Toaletarea copacilor între abuz și necesitate

toaletarea copacilor

Nu este început de primăvară fără indignare publică legată de toaletarea copacilor. Rețeta este aceiași, articole de ziar, poze adăugate pe social media, știri la TV și probabil, câte un lucrător stradal agresat mental de cei care trec pe stradă și-l văd măcelărind copacii.

Dacă ați avut contact cu viața de la țară, știți că toaletarea copacilor primăvara e lege. Vița de vie trece prin același proces. Faptul că un copac e fără frunze, ajută la observarea mai clară a sa, lucru care favorizează tunderea sau tăierea crengilor. Sfârșitul de iarnă este un moment bun pentru acest proces, copacii aflându-se într-o perioadă de odihnă, iar ‘rănile’ care pot să apară sunt mai puțin expuse la dăunători.

toaletarea copacilor

Citește și: Conteaza ce respiri – din nou

Dar ce face omul în curtea sa nu ne privește pe noi. Problemele legate de toaletarea copacilor apar în comunitățile mari, la nivelul orașelor, iar publicul e împărțit în două sau în trei grupe: cei care nu vor să vadă copacii tăiați, cei care vor și cei care nu au nicio părere. Spațiile verzi contribuie masiv la sănătatea noastră și, deși la nivel mental toți știm asta, în momentul în care avem în fața blocului un copac care ne ține umbră când noi am vrea să avem lumină, prima soluție găsită e tăierea. Există regulamente privind toaletarea, regulamente pe care serviciile publice de ambient urban sunt obligate să le respecte. Conflictul apare când fie nu respectă ei regulile, fie nu le cunoaștem noi.

Am căutat să văd dacă le găsesc undeva online, însă nu apar publice. Am găsit totuși sfaturi de bun simț și câteva măsuri de protecție. În primul rând, dacă un copac te deranjează doar pentru că te deranjează, nu înseamnă că ai voie să îl tai. Vă recomand lecturarea unui articol scris pe un blog în 2014, nu cred că s-au schimbat foarte multe de atunci. În al doilea rând, dacă vezi că se taie copaci pe strada ta, poți verifica cine e instituția care face tăierea, dacă au autorizație, iar dacă ai dubii privind lucrătorii, poți chema poliția locală.

Cu gând la soluția cea mai bună 🙂 !

toaletarea copacilor

2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.