Usile imparatesti – poarta de intrare in altar

usile imparatesti

Usile imparatesti sunt cele două uși centrale ale iconostasului, plasate în fața altarului în orice biserică ortodoxă. Cele două porți laterale se numesc ușile diaconești. Pictarea lor se face după anumite canoane, nu lasate la voia întâmplării. De obicei, pe usile imparatesti apare pictată icoana Bunei Vestiri, arhanghelul Gabriel în partea stângă și Maica Domnului în partea dreaptă.

usile imparatesti

Deși li se spun Sfintele Uși, denumirea de uși împărătești a rămas în istorie pentru ca prin ele intrau în vechime împărații când se împărtășeau cu Trupul și Sângele Domnului. Nu vom face o incursiune acum în obiceiurile bisericii ortodoxe, dacă doriți să aflați mai multe despre semnificație, despre cine are voie să intre pe ele în altar și când, vă recomand lecturarea acestui articol.

usile imparatesti

V-am mai scris despre bisericile din Maramureș, în câteva zile începe postul Crăciunului și poate vă doriți să faceți pelerinaje la bisericile de lemn de aici. În acest scop, vă ajutăm și cu o adresă a unei pagini care are grupate obiective și trasee de la noi: http://www.visitmaramures.ro.

Usile imparatesti sunt făcute din lemn sau din mental, însă în bisericile vechi le veți găsi doar din lemn. Să le vizitați de aproape pentru a privi minunatul fel în care e sculptat lemnul și simbolurile încrestate discret, nu se compară cu privitul lor în imagini pe ecranul unui calculator.

Unii creștini ortodocși insistă să spună ca icoanele nu se pictează, ci se scriu. Biserica nu vede picturile sale ca simple picturi ci ca relatări ale adevărurilor biblice, iar o icoană îl aduce pe cel care îl întruchipează pe pământ.

Am căutat meșteri populari care mai lucrează Sfintele Uși, dar n-am găsit. Cu siguranță stau ascunși în atelierele lor, neinvadați de lumea online. Când intri într-o biserică, ușile împărătești sunt cele pe care le remarci întâia oară. Așa sunt și ele, precum e vremea când au fost făcute și oamenii pentru care au fost făcute.

Cu drag de porți luminate! 🙂

usile imparatesti

usile imparatesti

usile imparatesti

 

5 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.