întotdeauna să prevezi și să contracarezi toate situațiile și impedimentele care apar. Cu lemnul lucrează oameni, oamenii au fiecare particularitățile lor, toate trebuie să conlucreze pentru a obține un rezultat final. Mă bucur că în general primesc înțelegere și caut să comunic totul cât se poate de transparent, fie că e de bine sau nu.

mobila din lemn curbat - atelier
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald

Într-un drum în județul Arad am ajuns să văd cum se fabrică lemnul curbat, iar meșterul care a păstrat această îndeletnicire și o profesează mai departe, provenind dintre foștii angajați ai fabricii de scaune de la Pâncota, dă de lucru la câțiva oameni într-o locație și într-o industrie unde determinarea este factorul principal. Lemnul trebuie aburit, sub presiune, pentru a deveni maleabil. apoi, pentru fiecare curbă sau îndoitură pe care vrei să i-o conferi lemnului trebuie confecționată o matriță metalică și folosind o presă, lemnul este forțat să ia forma metalului. Ulterior, lemnul este uscat lent, pentru a păstra acea formă.

mobila din lemn curbat - atelier
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald
mobila din lemn curbat - atelier
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald

Este o diferență uriașă între piesele confecționate din placaje stratificate lipite curbat și piesele din lemn masiv curbate. Lemnul masiv are uniformitate pe fibră, nu are diferențe de coloratură, iar estetica este cea care câștigă net. Se folosesc ulterior utilaje pentru șlefuirea lui, pe curbe, proces făcut manual, ceea ce necesită calificare și aplecare asupra procesului în sine. Am întâlnit acolo, într-un atelier situat în curtea unei case, oameni fermecați de ceea ce fac, un grup mic, unit, care privesc viața nu ca un șir de probleme, ci ca un șir de provocări. Multe dintre scule sau utilaje și le-au confecționat ei, adaptate nevoilor directe. Rezultatul muncii lor este apreciat iar colaborarea necunoscută publicului larg, cu branduri foarte mari, duce munca lor în casele celor care apreciază lemnul, fără a ști povestea din spatele mobilei pe care o dețin. Această poveste este de multe ori subiectul articolelor scrise aici, un fel How is Made autohton.

atelier mobila din lemn curbat
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald
atelier mobila din lemn curbat
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald
atelier mobila din lemn curbat
Mobila fabricata din elemente de lemn curbat la cald

Mulțumim pentru Mustoasa de Mădăras cu care ne-ați întâmpinat, e fabuloasă, a primit aprecieri unanime.

Știu sigur că există în toată țara asta românească piese ale unui puzzle uriaș în ceea ce privește mobila, iar puterea acestei industrii, de a renaște la cote inimaginabile, stă în fiecare mic atelier unde oamenii care știu și fac ceva legat de segmenul mobilei, fac asta din dorința de a valorifica ceva din specializarea lor anterioară și se pricep să o facă. Mi-aș dori să îi fac să se lege, să intre în contact, să colaboreze mai mult, pentru ca să poată crește și să se dezvolte. Acum mi se pare un vis, o intenție fără contur clar, dar sper ca timpul să îmi arate cum și ce trebuie făcut.

Cu drag, de oameni pricepuți.

mobila din lemn curbat
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Buna ziua,

    ne puteti spune si unde este acest atelier ? De lucruri rare e bine sa stii.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.